Bukósisakba integrált életmentő rendszer! (nem csilliárd pénzért!)

Szöveg: Amrein László
Képek: Quin Design

A 2017-ben alapított Quin Design a sisakok és járművek eseményészlelési technológiájára specializálódott különböző területeken. A motorosok esetében olyan kommunikációs rendszereket fejlesztenek a saját márkájú sisakjaikba, amik alkalmasak a telefonhívások kezelésére, a navigáció hangalapú továbbítására, zenehallgatásra, egymás közti beszélgetésre. Viszont, ami kiemeli a többi ilyen irányú fejlesztő közül őket, az a beépített IntelliQuin automatikus ütközésészlelő rendszer kifejlesztése. Az IntelliQuin képes riasztani a legközelebb levő elsősegélynyújtó központot egy baleset esetén. Ezt a RapidSOS-szel összekötve tudja megtenni.

Ennek megvalósulása érdekében a Quin összefogott a RapidSOS-szel (ez adja a platformot a rendszernek) annak érdekében, hogy a baleset bekövetkezésétől minél rövidebb idő alatt értesítést kapjanak a elsősegélynyújtó központok. A RapidSOS intelligens biztonsági rendszere több, mint 500 millió csatlakoztatott eszközről képes 5.500 vészhelyzeti központba eljuttatni a segélyhívást, és annak adatait. Baleset esetén a rendszer elküldi az egészségügyi- és hely adatokat, valamint a programba feltöltött egyéb adatokat (pl. személyes adatokat, fényképet, súlyt, vércsoportot, a jármű gyártmányát, modelljét, rendszámát, színét), így a kiérkező egység már számos információval rendelkezik a balesetet szenvedőről, ami hatékonyabb ellátást tud biztosítani.

A rendszerhez tartozik a Crash Impact Analytics, ami elemzi a baleset körülményeit. Az adatok a használt Quin eszköztől függenek, de minden Quin-kompatibilis sisak esetében elérhető a minimálisan elért G-erő küszöb, ütközési sebesség, ütközés utáni sebességváltozás és ütközés mértéke. A rendszer ezredmásodperc alatt észleli az ütközést, és képes különbséget tenni, hogy csak leejtetted-e a sisakot, vagy balesetből adódik az ütés.

Opcióként lehet választani a Q Protect programot, ami egy kiemeltebb biztonsági hátteret biztosít (ez egyelőre csak az USA-ban érhető el). A Q Protect profi megfigyelést és sürgősségi kiszállást biztosít. A Q Protect baleset esetén összekapcsolja a vészhelyzeti adatokat, a nevet, a helyszínt, a jármű adatokat, az egészségügyi adatokat, valamint egy hatáselemzést a bekövetkezett balesetről, amit kompletten megküld a legközelebb elérhető 911 segélyhívó pontoknak.

Az automata rendszeren kívül a sisak rendelkezik egy beépített „pánik” gombbal is, ami háromszori megnyomásra aktiválja az SOS rendszert.

2022 augusztusában az amerikai Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) rekord növekedést jelentett be a halálos balesetek számában országszerte, ami az elmúlt évtizedben 20%-os növekedést jelent. Annak érdekében, hogy az NHTSA a közlekedéssel összefüggő balesetek megszüntetésére összpontosítson, a Quin és a RapidSOS együttműködött az életmentő telematikai adatok biztonságos és automatikus összekapcsolása érdekében országszerte a vészhelyzeti kommunikációs központokkal. Amikor a Quin rendszer balesetet észlel, azonnal megosztja az incidensre vonatkozó adatokat a telekommunikátorokkal a vészhelyzeti reagálás felgyorsítása érdekében.

Amióta a Quin 2018-ban leszállította a világ első ECE-tanúsítvánnyal rendelkező intelligens sisakját, a vállalat folyamatosan innovációra törekszik, hogy az intelligens motoros sisakok szélesebb választékát kínálja és technológiáját kibővítse, hogy a legfejlettebb biztonsági eszközöket biztosítsa a motorosok számára.

„A Quin 2018 óta segíti a motorosokat, hogy gyorsabban kapjanak segítséget okossisakjaink által. Folyamatosan újításokat dolgozunk ki a „mi lenne, ha” megoldása érdekében, amelyek akadályozzák a motorosokat abban, hogy élvezzék a két keréken való gurulást.” – mondta Anirudha Surabhi Quin vezérigazgatója. „A RapidSOS-szel való integráció, elengedhetetlen következő lépés annak biztosításában, hogy a Quin által észlelni, kiszámítani és összegyűjteni képes összes adat a megfelelő időben megosztásra kerüljön a megfelelő érdekelt felekkel.”

Az IntelliQuin jelenleg a Quin sisak vásárlói számára érhető el, de a jövőben kiterjesztik a kerékpározásra és a szabadtéri sportok további felszereléseire és alkalmazásokra.

Mivel a Quin élen jár a motorkerékpárosok számára szükséges modern biztonsági eszközök fejlesztésében, és kulcsrakész megoldást kínál speciális hardverekből és szoftverekből a sisak-, felszerelés- és járműgyártók számára, így elképzelhető, hogy a közeljövőben más sisakmárkákban is megtalálható lesz ez a biztonsági rendszer.

A saját technológiával támogatott motoros sisakjain kívül a Quin fejlett technológiája elérhető az ABUS Quin kerékpáros sisakokban is, és hamarosan elérhető lesz a motorosszán, hó, lovas és egyéb kültéri sisakokban is.

„A biztonság a lényege tevékenységünknek, és azt tapasztaltuk, hogy a technológiai vállalatok és életmód-márkák egyre többen alkalmazzák ezt a funkciót annak érdekében, hogy még jobb élményt nyújtsanak a fogyasztóiknak” – mondta Michael Martin, a RapidSOS vezérigazgatója. „A helyadatok a további baleseti adatokkal párosulva új biztonsági hátteret adnak a motorkerékpár-rajongók számára, és megkönnyítik a sürgősségi segélyszolgálatok munkáját, hogy tájékozottabban és felkészültebben érjenek ki egy esemény helyszínére!”

A végén biztos mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül egy ilyen rendszerrel ellátott sisak? Meglepő módon nem csillagászati az összeg, a Quin honlapján a legdrágább modellt 719 USD áron láttam (kb. 260.000 Ft), amiben benne van az IntelliQuin is! De az ár tartalmazza a bluetooth, a mikrofont, a hangszóró, a pánik gombot, az ütközés érzékelőt és a pinlockot is! Ehhez hozzá jön még a rendszerhez való jogosultság, amit egy APEX nevű tagsággal lehet megszerezni. Ennek havi díja 8 dollár (kb. 3.000 Ft), viszont minden új Quin sisak vásárláshoz 2 havi ingyenes tagság jár. Van Free kategória is, természetesen csökkentett kondíciókkal, viszont az alapszolgáltatás abban is működik.

Érdemes átböngészni a https://www.quin.design/ honlapját, hogy hol is tart a digitalizáció napjainkban a motorozás biztonságtechnikai szegmensében!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés