Szöveg és képek: Amrein László

Ma reggel egy Fb posztban azt tárgyalták, hogy a hétvégi motorostalálkozó végén, a haza induló motorosokat „levadászták” a rendőrök, és mindenkit szondáztattak. Az egyik igazoltatott motoros beszélgetett a rendőrökkel, és mondták neki, hogy már 33 ittas vezetőt kaptak el, annak ellenére, hogy szervezők a kapuban mindenkinek felajánlották, hogy fújja meg a szondát! A nap végére ez a szám szinte biztos nőtt! Tudvalevő, hogy a hatóság egy ilyen rendezvény utáni „terülj-terülj asztalkámat” nem hagy ki, így nem is értem páran (jópáran!), hogy gondolták a hazaindulást!

Egy jó buli szinte elképzelhetetlen alkohol nélkül (persze azért vannak, akik alkohol nélkül is tökéletesen jól érzik magukat, de most az átlagról beszélünk), a motorostalálkozók hangulata meg szinte itatja magát! Örök dilemma, iszik vagy vezet? Az autós megoldás, hogy valakit kinevezünk sofőrnek, aki nem ihat (hálátlan feladat nézni a sok részeg disznót), a többiek meg ereszd el a hajam! A motoros megoldás pedig, hogy vagy nem iszol, vagy annyit, hogy mire újból motorra ülsz, kiürül a szervezetedből. Na, itt szokott lenni a probléma.

Vezettetek már piásan? .. na, na, na, na! ….. tudod…hát nem emlékszel? Tudod mikor…na, …akkor, igen! Ugye, ugye! Azért csak, csak beugrik, hogy ültetek már autóba vagy motorra alkoholfogyasztás után, mondván, csak kicsit ittam, vagy már úgyis kiment. Na, ez az! Úgyis kiment! Aztán tudjátok-e, hogy mennyi pia, mikorra ürül ki a szervezetetekből? Ja, csak találgattok, meg mentegetitek magatokat, és csak a vakvilágba lövöldöztök mindenféle számokkal! A rendőr majd megmondja, hogy kiürült-e (sokba fog kerülni), de inkább most elmondom nektek én, hogy mennyit ihattok vezetés előtt. SEMENNYIT!!! Ez a tiszta, de ha mégis fogyasztottatok alkoholt, akkor jó tisztában lenni a kiürülés időtartamával, ami az alkoholtípus és a mennyiség függvénye…na meg, hogy mekkora darab emberkéről van szó, mert a testsúly is befolyásolja a tisztulást.

Nézzük, mit is ír erről a szakirodalom:

„Az alkoholt a máj bontja le, ami a fogyasztás után hamarosan el is kezdődik. Egy egészséges máj 1 óra alatt 10 testsúly-kilogrammonként 1 gramm alkoholt bont le! Egy 50 kg testsúlyú ember szervezete 5g, egy 80 kg testsúlyú emberé pedig 8g alkoholt képes egy óra alatt lebontani.”

A Btk. szerint: „ a 236. és a 238. § alkalmazásában ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.”

Téves hipotézis, hogy egy hideg zuhany vagy kávé gyorsítja a lebomlást, igaz, átmenetileg felélénkít, de becsapjuk magunkat vele, az alkohol még ugyanúgy ott van a szervezetben. Az sem állja a helyét, hogy a tele gyomor felszívja a piát, sőt, ebben az esetben lassabban szívódik fel az alkohol, így a hatása is tovább tart!

Itt nem volt szükség szondára! 🙂

2013. júliustól lépett életbe a Zéró tolerancia a gépjárművezetőkkel szemben az alkoholfogyasztás tekintetében.

Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket kell figyelembe venni az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levele alapján:


0,2 ezrelékig = az alkoholfogyasztás nem bizonyított,
0,2–0,50 között = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
0,51–0,80 között = igen enyhe,
0,81–1,50 között = enyhe,
1,51–2.50 között = közepes,
2,51–3,50 között = súlyos,
3,51 felett = igen súlyos fokú az alkoholos befolyásoltság.

És, hogy mennyit kell perkálni, ha a szonda mégis kimutat valamit?

2013 július 1-ig a vér alkohol szint 0,8 ezrelékik szabálysértésnek minősült, viszont a Btk. idevonatkozó változásával 2013 július 1-től ez az határ 0,5 ezrelék lett! 0,5 ezrelék alatti következmény, 6-12 hónapig terjedő vezetéstől való eltiltás, 100-300 ezer forintig történő pénzbírság, és kötelező után képzés. 0,5 felett már bűncselekmény, a helyszínen elveszik a jogosítványt és a következmény is súlyosabb. A büntetés szólhat bizonyos jármű kategóriákra, de mindegyikre is érvényes lehet egy időben. Az alapbüntetési tétel az 1-2 éves eltiltás, 200-300 ezer forintos pénzbüntetés és a kötelező után képzés. Amennyiben visszaeső, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítani. A többszörös visszaesőket letöltendő börtönbüntetés és végleges vezetéstől való eltiltás várja.

Van egy barátom, aki magánál hord egy szondát, és buli után, ennek függvényében indul el!

További érdekes hírek, cikkek (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés