“Oil-Cooled Revival Project” by Yoshimura for Suzuki GSX-R

Szöveg és képek: Amrein László (nyitókép: Yoshimura)

A Yoshimura újjáélesztési projektje életben tartaná az olajhűtéses Vintage GSX-R-eket!

Ezekből az olajhűtéses GSX-R-ekből volt nekem is pár darab (1 db 750-es és 2 db 1100-es, meg egy ’92-es 750-es, de az már vízhűtéses volt). Abban az időben (2000 körül) azon munkálkodtam, hogy hogyan tudnék minél fiatalabb motorra szert tenni. Mostani eszemmel és értékrendemmel már máshogy látom ezt a kérdést, ma már azon munkálkodnék, hogy hogyan tudnám ezeket a – mára már klasszikus – vasakat minél eredetibb formában, minél jobb műszaki állapotban megőrizni (nem véletlen, hogy jelenleg is egy 2004-es Yamaha R6-oson ülök)! Venni sajnos nemigen lehet már gyári, jó állapotút ezekből a típusokból, ha mégis, akkor az csilliárd pénzbe kerül.

20 évesen is tökéletes forma és műszaki paraméterek (no elektornika 🙂 )

A lerúgott példányokat felújítani pedig nem csak költséges, hanem kihívás is, hiszen a bontóban található alkatrészek általában messze vannak a gyári állapottól. Pedig ezek a régi típusok a motorkerékpárok technikai fejlődésének egyik komoly állomása, hiszen a sportmotorok történelmében az 1985-ben megjelenő GSX-R750 a teljesítményével és az elsőként alkalmazott könnyűfém vázával forradalmian korszakalkotó volt!

Az azóta eltelt több 10 év alatt a folyamatos műszaki fejlődés mára oda ért, hogy – hangsúlyozom, szerintem – értelmetlen motorkerékpárok lepik el az utakat. Persze tudjuk, hogy a motorsportban elengedhetetlen a fejlődés, ami pedig továbbgyűrűzik az utcai gépekbe, de, hát ezt hívják üzletnek!

Suzuki GSX-R750 1986 – erősen lerúgott állapotban került hozzám, és így is adtam el.

Viszont ez a technikai fejlődés kitermelte a maga Vintage példányait, amik jelen esetben a GSX-R sorozat korai típusai. A kezdeti 100 (750-es) és 130 lóerő (1100-as) elvileg még most is bőven sok egy utcai felhasználásra, viszont a teljesítményhajhászásban elszabadult a képzelet, és mára a 180-200 lóerős utcai gépek tömkelege lepik el az utakat……… amik odáig jutottak, hogy a beleintegrált iszonyatos mennyiségű teljesítményt nem is lehet normálisan átvinni az útra. Ezért a gyártók különböző egyéb technikai kütyükkel szerelték fel a motorokat, pl.: kipörgésgátló, több fokozatú mód (sport, normál, eső, stb), csúszókuplung. gyorsváltó, egykerekezés gátló, és egyéb pénztárca nyirbáló dolgok, a lényeg, hogy legyen mire felárazni az új gépet.

A száraz képlet úgy néz ki, hogy felfejlesztették a teljesítményt használhatatlan tartományba, majd fejlesztettek hozzá olyan kiegészítőket, hogy lehessen is használni – majdhogynem visszabutították …. szóval ez is az üzletről szól, nem a motorozás élményéről.

Ja, csak még egy gondolat: lassan ott tartunk, hogy aki ezeken a motorokon „szocializálódik”, annak komoly kihívást jelentene egy régebbi, elektronika nélküli gép kisebb teljesítményét kihasználni!

De, térjünk vissza a téma eredeti vonalára! Szóval, aki vonzódik a GSX-R korai típusaihoz, annak van egy jó hírem!

Suzuki GSX-R1100 1987 – nem volt szép, de baromira ment!

A Yoshimura alkatrészeket és frissítéseket fog gyártani az olajhűtéses Suzuki GSX-R750 és GSX-R1100 modellekhez.

Magától értetődik, hogy sokkal többről van szó, mint a csillogásról és élményről, ami egy klasszikus motorkerékpár birtoklását, karbantartását és vezetését kíséri. Ha meglátsz egy régi, patika állapotú gépet bárhol, fogadni lehet rá, hogy számtalan órányi szenvedélyes munka van benne, hogy megőrizte kiváló állapotát.

És itt jön képbe a restaurálás nehézsége, ugyanis rendkívül nehéz alkatrészeket találni, különösen, ha eredeti, jó minőségűekről van szó. Szerencsére Japánban az olyan cégek, mint a Yoshimura, dolgoznak azon, hogy ezeket a régi gépeket az utakon tartsák.

A Yoshimura – amelyet most az újonnan kinevezett elnöke, Yohei Kato vezet – új kezdeményezést indított „Oil-Cooled Revival Project” (Olajhűtéses Újjáélesztési Projekt) néven. A neve nagyjából elmond mindent. A Yoshimura azon dolgozik, hogy újjáélessze a Suzuki népszerű olajhűtéses sportmotorjait, a GSX-R750-et és a GSX-R1100-at. Két olyan gépet, amelyekhez már nehéz jó minőségű és állapotú alkatrészeket beszerezni, amelyek helyreállítása és karbantartása egyre drágább.

Az Oil-Cooled Revival Project szemléltető darabja, Satoshi Tsujimoto 1986-os versenygépe.

A Yoshimura a Tokiói Motorkerékpár Show-n jelentette be a projektet, ahol bemutatott egy teljesen felújított GSX-R750-et, amely állítólag megtestesíti az Oil-Cooled Revival Project szellemét. A motor Satoshi Tsujimoto 1986-os, 604-es számot viselő GSX-R750-es újjáéledése.

A bemutatott Suzuki GSX-R750 több, mint egy replika. Ez egy utcai legális gép, a 604-es szám alatti fényszóróval kiegészítve. Még visszapillantó tükrökkel, hátsó lámpával és integrált irányjelzőkkel is rendelkezik. Amellett, hogy Tsujimoto előtt tisztelegnek, a kiállított GSX-R750 azt is mutatja, hogy Yoshimura milyen mértékben kívánja újjáéleszteni a Suzuki olajhűtéses sportmotorjait. Nem csak alkatrészeket gyártanak, hogy ezek a régi típusok az úton maradjanak, hanem fejlesztéseket is végeznek, hogy még nagyobb teljesítményt érjenek el ezekből a 40 éves gépekből.

Suzuki GSX-R1100 1990 – nem volt jó motor, de GSX-R volt!

Számomra már csak az a kérdés, hogy ez a kezdeményezés nem jut-e arra sorsa, hogy addig fejlesztgetik, amíg el nem jutnak oda, hogy annyira tele lesz pakolva elektronikával ez is – mint az újabb motorkerékpárok -, hogy elveszti az eredeti fílingjét, és elvész a régi típusok életbentartási vonala, kihal belőle a Vintage érzés! Ezt majd az idő fogja eldönteni!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés