Dokumentumfilm-sorozat készül az Isle of Man TT-ről!

Szöveg és képek: Amrein László

A főváros, Douglas kikötőjébe érkezéskor, ez az illusztris világítótorony fogadja az érkezőket

Szerintem kevesen tudják, de a TT-n kívül még számos egyéb motorverseny kerül megrendezésre a szigeten, csak azoknak nincs akkora média visszhangja. Pl. augusztusban a Manx Grand Prix, vagy a VMCC Rally, vagy a sziget déli részén, egy kisebb pályán megrendezett Southern 100 Race, de terepmotoros versenyek is akadnak a naptárban.

Viszont, a sziget kapcsán nemcsak a TT-t kell emlegetni, hiszen a motorsporttól függetlenül is egy népszerű turista célpont az év bármely szakában. Megannyi látványossága van, amit érdemes a motoros dolgokon kívül is megnézni! Nekem van egy DVD-m a szigetről – természetesen Duke Video -, An Island of Contrast címmel (Az Ellentétek Szigete), amit megnézve jöttem rá, hogy mennyi mindent nem láttam a szigeten való tartózkodásaim során (három alkalommal volt szerencsém részt venni a TT-n).

2003-ban Mókus edz Peel kikötöjében —————————— 2006: Angyal Zoli edz Peel kikötöjében

Nos, erről a világhírű versenyről készül most egy dokumentumfilm-sorozat, aminek egyik producere Brad Pitt. Talán nem véletlen, hogy egy ilyen komoly filmes személyiség is megtalálható a produkció hátterében, ugyanis állítólag egy játékfilm is készül a versenyről! Csak remélni tudom, hogy nem egy Vas kategóriájú hollywoodi borzalom lesz belőle!

Egy teljesen normális utcakép a TT idején

A TT-t általában a világ legveszélyesebb utcai versenyeként tartják számon, amire  – valljuk be – rá is szolgál, hiszen nincs olyan év, hogy ne lenne halálos baleset. Én 2003-ban voltam ott először, akkor halt meg Dave Jefferies (kilencszeres TT győztes). Az 1907-es kezdés óta természetesen fejlődtek a biztonsági szabályok és körülmények, de mivel a koncepció ugyanaz (ki ér hamarabb körbe a pályán), így a sebességhajszolás miatt ugyanúgy megvan a veszélyfaktor.

2003-ban ebbe a kőkerítésbe csapódott be Dave Jefferies, másnap már virágok lepték el a helyet

A készülő dokumentumfilm anyagát nagyrészt az idei versenyen forgatják – természetesen bőven lesz benne arhív anyag is, hiszen az esemény volumenének érzékeltetéséhez az is elengedhetetlen -, aminek az eszenciáját adhatja, hogy a legendás Joey Dunlop unokaöccse, Michael Dunlop ezen a versenyen utolérheti nagybátyja győzelmei számát (Joey Dunlop 26 TT győzelem), sőt, meg is előzheti! Michael 2009-es első TT győzelme óta csak kétszer nem nyert egyik kategóriában sem, szóval a Dunlop família ezen momentuma is tesz hozzá a készülő produkcióhoz!

Friss kiegészítés: Michael ezen a héten beérte unokabátyja rekordját, már csak az a kérdés, hogy az idei TT végére sikerül-e még legalább egy győzelmet besöpörnie a túlszárnyaláshoz?

De, vissza a dokumentumfilmhez. A készülő alkotás a The Greatest Race On Earth címet viseli, aminek megvalósulása mögött az a Box to Box Films áll, akik a Netflixre gyártott Drive to Survive sorozatot (a Forma1 világát bemutató dokumentumfilm-sorozat) is készítették, szóval ez majdnem garancia arra nézve, hogy ez is magas színvonalú produkció lesz!

A forgatás az idei TT első napján kezdődött – ugye, ez most is tart -, és reméljük, hogy minél előbb képernyőre kerül a kész sorozat!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés