A Highlands csodái…., avagy Nessi nyomában! 2. rész

Szöveg és képek: Amrein László

Skócia egy kifejezetten turisztikai célpont, annyi szép hellyel, látnivalóval, történelmi ereklyékkel, hogy az oda látogató biztos, hogy egy életre szóló élménnyel tér haza. Azt azért tudni kell, hogy a történelmi Skócia jobbára a felföldön érzékelhető, amire érdemes minél több időt áldozni. A skót öntudat a mai napig rettentően erős, annak ellenére – vagy talán épp azért –, hogy az angolok már több száz éve uralkodnak felettük!

A csodás Glenco völgy sötét emléke, hogy itt gyilkolták le a skót klánok vezetőit 1692-ben.

A Skót Királyság önálló állam volt, de az 1707. május 1-jén életbe lépett egyesülési törvény által (amit a skót és angol parlament külön-külön elfogadott) elvesztette szuverenitását (csakúgy, mint Anglia és Wales), és egy új egységben megalakult Nagy-Britannia, viszont az egyesülés ellenére Skócia továbbra is külön államként funkcionált! A saját törvények, saját oktatási rendszerük és egyházuk biztosította a skót kultúra, és a nemzeti öntudat fennmaradását (habár az angolok erősen munkálkodtak évszázadokon át, ezen dolgok eltörlésén), őrizve a hihetetlen nagy és színes történelmük emlékeit! A skótok iszonyú büszkék a harcias múltjukra, és ez meg is látszik a történelmi helyeik ápolásán!

A Culzean Castle állami múzeumként működik

Motoros szemszögből kifejezetten fontos szempont lehet az utak állapota! Az időjárás nem annyira szélsőséges, mint mondjuk akár nálunk, ugyanis ott a nagy fagyok a Golf-áramlatnak köszönhetően elmaradnak (habár már kitudja még meddig, ahogy változik a bolygó éghajlata), szóval az utak állapota álom! A kanyargós útvonal nem kifejezetten jellegzetesség, de abból is akad azért bőven, viszont a minőségére a normál úthálózatban nem lehet panasz!

Az út jó minőségű, viszont állatokra számítani kell!

Mondjuk az igazán szép, látványos, történelmi helyekre azért le kell térni a főbb utakról, amik már nem annyira tökéletesek, de megéri, és ott már úgysem szabad sietni! Látványosságok tekintetében biztos, hogy időszűkében lesz a látogató, ezért is érdemes előre megtervezni az útvonalat, hogy minél több dolog férjen bele. Nekem szerencsém volt ebben a tekintetben, ugyanis Kevin Carmichael személyében egy olyan idegenvezetőm volt mind a két alkalommal, aki tökéletesen képben van a Highlands által nyújtható élményekkel! Ha valakinek nem lenne képben Kevin Carmichael személye, akkor röviden annyit róla, hogy kétszeres Európa- és egyszeres stunt riding világbajnok! A 2001-es kaposvári stunt verseny szervezőiként hívtuk meg őt először bemutatóra, aztán ebből alakult ki számomra egy több szálon futó, akár barátinak is mondható kapcsolat! A skótok vendégszerető nép, ezt meg tudom erősíteni, hiszen több alkalommal volt szerencsém személyesen megtapasztalni ezt a tulajdonságukat!

Az Eilean Donan kastély a Hegylakók c. filmből lehet ismerős

A Highlands misztikumát elsősorban a Hegylakó és a Braveheart (A rettenthetetlen) c. filmek adhatják meg számunkra! A Hegylakó több jelenetének az Eilean Donan kastély szolgált hátteréül, ami jelenleg múzeumként működik, családi vállalkozásban. Ott jártunkkor épp egy rekonstruáláson esett át, a falazat fel volt állványozva a tó felőli oldalon.

Skócia egyik leghíresebb misztikuma a Loch-Ness-i szörny, becsületes polgári nevén Nessi! Kutatóknak eddig nem sikerült nyomára bukkanniuk, nekem viszont volt szerencsém összefutni vele, sikerült lencsevégre kapnom! :-). Amúgy Loch Ness Skócia második legnagyobb tava, amit körbe is jártunk! Hossza 40 km, legnagyobb szélessége pedig 2,4 km.

A félelmetes Nessi 🙂

A skót történelem tele van hősies csatákkal, amik közül az egyik az 1746-os Cullodeni csata volt. Ez volt a skót jakobista felkelések utolsó felvonása (több évtizeden keresztül folyt a harc a hatalomért), ugyanis a szembenálló felek (II. György brit király és Sturt házi Charles Edward Stuart jakobita herceg) ezen a csatamezőn ütköztek meg utoljára, amit a skótok elvesztettek, és innentől a Stuart háziak nem is kísérelték meg többet a trón megszerzését! Az angolok pedig betiltották a hagyományos viseletet, a skót dudát, az ősi nyelv használatát, a kétélű skót kardot, stb., amivel lassan kezdett elhalni a skót identitás, de mint napjainkra kiderült, nem koronázta teljes siker az angolok törekvéseit!

Felül Loch Ness vára, alatta a Kilchurn Castle

Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy az ember lépten-nyomon valami ősi várba, kastélyba ütközik, ugyanis az egykori skót nemesi családoknak a rezindenciái közül nagyon sok a mai napig műemlékként őrzi a történelmi időket! Persze a legtöbb jelentéktelen (de ennek ellenére ápolt, rendben tartott), viszont mégis a múlt egy szelete, aminek története van! Egy ilyen – bárki számára szabadon bejárható (értsd, nem múzeumként, belépővel látogatható hely) – várromban (Kilchurn Castle) próbáltam elképzelni az egykori puritán életet a falak között (mai igényekkel gondolkodva nem lehetett egyszerű ott élni), de kárpótlásként a kilátás pazar látványt nyújtott a Glen Orchy hegyeire!

A Kilchurn várromból festőien pazar kilátás nyílik két irányba is

Viszont a Culzean kastély (ami skót állami tulajdon már, és 1987 óta a skót 5 fontos bankjegy hátulját díszíti)) látogatása elég szigorú, ugyanis sem fényképezni, sem videózni nem szabad bent.

Pedig lenne mit, hiszen a kastély be van rendezve eredeti használati tárgyakkal, ahogy abban az időben laktak benne! Persze belépős, de megéri végigjárni, az arra fogékonyakat meg is érintheti a kor szelleme! A kastélyban számos egykori brit uralkodó is pihent, valamint Dwight Eisenhower tábornok négy alkalommal is igénybe vette a helyet pihenés céljából (egyik alkalommal az USA 34. elnökeként), akinek az emeleten egy külön szobát szenteltek az életét bemutató kiállításnak!

A Culzean Castle díszíti a skót 5 fontos hátoldalát…az apály miatt sikerült a tenger felől majdnem ugyanolyan szögből lefotóznom a kastélyt

Ahogy Glasgowtól haladunk északra, a Loch Lomond nemzeti parkon való átkelés már egy természeti csoda a maga festői tájképeivel, ahonnan tovább haladva észak felé, nem szabad kihagyni a vulkanikus eredetű Glenco-völgyet, ami szintén egy történelmi esemény helyszíne volt (1692, a glencoi mészárlás. III. Vilmos itt gyilkoltatta le a skót felföldi klánok vezetőit, tőrbe csalva őket).
A Fort William helységnév tábla láttán gyerekkorom meghatározó könyve, a Nagy indiánkönyv, Az utolsó mohikán c. fejezete (szintúgy az abból készült film is) tört elő emlékezetemből, hiszen a helység amerikai megfelelője kiemelt szerepet játszott a történetben!

A Harris sziget majdnem a trópusokon is lehetne az áttetszően tiszta vízével, és a fehér homokos partjával (fotó: Kevin Carmichael)

A kirándulás a Loch Ness tó megkerülésével véget is ért, ami azért már elég magasan van, viszont feljebb bőven van még látnivaló! Idő hiányában sajnos Kevin egyik kedvenc helyére nem tudtunk eljutni, mégpedig a Harris szigetre, ahol a földrajzi elhelyezkedéséhez képest idegen, szinte trópusi víztisztasággal és fehér, homokos parttal várja a látogatókat! A skót felföldet rengeteg tó, folyó, öböl tarkítja, ami területek bejárását legcélszerűbb a számos helyen kialakított kompjáratok segítségével abszolválni. A kompozással nem csak időt takarít meg az ember, hanem ad egy plusz élményt is.

Kevin több motoros csapatot is kalauzolt már a felföldön (fotó: Kevin Carmichael)

És végül, ha Skócia, akkor a whiskey kihagyhatatlan téma! A világon a legszélesebb körben forgalmazott skót whisky (több, mint 200 országban, kb. évi 130 millió eladott üveg), a Johnnie Walker központja Kilmarnockban található, ami alig 20 km-re van Kilwinningtől, ahol Kevinnél laktunk, így ide szinte csak „átsétáltunk”! Glasgownak a sport nevezetessége pedig a Celtic Football Club, amit szintén útba ejtettünk!

A “Sétáló János” sajnos zárva volt már, mire odaértünk

Szóval, ha valaki a Skót-felföldet venné célba, annak csak maximálisan tudom ajánlani, és, ha elég időt és pénzt tud ráfordítani, akkor egy jól megtervezett túrával, akár több bakancslistás helyet is abszolválhat!

A Celtic klub is a skót történelem része

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés