Leatherbike, a magyar Bőrmotor

Szöveg: Berzeviczi Norbert
Képek: www.noggdesign.hu

Berzeviczi Norbertnak hívnak, a Noggdesign tulajdonosa vagyok, ami egyedi, vésett mintás, főleg motoros ülések és táskák készítésével foglalkozik 2010 óta. (www.noggdesign.hu) Az eredeti szakmám interior designer. Látvány- és bútortervezéssel foglalkoztam, de tudtam azt, hogy kézművességgel szeretnék foglalkozni, de nem a népi iparművességgel, hanem kicsit egyedibb, újabb, kicsit vadabb stílus tetszene. Jó lenne valamit készíteni egy kis műhelyben, ami olyan, mint én! Az embereknek meg nagyon nagyon tetszik, de össze lehetne kötni hobbival is.

A motorozás mindig tetszett, a motorépítés is, ezért minden reggel néztem a Discovery-n a motorépítő bajnokságot. Ott készített Paul Cox egy New Yorki bőrműves egy nagyon szép ülést, ami vésett mintával volt díszítve. Na, gondoltam ez az, ez jó lenne, illene hozzám. Ez 2008 év végén volt, a gazdasági világválság idején, amikor már a munkahelyem is elkezdett összeomlani. 2009 vegetálás volt munkahely szempontjából, akadozó fizetések, visszamondott megrendelések, nekem meg tanulás és gyakorlás a bőrös szakma irányában. Év végén otthagytam a céget, és 2010 január elsején megnyitottam a műhelyemet Egerbaktán. Nagyon gyorsan beindult, és ez azóta is töretlen! Kb. 25 országban ismerik a Noggdesign-t, és jelenleg 5-6 hónapos előjegyzésem van rendelésekre.

Volt pár érdekes munkám, az egyik a teljesen bebőrözött Harley-Davidson, ami kb. fél évig tartott, és a világ legnagyobb motoros találkozóján – a Daytona Bike Week-en – kettő első helyezést nyertünk vele! Ilyen sosem volt még. Vagy említhetném James Hetfieldnek a Metallica énekesének a managment-je által rendelt motort, amihez én készítettem a bőrmunkákat. Sajnos az átadó és a megrendelés meghiúsult a végén, de a motor elkészült és Hetfield meg is nézte, nagyon tetszett neki, díjat is nyert egy floridai kiállításon. Wayne Carini a Chasing Classic Cars (Klasszikus autók nyomába) nagy sikerű autós műsor házigazdája, televíziós személyiség szintén megcsodálta a motort. A különleges munkák közé sorolom a Ganxsta Zolee és a Kartelnek készített fülmonitor tokokat, vagy Sidi motorjához készült bőrmunkákat a Tankcsapdából. Motorépítéssel hobbi szinten foglalkozom, pár díjat nyertem itthon és külföldön is.

De visszatérve az amerikai bőrmotorhoz, az egy 2016-os Harley-Davidson Road King, ami teljesen egyedi üvegszálas építő kitet kapott, ami vastag vésett mintás bőrrel lett beburkolva. A megrendelőtől – ami a floridai Elite Motor Sport – kaptam instruációkat, hogy milyen legyen, de mindet visszadobtam, mert nem mutatott volna szépen, nem lett volna ennyire hivalkodó. Így rám bízták. Az alkatrészeket folyamatosan küldték, majd hajóval szállíttattuk ki Floridába, ahol a motor összeszerelése történt.

Már 2016-ban elkezdődött a munka, aztán elég sokáig húzódott az összeszerelés, és végül 2018 végén teljesen összeállt a motor. 2019-ben elvitték a Daytonai Bike Weekre, ahol nagyon nagyon nagy sikert ért el!  Első díjat nyert a Paul Yaffy féle Bagger Nation versenyen, és szintén első díjazást kapott A Rat’s Hole Custom Bike Show-n is, majd kiállították a Hard Rock Hotelben is.

A bőr mellett nagyon sok fém elemet vörösrezeztek, mert a krómozott és aluszínű alkatrészek nem illettek a bőr színéhez. A motoron található alumínium elemek kézi vésését a Yeti Dekor, Cseh Ferenc és Bus István készítették.

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés