Szöveg: Amrein László
Képek: Lazareth

A Lazareth egy autó és motorkerékpár gyártó cég Dél-Franciaországban. Készségesen álltak rendelkezésre, elég gyorsan kaptam információkat és képeket a cikkhez!

A Lazareth műhely Annecy városában található, közel a svájci határhoz. Irányvonaluk a motorokból és autókból egyedi építés, amik végeredménye – mondhatjuk – elég exkluzív. Jobbára megrendelésre dolgoznak. Mint építőműhely, már magában hordozza az extremitást, de náluk hangsúlyosabban jelentkezik az egyediség, hiszen a végeredmény még a motorépítés világában is extrémnek számít!

V12, 5000 ccm, 350 lóerő

A Wazuma projecttel a vállalat demonstrálni szeretné a bennük rejlő tudást, potenciált. A Wazuma R1-be a már addig is sikeres Yamaha R1 blokkja került, egy nem hétköznapi karosszériába bújtatva. A projekt sikere alapján a következő lépés a Wazuma V8F volt, amihez már egy Ferrari 328 GTS blokkját használták. A 3.0 literes motor 250 lóerejének egy mindössze 650 kg-os súllyal kell elbánnia. Az üzemanyagellátást két injektorrendszer végzi, számítógépes vezérléssel. A 6 sebességes váltó egy BMW M3-ból származik, és a kormyányról vezérelhető. A megállásért speciális Brembo féknyergek felelnek, 324 mm-es féktárcsákkal. Ezt a gépet már nem titkoltan eladásra készítették.

Triazuma – Yamaha R1

A Lazareth számos sportautó motorját felhasználta már a vevői kérésére, mint pl. V8 Bentley, Lamborghini V12, Mercedes CL 65 AMG vagy az 1000 lőerős Bugatti Veyron W16 erőforrását. A Lazerthnek jelenleg 20 egyedi motorkerékpárja van hivatalosan bejegyezve Franciaországban, valamint számos négykerekű quadja. A Triazuma, Quadrazuma és a Wazuma R1 az egész világot bejárta, kiállításokon prezentálta a cég munkásságát. A Wazuma projekt következő lépése a Wazuma V12 volt, amibe egy V12-es, 5 literes, 350 lóerős BMW blokk lett beépítve a 750 kg-os súlyhoz. A bio etanol meghajtású jármű a Babylon A.D. c. Vin Diesel filmben is szerepet kapott, más Lazareth motorokkal együtt.

Így készült………Babylon AD

A cég még 4 egyedi modellt készített a filmhez Yamaha és Buell típusokból. A filmet Csehországban forgatták, és az Így készült… kisfilmben az egyik motoron Pavel Hanzlikot fedeztem fel (Cseh stunt rider, több alkalommal is versenyzett, bemutatózott Kaposváron). A filmes szereplés után a Wazuma V12 Oroszországba került, potom 200.000 euróért!

Wazuma V8F

A Lazareth Auto – Moto céget Ludovic Lazareth alapította 1998-ban. Ludovic a francia Espace Sbarro iskolában Franco Sbarro tanítványaként évről-évre fejlesztette önmagát a prototípus gyártásban. Hamarosan vezető tervező pozícióba került, mégpedig a francia Aixam versenyautó márkánál. Innen már csak egy döntés volt, hogy megalapítsa saját cégét, ahol szabadon kifejezhette tehetségét.

Ludovic Lazareth a cégalapító

A cég erősségének tartja, hogy egy tervből képesek a végső eredményig szinte mindent önállóan megvalósítani, hiszen komoly szaKember gárda és felszerelés áll rendelkezésre. Az alváztól a karosszériáig, az elektromosságon keresztül a festésig, az alkatrész megmunkálásig képesek megvalósítani az elképzelt járművet. Ha külső beszállítót vesznek igénybE, csakis a legmagasabb szintű partnerekkel dolgoznak együtt. Tapasztalatuknak köszönhetően viszonylag rövid idő alatt – pár hónap – képesek egy exkluzív járművet előállítani.

V-Max – Hypermodified

A stílus egyedülálló kombinációja a jelenlegi világszínvonal ötvözete a magas szintű végtechnológiával. A Lazareth márka a modern, futurisztikus, haladó, kifejező és dinamikus vonal ötvözetét képviseli.

(ha tetszett a cikk, szólj hozzá! Bejelentkezéshez segítség az oldal alján)

További érdekes hírek, cikkek (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés