A balatonfüredi parkolás margójára!

Szöveg és képek: Amrein László

2020. május 24-én feltettem az oldalamra egy írást, amiben leírtam egy általam (is) érzékelt jelenséget, egy balatonfüredi látogatás alkalmával. Mint az iromány hatására kiderült, ez a jelenség évek óta létezik az említett városban. Az írás elég nagy port kavart a neten a motorosok között!

Az írásom számomra is megdöbbentő hatást ért el, ugyanis az olvasottsága, a megosztások száma és a hozzászólások olyan számokat produkáltak, ami kiugró az oldal többi cikkei közül! …….. igaz, volt több hasonlóan kiugró cikkem már, de ez mindet felülmúlta!

A Krk szigeten szemmel láthatóan olyan helyen parkoltunk, ami nem ezt a célt szolgálta, viszont senki nem szólt érte, ott talán jobban értékelik a turistákat

Nos, ami ennek az írásnak a folytatására késztetett, az nem más, mint, hogy kicsit jobban megvilágítsam, mi is volt részemről ez a megnyílvánulás. Két dolgot vontam le a hozzászólásokból. Az egyik, hogy vannak, akik el sem olvassák a cikket, csak a címet (ebből tévesen következtetve szólnak hozzá), és vannak, akik csak az előtte levő hozzászólásokból informálódnak (ami, ugye lehet fals is az előbb említett felületesség miatt), így pár hozzászólás után, már inkább egy félremagyarázott dologról megy a véleménynyilvánítás, mint amiről az eredeti írásban van szó! Persze ez nem változtat a lényegen, hogy Balatonfüreden a parkolási mizéria jelenség létezik!

Horvátországban senkit nem zavart a járdán való parkolásunk

Egy alkalommal folytam bele a posztokba, amikor konkrétan én lettem megszólítva, viszont ott rendbe tettem az írás miértjét, elmagyarázva a félreértelmezést. Ezt a számtalan egyéb félre vitt hozzászólásnál nem tettem meg, mert parttalan vita lett volna belőle. Továbbá több hozzászólásból kiderült, hogy ezzel a motoros parkolással valami helyi rendelkezés miatt van a gond, nem a KRESZ szabályai érvényesek. Ebből elkezdődött egy jogi vita, hogy mi az erősebb, a helyi vagy a KRESZ rendelkezések. Aztán sajnos elég hamar elment a dolog a politika irányába, aminek még csak a zöngéje sem volt az írásomban!

Akkor tisztába tenném a mondanivalóm:

Nem az volt a célom, hogy vitát gerjesszek, felháborodjak az eseten, jogi elégtételt keressek, csupán a címben feltett kérdés motoszkált a fejemben (Balatonfürednek nem kell a motorosok pénze?). Alapból nem foglalkoztam a velünk történtekkel, de mivel az utána levő napokban több alkalommal olvastam ugyanezt a jelenséget, így megszületett az ominózus írás. A dolog főleg azért elgondolkodtató számomra, mert egy gyenge szezonkezdés után egy ilyen jelenség nem erősíti a turizmust, szóval ezért is értetlenkedtem kicsit. A hozzá szólásokban hamar félre vitték a témát, ugyanis sokan egyből azon háborodtak fel, hogy „mi az, hogy nem lehet parkolni”??? Nem írtam ilyent, hogy tilos parkolni, nem írtam olyant, hogy normál parkolás közben figyelmeztettek. Az írásomban el is ismertem, hogy nem a kijelölt parkolóban parkoltunk (amire ugye tudjuk, hogy a motoros ott áll meg, ahol jobbára jónak látja, hiszen kis helyen elfér), a rendőr figyelmeztetését megköszöntük, nem győződtünk meg róla, hogy jogosan szólt-e, van-e tiltó tábla stb. Szóval nem hőbölögtünk, nem kerestem az igazunkat, mentünk tovább. Az írás végén „hangosan gondolkodtam”, hogy ennek a jelenségnek a hatása lehet az is, hogy a motorosok majd nem állnak meg itt egy idő után. És itt a PONT. ……. ennyi lett volna a közlendőm.

Egy olvasó bejegyzése, ami szintén nem érthető, miért zaklatták őket ebben a parkolási helyzetben

Így utólag van egy gondolatom még hozzá. Ha, mondjuk én lennék az illetékes, akkor elgondolkodnék azon, hogy egy turisztikai célpont vagyunk, ahová rengeteg motoros jön, akik pénzt költenek. Ezen gondolatok mentén én azt tenném – hogy minél népszerűbb legyen a városom -, hogy inkább kijelölt motorparkolókat hoznék létre, ezzel is csábítva, kiszolgálva egy turisztikai réteget, kedvezve az adófizető vállalkozásoknak. De képzeljük el, hogy minden motor elfoglalna mindig egy autóparkoló helyet az autósoktól (szezonban amúgy sem elég a parkolóhely), akkor mennyivel kevesebb autós, család tudná elkölteni a pénzét ott, mert nem tud megállni? Egy motorosok részére kialakított parkolóval (vagy elnézni a járdán – persze a szabályoknak megfelelően -, egyéb nem zavaró helyeken való parkolásukat) pedig növelni lehetne a megálló turisták számát! Ez helyett, pedig azt érzékeljük, hogy kifejezetten nem elnézőek a motorosokkal szemben.

Horvátországban egy nem kifejezetten turisztikai kisvárosban ilyen helyen tudtunk parkolni

Részemről ennyi lett volna a mondanivaló, de hamar akadtak olyanok, akik egyből radikális módját választanák az ügy elintézésének, és hamar egy bojkottra szólító „plakáttal” is találkoztam, amit sokan úgy kezdtek el osztani, hogy szinte nem is tudták miről van szó (nyájszellem). Nem mondom, hogy ez nem elég jó figyelemfelkeltés lenne, de szerintem első körben közös megoldást kellene találni! Mire komolyabban tudtam foglalkozni az iromány hatásával (hogy állásfoglalást kérjek), addigra több helyen láttam, hogy megkereséseket indítottak az illetékes önkormányzat felé (Motoros Érdekvédelmi Egyesület, Onroad.hu, stb.). Ahogy érzékelem, eddig nem érkezett válasz ezekre a megkeresésekre.

Szlovéniában sem volt gond, hogy a pizzéria előtt, nem a parkolóban álltunk meg

Ha netán pozitív hatása lenne ennek a most elég nagy figyelmet kapó jelenségnek, annak örülnék, viszont, ha minden marad a régiben, akkor én személy szerint továbbra is húzom a gázt, ahogy eddig is!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés