Balatonfürednek nem kell a motorosok pénze???

Szöveg és képek: Amrein László, Antal László

Nem értem a balatonfüredi önkormányzat hozzáállását a turizmushoz (főleg ennél az idei necces szezonkezdésnél), ugyanis az utóbbi 2 hétben ma már harmadszor futottam bele olyan FB beírásba, ahol azt „panaszolták” a motorosok, hogy Balatonfüreden, a sétányon nem tűrik meg a motorosokat, akik a járdán parkolnak. Vagy a közterületesek, vagy a rendőrök úgymond elzavarják őket, büntetéssel fenyegetőznek, annak ellenére, hogy semmi tiltó tábla nincs kihelyezve (állítólag)! Megjegyzem, bőven van hely a motoroknak az említett helyen, nem zavarják a gyalogos forgalmat!

A saját tapasztalat mellett, sajnos egyre több ilyen tartalmú poszttal találkozok!

A téma azért keltette fel a figyelmemet, mert május 9-én bennünket is figyelmeztetett a rendőr! Kaposvárról mentünk két motorral, a menetrend az volt, hogy két másik barátunkkal – akik Sopronból jöttek – Balatonfüreden találkozunk. Minden gond nélkül odaértünk, hacsak nem számítjuk azt a 4-5 traffipaxot (természetesen civil autókban), amiket szerencsére észrevettünk. Szóval B.füreden a sétányon találkoztunk Ivánékkal, így már 4 motor parkolt úgymond tilosban. Beültünk kajálni a kikötő egyik éttermébe, ahol több, mint egy órát biztos eltöltöttünk, aztán visszaballagtunk a motorokhoz, hogy Keszthely felé megkerüljük a balcsit.

Indulás Kaposvárról. Tökéletes idő volt egy Balaton kerülő túrához!

Öltözködés közben jött oda hozzánk egy rendőr, aki azt mondta, hogy tilos helyen parkolunk, ezért a rendszerükbe rögzítették mind a négy motor rendszámát, és, ha még egyszer ilyen előfordul, akkor figyelmeztetés nélkül postán fogjuk kapni a büntetési csekket automatikusan. Csak pislogtunk ki a sisakból, és először még meg is beszéltük, hogy azért milyen normális volt a rendőr, hogy szólt, így tudunk róla. Mivel annyira nem is foglalkoztunk vele (örültünk, hogy úgymond megúsztuk), így végül is szó nélkül tovább indultunk, meg sem néztük, hogy tényleg tilosban parkoltunk-e, volt-e tiltó tábla, stb. Mondjuk itthon azért átbeszéltük, hogy akkor ez most, hogy is volt? Arra jutottunk, hogy ez csak ijesztgetés lehetett, ilyen nincs, hogy rögzítik a rendszámot, aztán a következőnél automatikusan jön a csekk! Meg azt sem kérdeztük meg, hogy ez most akkor meddig érvényes, országos-e, vagy csak B.füredre szól, szóval igazándiból kicsit valószínűtlennek tűnt ez az eljárás, de túlléptünk rajta.

A másfél méteres távolságtartás miatt a cuccaink nem zavarták a többi vendéget!

Viszont pár nap múlva láttam egy beírást, amiben szinte ugyanazt sérelmezték motorosok, mint ami velünk is történt. Elég szép számú hozzászólást generált a történet, itt olvastam, hogy többen is jártak már így az utóbbi években, és ez valami helyi rendelet, hogy motorral nem lehet ott parkolni. Utána még egy másik ilyen posztot is láttam ugyanezzel a panasszal, majd tegnap este ezt a fentit!

Kellemes a kilátás az étterem teraszáról!

Szóval visszatérve a bevezetőben felvetett gondolatomhoz, ha tényleg helyi önkormányzati rendelet miatt „marják el” a motorosokat, akkor csak gratulálni tudok a vezetőségnek, hiszen a turisztikai szezonban a motoros társadalom nem kis pénzt hagy a Balatonon! Pl. mi csak egy gyors pizzára álltunk meg, és így is több, mint 15.000 Ft-ot hagytunk ott! Egy szezon alatt szerintem a motorosok elég komoly pénzeket hagynak az éttermekben, cukrászdákban, butikokban, stb. De, ha Balatonfürednek nem kell ez a bevétel, a motorosok majd szépen megállnak másik városban, ott is el tudják költeni a pénzüket! Ha minél több ilyen atrocitás ér bennünket ott, az elég hamar elterjed (hogy legalább legyen ennek az FB-nek valami jó vonzata is 🙂 ), és majd szépen leszokunk a balatonfüredi megállásról! A történtek fényében pedig felettébb érdekes az az állami törekvés, hogy a hazai turizmust erősítsük, ne külföldre vigyük a pénzünket! Halló, jó lenne, ha szólnának az illetékesek a balatoni önkormányzatoknak is erről!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés