A nióbium a gyorsasági rekordok jövőbeni „záloga”? Te tudod, hogy mi az a nióbium?

A legújabb elektromos szárazföldi sebességprojekt nióbiumot használ az erő, a könnyedség és a hatékonyság érdekében.

Az amerikai Lightning elektromos kerékpárgyártó cég bemutatta legújabb projektjét, egy csúcstechnológiás szárazföldi gyorsasági versenygépet, 250 mph+ sebességgel (400 km/h feletti sebesség). A Tachyon Nb-t a brazil CBMM céggel együttműködésben fejlesztették ki, akik a nióbium nevű könnyű és energiahatékony anyag szakértői.

A nióbium a periódusos rendszer egy kémiai eleme. Charles Hatchett angol vegyész fedezte fel. Vegyjele Nb, rendszáma 41. Az átmenetifémek közé tartozik. A vegyületeiben általában három vagy öt vegyértékű. Világosszürke színű fém. A keménysége a kovácsoltvaséhoz hasonló. Magasabb hőmérsékleten reakcióba lép klórral, jóddal, nitrogénnel, foszforral, kénnel. Hevítés hatására szénnel is reagál, karbidot képez. Szobahőmérsékleten vízzel nem reagál, de az izzó nióbium hidrogént fejleszt a vízből. Nem oldódik savakban, még a királyvíz sem támadja meg. Egyedül a hidrogén-fluorid oldja. A nióbiumot a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid olvadéka megtámadja. – wikipedia.

A Tachyon tele van ezzel az anyaggal, pl. féktárcsa, lengőkar, és még számos alkatrészben, ami által megbízhatóbb és hatékonyabb.

Az innováció a Lighting DNS-ében rejlik” – mondta Richard Hatfield, a Lightning Motorcycles vezérigazgatója és alapítója.


Ez a partnerség mindkét vállalatot felhatalmazza arra, hogy az elektromos járművek technológiáját új szintre emeljék. A Lightning víziója az, hogy továbbra is feszegesse a lehetséges határokat, és elősegítse az elektromos motorkerékpárok elterjedését világszerte.”

A Tachyon nevét a 60-as években a fizikusok által elméletben megfogalmazott hipotetikus részecskéről kapta, amely meghaladja a fénysebességet, és ami egy szárazföldi sebességű gép megfelelő beceneve.

Bár a fénysebesség erősen optimista gondolat, de a Lightning meg akarja dönteni a jelenlegi elektromos szárazföldi sebességrekordot (az akkori rekordról a MotoRage is beszámolt egy éve: Max Biaggi / Voxan ).

A Lightning számára nem ismeretlen a rekordok megdöntése, korábbi törekvéseik közé tartozott, hogy 2011-ben az első elektromos kerékpárrá váljanak, amellyel 200 mérföld/órás sebességet érnek el (megdöntötték saját korábbi 166 mérföld/órás rekordjukat), valamint megnyerték a Pikes Peak hegyi felfutó versenyt is 2013-ban.

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés