Időutazás – Fekete Sas motorostalálkozó, 1997, Polgárdi

Szöveg és képek: Amrein László

A Fekete Sas motoros klub (2012-ben váltottak Motoros Nemzetségre) a motorostalálkozók kezdeti időszakától rendezett már találkozókat. A bulijuk, a korai időkben is meghatározó volt, hiszen a népszerűsége mindenképp a nagyobb találkozókhoz sorolta. Az egyik vonzereje a Balaton közelsége lehetett az ország keleti felében élő motorosok számára, hiszen nekik minden bizonnyal nem annyira megszokott egy balatoni kiruccanás, mint mondjuk nekem Kaposvárról (50 km).

Balra: Mező Jani (balról) biztonságos helyről figyelte a gyorsulási versenyt jobbra: szénatúró verseny

Én 1997-ben voltam először a bulijukon, ami a régi laktanya területén volt. A terület maximálisan alkalmas volt az ilyen rendezvényre, hiszen elég sok árnyas, fás hely volt, az egykori alakuló tér pedig a motoros játékoknak, és a koncertek nézőterének tökéletes helyet nyújtott. A játékok között a „szénatúrás” igencsak népszerű volt, hiszen a fődíj egy konzum hölggyel eltölthető éjszaka volt (de, talán ez a műsorszám inkább már a későbbi években volt). A játék lényege, hogy a szervezők eldugtak egy óvszert egy szénakazalban, a megtalálója pedig vihette a konzumhölgyet, amit természetesen a szervezők fizettek!

Ezen a betonos alakuló téren a 2000-es években volt streetfighter show is, ahol én még Mókussal vettem részt, de idővel már a közeli benzinkút melletti útszakaszon voltak ezek a bemutatók. A placc pedig maradt az önjelölt gumiégetőknek!

Balra: a gumifüst nem hiányozhat egy találkozóról! jobbra: abban az időben a gyorsulási versenyeken nemigen volt biztonsági zóna!

Ami a ’97-es találkozót számomra emlékezetessé tette, az a gyorsulási versenyük volt, ami, valljuk meg a későbbi ilyen versenyek fényében ma már mosolyogtató. Viszont, akkor komoly látvány volt számunkra! Ilyen programot már ’94-95-ben is beiktattak, de nekem a ’97-es volt az első náluk. Akkor már több találkozón, gyorsulási versenyen láttam FZR1000-es Yamahával 2 srácot egykerekezni, hátukon a Fekete Sas colorjával. Na, ez rám akkor eléggé komoly hatással volt, ez is hozzájárult, hogy gyorsulási, majd stunt versenyek szervezője lettem pár évvel később, de ez már egymásik történet!

2015-ben kimaradt a találkozó, ugyanis az önkormányzati felügyelet alatt álló laktanya területét nem kapták meg a szervezők. Viszont a kis szünet a következő évben folytatódott a történet, mégpedig a 7-es út mentén levő benzinkút melletti területen. Itt először egy ingyenes, egynapos bulival tértek vissza a Sasok, majd évről-évre hozták vissza az addig megszokott színvonalas programokat (koncertek, streetfighter show, stb.), ami mára ezen az új helyszínen ismét egy teljes értékű motorostalálkozó értékével bír!

A lelkes találkozó látogatóból 15 évvel később médiapartner lettem

Kicsit vissza ’97-be. A gyorsulási verseny egy normál, hétköznapi úton került megrendezésre, akkor teljesen rendben volt, hogy a biztonsági feltételeknek még csak az árnyéka sem volt meg….amúgy meg egy kihúzott szalag ugyanúgy semmit sem ér, mint egy vékony, szinte összehajtogatható kerítésféle valami sem! J 

Kb. itt ismerkedtem össze Mező Janival, aki a Motorrevü főszerkesztője már nagyon régóta, de akkor még sem neki, sem nekem nem volt közünk a médiához. Érdekes életutak találkozása az ilyen dolog. A Fekete Sas tagjaival később kialakult kapcsolatban pedig Mókus, majd Angyal Zoli stunt műsorait szerveztem oda, 2010 után pedig, mint MotoRage Magazin voltam partnerük a találkozóikon, amíg nyomtatott formában jelent meg az újság.

Idén a 26. motorostalálkozójára készül a Fekete Sas Motoros Nemzetség. A találkozók mellett rendszeresen szerveznek veterán börzéket is.

A következő Időutazás az 1997-es Rangers Mc, Esztergom találkozó lesz!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés