Hajdúnánás – Brno 0:1. Magyar MotoGP pálya – utolsó felvonás!

Címlap kép: A hajdúnánási versenypálya tervezete (Látványtervek: BORD Építész Stúdió – Homologue, Ölbey Zoltán)
Szöveg: Amrein László

Ha valaki eddig reménykedett volna, hogy megvalósul a hajdúnánási MotoGP pálya, akkor annak itt a „kegyelemdöfés”!

Idézem az építésügyi minisztérium egyik illetékesének szavait: “A szabály egyértelmű. Ahol nem kezdődött meg az építkezés, azt a beruházást felfüggesztjük”.

Pont. Szerintem nem is kell tovább ragozni a dolgot, ezáltal mindenkinek egyértelművé kell, hogy váljon, ennyi volt a történet.

De, én azért kicsit feszegetném a témát, ugyanis sajnos ismét nekünk „károgóknak” lett igazunk. Én az elején már kétségeket támasztottam a megvalósulással szemben (link), de július végén már biztosra vettem (érdemes elolvasni az előző írást: link), hogy ez is a sávolyi projekt sorsára fog jutni.

A 2019-es első hírek bíztatóak voltak, nagy volt a lelkesedés a terveket illetően. Ahogy múlt az idő, egyre több olyan hír jelent meg (főként a terület kisajátítása körül), hogy akadozik a tervezet. Idővel már kormányzati szinten is elismerték, hogy csúszásban van a projekt, és még a Dornával is módosítottak szerződést az első verseny rendezéséről.

A területen gazdálkodók elmondása szerint még meg sem született jó pár megegyezés az állam és több gazda között, de az állam már most őszre ígérte a munkálatok elkezdését.

A csúszásnak köszönhetően egy kapavágás nem történt meg, így a fenti szabály elkaszálta sok motoros reményét is! Nem akarok rosszindulatú lenni, de azért ezen a projekten pár milliárd azért csak-csak elcsúszott a költségvetésből.

Tudom, tudom a háború, az infláció, a gazdasági válság, a zambiai zendülés, a fókák pusztulása, a Józsi bácsi kerékdefektje, és még sok mindenre lehet hivatkozni……de, erős a gyanúm, hogy ezek nélkül sem valósult volna meg ez a beruházás.

Ami lehet jobb is, ugyanis egy soha meg nem térülő befektetést (link-1 / link-2) az adófizetők pénzéből lehet csak finanszírozni, ami még magában nem is lenne baj, de, hogy bizonyos körök meg zsírosra keressék magukat rajta, arra meg azt mondom, akkor inkább el se kezdjék! Csak egy tétel: közel 5 milliárd forintba került a pálya tervezése (link)! Tudod, az a szakasz, amikor rajzolják a dolgokat, passzintják össze a részleteket…….egy számítógépen…5 milliárdért!…na, ez a gusztustalan!

A fejlemények fényében ezek szerint a magyaroknak továbbra is marad Brno és a RedBull ring!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

VINTAGE

Eladó motorok

Grafikai munkák

Videó szerkesztés

Eladó cuccok

Autómentés – szállítás