A világ egyik legőrültebb enduro versenye: Enduropale

A több évtizedre visszatekintő off-road esemény minden év január végén kerül megrendezésre a franciaországi Touquet város tengerpartján, Calais-tól 70 km-re nyugatra.

Tavaly a problémás időszak miatt elmaradt az esemény, az idei 46. verseny is kétséges volt, annak ellenére, hogy már korábban meghirdették a szokásos január végi dátumot, de végül nemrég jelentették be a szervezők, hogy egy hónappal később lesz megtartva, február 25-27.-én.

A tradicionális versenyen kb. 2500-an indulnak, de a látogatottságra sem lehet panasz, ugyanis a 2020-as hivatalos beszámolóban 450.000!!! látogató szerepel. Idén nem várnak ennyi nézőt, de, így is 350.000 főt prognosztizálnak.

Egy kis visszatekintés a kezdetekre:

1975-ben Thierry Sabine, Touquet város sajtótitkára (ha valakinek ismerős lenne a név, akkor igen, ő volt a szülőatyja a Párizs-Dakar néven ismertté vált, a világ legnagyobb terep rally versenyének is), úgy döntött, hogy Franciaországban is meghonosítja ezt a tengerparti versenyt, amit az Egyesült Államokból adoptált. Az első versenyen 1975-ben 286 induló vett részt, de évről-évre nőtt az érdeklődés iránta. A verseny az idők folyamán többször is nevet változtatott. Az első még Enduro des sables néven futott, majd a következő évben már a város nevét viselte, Enduro du Touquet címmel egészen 2006-ig, mikor is Enduropale lett a hivatalos elnevezés.

A 2020-as verseny összefoglalója

Az esemény óriási népszerűségnek kezdett elég hamar örvendeni, és 1989-re már 1100 regisztrált nevező vágott neki a homokdűnéknek. A látogatottság folyamatosan nőtt, egy idő után már 150 000 ember látogatta a versenyt, ami szám 2005-re megduplázódott! Ez lassan kezelhetetlen lett, ami a verseny létét is bizonytalanná tette, de a szervezők áthidalták a problémát, így továbbra is megrendezésre került. 2019-ben a látogatók száma elérte az 500 000 főt!!!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés