sze. feb 20th, 2019

Mennyi az annyi? ……nyugalmunk a számok tükrében

Molnár Endrével ültem le beszélgetni – aki az Aegon tolna megyei igazgatója – a motoros biztosításokról. Azt gondolom érdemes odafigyelni rá, hiszen elsősorban nem üzletkötőként, hanem motorosként közelíti meg a témát! Persze, óhatatlanul előjön az anyagi kérdés, de ez mindenképpen a motoros érdekében történik. Endre a szükségességre és a lehetőségre hívja fel a figyelmet!
A konkrétabb számokkal segítségünkre volt Haris Tamás üzletkötő is, akihez szintén közel állnak a motorok, és nagy tapasztalata van ebben a biztosítási szegmensben.

Molnár Endre motoros oldalról is látja a biztosítás szükségességét

Múltkor arról beszélgettünk László, hogy miért fontos egy motorosnak biztosítással rendelkeznie. Szerintem érdemes kitérni a részletekre is. A témát kétfelé szedném. Első körben a motorkerékpár biztosítását részletezném. Többen kérdezték, hogy mivel a motorozás szezonális dolog, az Aegonnál van-e lehetőség, hogy csak akkor fizessenek, amikor a motort használják? Jó hírem van. Röviden: IGEN! Azért nézzük kicsit részletesebben is. Két biztosítási típus érinti konkrétan a motort.

Az egyik az utasbiztosításba kötött asszisztencia-szolgáltatás. Mára már szerencsére beépült a köztudatba, hogy külföldi utazás esetén érdemes utasbiztosítást kötni. Ha motorral megyünk, akkor ki tudjuk egészíteni motorkerékpárra szóló biztosítással. Az utasbiztosítások tipikusan csak az utazás idejére szólnak. Annyi napra köthetjük, ahány napra utazunk. Ez kimondottan szezonális.

Anyagilag hogy néz ki egy ilyen csomag?

Motorkerékpár helyszíni szükségjavítása: 100.000 Ft / 300 EUR –ig
Motorkerékpár legközelebbi javítóműhelybe szállítása / hazaszállítása: 150.000 Ft / 400 EUR –ig.
Motorkerékpár tárolása: max. 3 nap / 50 EUR
Szállásköltség térítése a motorkerékpár javítása alatt: 100.000 Ft / 300 EUR
A felsorolt biztonság ára egy külföldi út esetén: 500 Ft / nap.

Külföldi túra során a költségvetésbe érdemes beleszámolni a napi 500 Ft-ot

A másik ismert biztosítás, ami a motorra szól, az a motor casco. A casco azért fontos, mert nem csak akkor fizet, ha más okozott nekünk kárt, hanem a casco akkor is fizet, ha mi hibáztunk. Van, hogy feszegetjük a határokat, van mikor olaj van az úton és bizony elcsúszunk. Csúnyán meg lehet hempergetni a vasat. De gondolhatunk ártatlanabb helyzetre is. Lehet, hogy csak a garázskapu előtt billenünk meg és fektetjük le a gépet. Ebben az esetben is könnyen törnek, zúzódnak, repednek az elemek… De a casco enyhíti a fájdalmunkat abban az esetben is, ha ellopnák a motort.

A casco-val az a baja a legtöbb motorosnak, hogy akkor is fizetni kell, mikor nem motorozunk.

Igen, de nálunk az Aegonnál nem így van! Kössetek motor cascot, és vegyétek igénybe a „Téli garázs csomag”-ot. Amikor bejelented nekünk, hogy leraktad a gépet, onnantól aktiválódik a „Téli garázs csomag” és egészen odáig csökkentett díjat kell fizetni amíg nem szólsz, hogy újra kitoltad a gépet. A „Téli garázs csomag” ideje alatt is biztonságban van a motor, hiszen a garázsban is érheti káresemény. Kedvezményre jogosít, ha itt a motorod GFB-je is, vagy az ügyfélnek a személygépkocsi GFB-je Aegonos.

Petinek szerencséjére volt casco biztosítása

Egy barátomnak pár évvel ezelőtt elöntötte a mélygarázsukat a sáros víz, és a sokk millás MV Agusta motorja teljesen szétment. Szerencsére volt cascoja. De mi van a motorossal, ha baj van?

A fentiekben beszéltünk a motort érintő károkról. Most viszont beszéljünk a motornál is sokkal fontosabb dologról, RÓLATOK kedves motoros társak! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy Ti vagytok azok, akik dolgoztok, Ti vagytok azok, akik pénzt kerestek. Gondoljátok végig, hogy hogyan élne a családotok anyagilag akkor, ha a Ti jövedelmetek kiesne egy baleset miatt egy hónapra, három hónapra, egy évre vagy örökre…! Tudom, erre gondolni sem merünk vagy akarunk. De a pótkerék sem azért van benne minden autóban, mert kereket akarunk cserélni! Azért van benne, hogy ha baj van, akkor ott legyen…

Sokan kérdezték már, hogy mégis mennyi az annyi? Az általános vélemény az, hogy horror összeget nem tudtok, nem akartok fizetni ezért a biztonságért. Ezt természetesen megértem. Nem véletlen fogalmaztam úgy múltkor, hogy „Tudod, péntek van, gyönyörűen süt a nap és én most tankoltam harmadszor tele a tankot…”

Mindegy mivel utaztok külföldre, biztosítás nélkül nem szabad soha elindulni

Azért mondtam ezt, mert néhány tank benzin ára havi szinten az a védelem, hogy ha történik velünk, motorosokkal valami, akkor a család egy nagyon komoly anyagi támogatást kapjon két héten belül. Nem tudok teljesen pontos összeget mondani, mert ez nem egy doboz termék. Személyre szabott, és mindenki maga határozhatja meg, hogy neki mit jelenet a „komoly összeg”. 10, 20, … 50, 70 millió forint? Hívjatok fel, kalkuláljunk, az nem kerül semmibe.

Említetted, hogy akár cégesen is meg lehet ezt oldani.

Igen, így van! A céged is lehet a szerződője (Kft., Bt., EV) a díjfizetője a Te biztosításodnak. Óriási előny ebben az esetben, hogy a cég költségként elszámolhatja a biztosítás díját.

Mit kell tenni, ha már megtörtént a baj? Mi a folyamata a kárrendezésnek?

Először is azt kívánom, hogy senki ne kerüljön ebbe a helyzetbe. De ha nem tudtuk elkerülni, akkor azt javaslom, hogy először mindenki az üzletkötőjét hívja. Fontos, hogy jól jelentsük be a kárt, és jó ennek módjáról előre egyeztetni az üzletkötőnkkel. Baleset esetén javasolt rendőrt hívni a jogalap tisztázása miatt. De ajánlott baleseti bejelentőt is használni (betétlap), ahol elismeri a károkozó, hogy ő hibázott. Ebben az esetben gyorsabb a kárkifizetés. Személyi sérülés esetén az orvosi zárójelentés is szükséges majd.

Haris Tamást kérdezem, milyen specifikus ajánlatot tudna a motorosoknak adni?

Amit ajánlanék az a Vitál és a Help kockázati életbiztosítás. Ezekkel a konstrukciókkal gondoskodhat magáról és családjáról egy nem várt baleset esetére, hiszen az bármikor és bárkivel történhet, bármennyire is jól vezet! De mások is okozhatnak súlyos balesetet, akarva és akaratlanul. Aki nap mint nap közlekedik, minden nap ki van téve a balesetveszélynek. Sajnos a mai közlekedési kultúrát ismerve, nem elég saját magunkban és a szerencsében bízni!!

Mi az a plusz, ami miatt érdemes egy ilyen biztosítást választani egy átlagos, normál balesetbiztosítás helyett?

Az Aegon Vitál a biztosított – balesetből vagy betegségből eredő – halála esetén, tehát akkor nyújt anyagi segítséget, amikor egy váratlan tragédia miatt veszélybe kerülhet családja anyagi biztonsága, az esetleges hitelek törlesztése vagy éppen vállalkozása működtetése.

Mekkora anyagi terhet ró a motorosra, ha szeretné magát jobban biztonságban tudni…mármint megelőzve az anyagi gondokat baj esetén.

A szerződő maximum 40 évre kötheti meg. A minimális baleseti és betegségi haláleseti szolgáltatás 10.000.000 Ft, mely kiegészitőkkel bővíthetők. Baleseti rokkantság, baleseti kórházi napi térítés, baleseti műtét, stb. Ennek a havi díja 6-8.000 Ft körül van, ami több tényezőtől függ. Pl. a biztosított életkora. Egy személyre szabott ajánlatért keressetek bizalommal,….az semmibe nem kerül!

Ugye, ismerve a hazai biztosítók hozzáállását a motorosokhoz (eléggé akadozik az ügymenet és több kibúvót keresnek), ha már megtörtént a baj, akkor mi a teendője a biztosítással rendelkezőnek, és milyen eljárás várható az Aegon részéről?

Az Aegonnak korrekt a kárügyintézése! A tanácsadó segítségével minimális a kárügyintézés ideje. Én mindenben segítek az ügyfeleimnek, hiszen közös érdekünk, hogy az ügyfél elégedett legyen a szolgáltatásunkkal.

Nyáron rengetegen motorral mennek külföldre is nyaralni. Mit ajánlanál számukra?

Erre az esetre a Világlátó Utasbiztosítást ajánlanám! Ez utas-baleset-betegség és poggyászbiztosítás, aminek díja 450 ft/nap. A külföldi tartózkodás idejére motor casco-t javasolnék, amibe beletartozik a helyszíni szükségjavítás, műhelybe szállítás, hazaszállítás, tárolás, valamint szállás költség a megfelelő limitek erejéig a szabályzat szerint. Természetesen erre is egy személyre szabott ajánlat adja a pontos árat meg.

Egy nem európai helyszín fokozottabb biztosítást igényel, érdemes egy speciálisabb biztosítást kötni

Még szót ejtenék a Help balesetbiztosításról. Ezzel egyénileg, ill. a család 6 személyig is biztosítható! Ne csak a szerencsében bízzatok, kössetek balesetbiztosítást, ezzel óvjátok magatokat és szeretteiteket is! Gondoskodhatsz magadról és családodról egy nem várt baleset esetére, hiszen a motorosok extra veszélynek vannak kitéve!

Köszönöm a részletes tájékoztatást!

A Help alapcsomag:
Baleseti halál esetén 3.000.000 Ft
Baleseti rokkantság 6.000.000 Ft
Baleseti csonttörés 30.000 Ft
Baleseti kórházi napi térítés 6.000 Ft/nap
Baleseti műtét 300.000 Ft
Baleseti keresőképtelenség 20 nap után 30.000 Ft
Baleseti költségtérítés 50.000 Ft
A havidíj kortól függetlenül 2.368 Ft (80 Ft/nap)

Ezen felül lehetőség van Extra csomagra is személyre szabottan, ami életkor függvénye!

Kapcsolat:
Molnár Endre: 30/629-1914
Haris Tamás: 20/378-3223

(ha tetszett a cikk vagy videó, szólj hozzá! Bejelentkezéshez segítség az oldal alján)

Grafikai munkák

Videó szerkesztés

Eladó cuccok

Autómentés – szállítás