Kereskedelmi háború! Júniustól 56%-os vám az amerikai motorkerékpárokra?

Az EU törvényhozói egy benyújtott javaslat szerint 56%-os vámot vetnének ki az USA-ból behozott motorkerékpárokra.

A Harley vezérigazgatója, Jochen Zeitz „soha nem látottnak” nevezte a tervezetet, megjegyezve, ha ez megvalósul, akkor a Harley Davidson erős hátrányba kerül az európai vetélytársaival szemben.

A tervezet szerint ez a lépés júniusban lépne hatályba, de a Harley fellebbezni fog ellene! Az utóbbi három évben ez már a második „kereskedelmi támadás” az EU részéről a HD felé, ugyanis 2018-ban már életbe lépett egy tarifaszabály, ami akkor +25%-os vámot jelentett az USA-ból importált motorkerékpárokra vonatkozólag. Ezt a Harley egy Thaiföldön létesített (Bangkok közelében) összeszerelő üzemmel próbálta kivédeni. Az új törvény viszont kimondja, hogy az összes amerikai gyártmányú motorkerékpárra érvényes az 56%-os vámtarifa (így az Indián is beleesik a szórásba), akár Amerikában, akár Thaiföldön, akár Indiában vagy Brazíliában készülnek (az utóbbi két helyen is van a HD-nak üzeme).

Harley Davidson LiveWire – a zöld jegyében

Jochen Zeitz, a Harley elnöke és vezérigazgatója így nyilatkozott:
“Ez egy soha nem látott helyzet, és kiélesíti a fokozódó kereskedelmi háborút, ami komoly károkat okoz az érdekeltek számára az Atlanti-óceán mindkét partján. Ennek a döntésnek a potenciális hatása jelentősen befolyásolja a gyártási tevékenységünket, és általános versenyképességünket Európában.”

Majd még hozzátette:
“A plusz vámtarifa kivetése ellentétes a szabad kereskedelem minden elképzelésével, és ha megvalósul, akkor a megemelt tarifa célzott versenyhátrányt jelent a termékeink számára, szemben az európai versenytársainkéval.”

Harley Davidson Pan America

Az EU lépése nem történhetett volna rosszabb időben, ugyanis a HD az elmúlt évek egyik legfontosabb modelljét indítja útjára az Egyesült Királyságban a jövő hónapban, a Pan America-t. A befektetők számára bíztató volt, hogy az elmúlt problémás egy év után az első negyedévi nyereség 259 millió dollár volt, szemben az előző évi 70 millió dollárral.

Nem nehéz előre megjósolni, amennyiben megvalósul ez az 56%-os vámkivetés, a HD európai versenyképessége erősen romlani fog!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés