Bukósisak 15 millió forintért! Egy kis relikvia körkép!

Szöveg: Amrein László
Képek: A www. racinghalloffamecollection. com engedélyével

A motoros üzleti életben komoly marketing fogás egy-egy replika cucc piacra dobása! Sokaknak megéri azt a plusz pénzt, amennyivel a sima termékhez képest felárazzák ezeket a replika dizájnokat! Nekem is volt ilyen sisakom (Suomy – Loris Capirossi #65), de persze tudjuk, hogy a versenyző fején lévő darab, azért nem egy tucat termelésben gyártott példány, mint amit mi a boltban megveszünk.

Na, de jelen cikkben nem a tömegtermelt, bárki számára elérhető példányokkal akarok foglalkozni, hanem olyan eredeti relikviákkal, amiket egy adott versenyző használt ténylegesen! A rajongók vadásszák az ilyen tárgyakat, viszont nem egyszerű ezekhez hozzájutni, hiszen már magában egy versenyzőhöz is nehéz közel kerülni (persze egy átlag rajongónak), nemhogy még egy használati tárgyát meg is szerezni tőle! Viszont vannak olyan személyek a motorsport életben, akiknek egy ilyen akció nem akkora ügy, és egész komoly gyűjteményt birtokolnak belőlük. Amennyiben aláírással is el vannak látva, az erősen emeli a kegytárgy értékét!

Az egyik, nagyon komoly gyűjteményel rendelkező személy Darren L. Jack, aki 1980-ban született Angliában. Jack fiatal kora óta rajongója a technikai sportoknak, hiszen első Forma1-es versenyén már 4 évesen részt vett San Marinoban! Ayrton Senna, Niki Lauda, ​​Alain Prost és Nigel Mansell látványa megpecsételte Jack sorsát, motorsport rajongó lett. Az évek alatt közel 1000 sporteseményen, versenyen vett részt (Forma 1, Indycar, NASCAR, Sprintcars, Formula E, Speedway, Túraautó, MotoGP, World Superbikes, Man-sziget TT, motocross versenyek, stb.), ahol kapcsolatokat kezdett kialakítani, és elkezdte gyűjteni az emléktárgyakat! A mára már több ezer darabból álló gyűjtemény Kanadában, az Ontario városban található Paddock Motor Clubban található, amit nyilvános kiállítás formájában lehet megtekinteni!

Darren és Rossi

Miután szenvedélyévé vált a relikviák gyűjtése, egy idő után olyan mennyiséggel rendelkezett már, hogy egy üzleti vállalkozás alapjait rakta le vele. Megalapította a Racing Hall of Fame Collection vállalkozását, és egy weboldalon keresztül elkezdte áruba bocsájtani a gyűjteménye darabjait, amiknek természetesen megkérte az árát! Napjainkra az egyik legautentikusabb ilyen jellegű céggé nőtte ki magát a világon, hiszen a gyűjtemény minősége magáért beszél, és szinte napról – napra gyarapodott! A csapatokkal, versenyzőkkel kialakított kapcsolatainak köszönhetően, egyre több mindent tudott beszerezni, így adta is magát a szolgáltatás, amennyiben, ha valaki szert szeretne tenni egy bálványának mondjuk sisakjára, kesztyűjére, csizmájára, stb., akkor azt ő jó eséllyel megszerzi a technikai sport berkein belül!

Viszont nem csak eladnak dolgokat, hanem vesznek is, hiszen lehetőség van a honlapjukon keresztül bárkinek felbecsültetni a birtokában levő emléktárgyat, és egy értékbecslési ajánlattal, azt jó esetben meg is vásárolják tőle! Mára egy szakértői csapat dolgozik az értékbecslésen, így elég pontosan be tudják lőni a piaci árát a felkínált tárgynak. Természetesen minél híresebb, közismertebb a személy, akinek a relikviája eladásra kerül, annál magasabb az ára, valamint, amennyiben még aláírással is rendelkezik az adott tárgy, netán egy esés nyomait is magán viseli, az még magasabb árképzést von maga után!

Darren a gyűjteménye egy kis szeletével

Mivel az oldalon a kínálat elég széles sprektumban áll rendelkezésre a technikai sportok terén, ezért most jobbára a motoros vonalról veszünk górcső alá pár eladásra kínált relikviát! Az „árolló” iszonyat széles, ugyanis a szóban forgó oldalon az 50 dolláros (15.000 Ft) tételtől kezdődően, az 50.000 dolláros (15.000.000 Ft) sisakig bezárólag vannak beárazva az eladásra szánt tárgyak! Viszont, hogy ennyi pénzért ne legyen kétség az eredetiséget illetően, így a termékeket Hitelesítési Tanúsítvánnyal ellátva kapja meg a vásárló! Nos, akkor kicsit szemezgessünk az eladásra kínált gyűjteményből!

Ron Burton festménye

Első „versenyzőnk” egy 90×90 cm-es színes festmény, amit Ron Burton festett (Ron 50 éve festi az indianapolisi versenyekről a képeit, amiket az Indianapolis Motor Speedway Museum őriz.). A festményen A.J. Foyt (amerikai autóversenyző) versenygépe látható a pódium tetején, de ami személyessé teszi Ron számára az alkotást, az, hogy kisebbik fia Mark is szerepel rajta, ahogy a korlátra támaszkodva csodálja a versenygépet! Ezt a festményt 75 dollárért lehet hazavinni. Ron nem csak festményeket, hanem járműveket is fest, valamint maga is gyűjtő! Nos, ennyit az olcsóbb tételről, és akkor nézzük a magasabb árkategóriákat!

Maverick Vinales csizmája

Maverick Vinales Alpinestars Supertech R, aláírással ellátott csizmáját 1750 dollárért vesztegetik (ezt használta a 2018-as GP szezonban)! A jelenlegi kb. 300 Ft-os dollár árfolyammal számolva, ez a csizma kb. 525.000 Ft-ba kerül! Amúgy egy ilyen replika csizmát itthoni üzletben már 155.000 Ft-ért lehet venni. Mondjuk ez sem olcsó, de Vinaleséhoz viszonyítva mégiscsak szolidabb „kicsit”!

Eddie Lawson sisakja

Eddie Lawson négyszeres GP világbajnok sisakja 4.500 dollárra (kb. 1.350.000 Ft) van beárazva! Ez a sisak a már említett Ron Burton (számos versenyző járművét is ő festette meg) 170 db-os sisak kollekciójából való, ami az Indianapolis Speedway pályánál üzemelő Union Jack Pub-ban van kiállítva.

Ian ‘Hutchy’ Hutchinson sisakja

Ian ‘Hutchy’ Hutchinsonnak – Man TT és North West 200 pilóta – a 2010-es versenyeken viselt Arai RX-7GP sisakját már 2.950 dollárért megszerezheted. Hutchinson ebben a sisakban nyerte a 2010-es North West 200 utcai versenyt, amit aláírásával is ellátott! Különben a sisak érdekessége még, hogy 2010-ben Hutchinson volt az első olyan pilóta a TT történelmében, aki egy hét alatt 5 futamot nyert!

Kevin Schwantz bőrruhája

Kevin Schwantz ebben a bőrruhában versenyzett az 1988-as szezonban a Pepsi Suzuki Team színeiben. A gyűjtemények között ritkaságszámba menő Schwantz bőrruha 20.000 dollárért vihető. A ’86-tól ’95-ig tartó pályafutása során (az 500-as kategóriában versenyzett) a több dobogós helyezése mellett egy alkalommal lett világbajnok, mégpedig az 1993-as szezonban.

Jorge Lorenzo bőrruhája

De, hogy napjaink sztárjai se maradjanak ki, nézzük Jorge Lorenzo Movistar Yamaha Alpinestars ruháját, amiben a 2016-os szezonban 4 győzelmet és 10 dobogós helyet ért el! Ritkaságnak számít ez a lehetőség Lorenzo fanoknak, ugyanis Jorge maga is lelkes versenyemlékek gyűjtője, így ritkán szabadul meg lerakott felszereléseitől! 10.000 dollárra van beárazva jelenleg ez a ruha.

Rossi sisakja

A szóban forgó oldal legdrágább motoros vonatkozású relikviája mi is lehetne más, mint egy Rossihoz köthető tárgy! Igaz, hogy ez a sisak már elkelt, de a legenda értéke miatt nem maradhat ki ebből a cikkből. Rossi a 2006-os GP szezon sepangi tesztelésén viselt AGV sisakját Alto Drudi tervezte. A sisak mintázatában, a fentről hátra, lefele futó golyótalálati ikonok szimbolizálják az addigi 7 vb címét! A sajátkezű aláírással ellátott sisak 19.500 dollárért (5.850.000 Ft) volt még nemrég kitéve, viszont már rákerült a Now Sold tábla! Azt gondolom nem szükséges Rossi érdemeiből szemezgetni, hiszen mindenki tisztában van a nevének jelentőségével!

Most, hogy Rossi bejelentette visszavonulásást, több, mint valószínű, hogy a tőle származó relikviáknak is megugrik az áruk!

William Dunlop csizmája

Rossi sisakjánál jóval szerényebb összegért kínálják az észak-ír versenyző William Dunlop – szintén aláírással ellátott – egykori TCX csizmáját. A Dunlop família állandó szereplője a TT versenyeknek, viszont árnyoldalként meg kell említeni, hogy három családtagot veszítettek el a versenyek alatt! William 10 éven keresztül versenyzett, 6 alkalommal volt dobogós, de 2018-ban ő is halálát lelte versenyzés közben! Ő volt a harmadik Dunlop, akit a TT vett el a családtól! A csizma 2.000 dollárért tulajdonolható.

Schumacher sisakja

Most, hogy így kiszörnyülködtük magunkat az árak láttán, akkor nézzük a kínálat egyik leghúzósabb darabját, ami szinte természetes, hogy a legnépszerűbb technikai sporthoz kötődik, ami nem más, mint a Forma-1. És ha már Forma-1, akkor könnyen kitalálható, hogy Michael Schumacher van a dolog mögött, mégpedig ezzel az 1996-ban használt, nagyon ritka Ferrari Bell Fueling F1 sisakkal. A bukót saját kezű aláírással látta el (természetesen minden ilyen dedikált tárgy sajátkezű a többi cuccnál is). A bukósisak ára kereken 50.000 dollár, ami átszámolva most 15.000.000 Ft-ot jelent!

Hihetetlen árak, ugye? Persze ennél lényegesen több relikvia található az eladó cuccok között, én most csak ezt a párat emeltem ki közülük.

2018-ban Rossi Moor dedikálta a MotoRage Magazint

És, ha már üzleti oldalról közelítjük meg a témát (látva mekkora pénzekért cserélnek gazdát egyes relikviák), akkor befektetésként lenne egy ötletem! Ha időben szert tudsz tenni egy fiatal versenyzőpalánta relikviájára (most, mikor még bagóért hozzájuthatsz), és, ha ő, az öregkorodra az egyik legkeresettebb, legsikeresebb versenyző lesz, akkor azzal a relikviával bebiztosíthatod akár a nyugdíjadat is! Nekem van egy ilyen emléktárgyam, én már nyugodtan várom az öregkort! 🙂 . Rossi Moor (nagyon ígéretes magyar/amerikai versenyző tehetség, jelenleg Stefano Favaro egyengeti a karrierjét!) már évekkel ezelőtt dedikált nekem, már csak azt kell megvárnom, hogy túlszárnyalja Valentino Rossi teljesítményét, hogy felértékelődjön az aláírása! 🙂

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés