Magyar népmese: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer (kétszer) egy MotoGP pálya projekt.

Szöveg: Amrein László

Valahogy Magyarországon nem működnek ezek a motorsportba invesztált kezdeményezések. Most a hajdúnánási MotoGP pálya projekt megy a kukába. (Sávolyon 2009-ben bukott el egy MotoGP pálya építés).

A 65 milliárdos költségvetésű projektről a napokban kezdtek olyan információk megjelenni, hogy jó eséllyel felfüggesztik a beruházást.

Én, mondjuk a projekt elejétől kicsit szkeptikusan álltam a megvalósuláshoz (de, azért titkon reménykedtem benne, hogy tévedek /a két évvel korábbi cikket itt olvashatod/), átgondolva a hazai gazdasági/politikai viszonyokat.

A tervezett komplexum elhelyezkedése Hajdúnánáshoz viszonyítva (Google Earth)

Ez a mostani hír nem ért meglepetésként (a felfüggesztésről), mert várható volt, ugyanis már tavaly jöttek az első jelek, miszerint csúszás kerül a kivitelezésbe. Mivel a Dorna szerződése is módosítva lett, és egyre több negatív és ellentmondásos hír jelent meg az „épülő” pályáról, így ez a mostani „elejtett” információ szinte biztosra vehető.

Még jó, hogy van egy háború, amire hivatkozva mindent IS lehet változtatni (itt nem akarok mélyen belemenni a jelenlegi hazai politikai helyzetbe, de sajnos most már összefügg a motorsporttal is).

Most ne részletezzük, hogy eddig mennyi pénzt nyelt el a projekt (elárulom, milliárdokat), és mindezt értelmetlenül (mármint számunkra).

Sávolyon idáig jutott az akkori MotoGP projekt

Amennyiben valaki kicsit utána keres, hogy az utóbbi időben hol tartott a projekt, az könnyen leszűrheti, hogy nem volt itt annyira komoly szándék a kivitelezéshez. Pl. március 31-én (éppen pár nappal a választások előtt) Dr. Tiba István FB oldalán – aki a Hajdú-Bihar megyei 6. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselőjeként a projekt élére kinevezett miniszteri biztos, havi 1 millióért – az alábbi szöveg jelent meg:

„Sajtótájékoztató keretében tájékoztattuk ma Hajdúnánás lakosságát a MotoGP beruházás jelenlegi állapotáról. Örömmel jelentem, minden a tervek szerint halad! 2024-ben megrendezésre kerül az első verseny!”

– Ezzel a hírrel szemben pedig elgondolkodtató az, hogy még június 8-án is (két hónappal később!!) olyan cikkek jelentek meg, miszerint még a földek megvásárlása sem történt meg teljes mértékben! Ugyan már, hol akartak ezek versenyt rendezni egy év múlva??? Sehol! Duma duma, duma.

Motoros nyílt nap a Hungaroringen….jelen helyzet fényében nem bővül a lehetőségük a motorosoknak továbbra sem

Szóval, nem volt így meglepő, hogy pár hónappal később, ugyanaz a Dr. Tiba István a projekt felfüggesztéséről nyilatkozik.

Nem akarom túlragozni-, vesézni a dolgot, de sajnos a szkeptikusoknak lett igazuk.

Ja, hogy háborús helyzet van, mondod Te! ………aha, szerintem is…. a 9 milliárdos tűzijátéknál nincs, ugye? (ha elmarad, akkor sem a „háborús helyzet” miatt), a csíkszeredai standionra adott 15 millió lejnél / 1,2 milliárd Ft!!!/ sincs, Orbán Viktor fizetés duplázásánál, a miniszterek fizetésemelésénél sincs, 14 milliárd a boszniai kkv-knak, 1 milliárd plusz a kereten felül Novák Katalinnak kommunikációra, 75 milliárdos (mondom 75 MILLIÁRD!!!) szerződés Rogán minisztériumától kommunikációra (természetesen célzott partnerekkel), ezeknél sincs „háborús helyzet”, de Szlovéniába is jutott potom 15 milliárd magyar adóforint egy alapítványnak. Hosszan lehetne sorolni a listát, ahol folyik a pénz a közösből, és ezek fényében cinikusnak találom a „háborús helyzet” dumát.

Ez mellett a KATA-sok jó része alól kihúztak egy mankót egyik napról a másikra (én is érintett vagyok), aminek azért több olvasata van, de a kaszinóknak nem kell adózni, és a focistáknak sem 500 millióig…….….gyerekek, valami nagyon nem jól működik ebben a „Hányinger országban”. Ilyenről, hogy nálunk MotoGP rendezés legyen, arról már ne is álmodozzunk!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés