A motorozás luxus? … a motoralkatresz.eu oldalon nem!

Hogy a motorozás luxus-e, az nézőpont kérdése, hiszen van, aki csípőből megoldja a költségét, és van, aki dolgokat nélkülözik miatta!

A motorozás egy olyan dolog, amit folyamatosan tolni kell lóvéval! És itt nem csak a benzinre gondolok, hanem az alkatrészekre, a felszerelésekre, és a dizájn elemekre is. Ezek beszerzése mára sima ügy lett, szinte minden városban adott a helyi motorosbolt, de egyre népszerűbb a neten való kereskedés, ami sokszor olcsóbb árat is kínál, ugyanazért a minőségért! Én tudok egy olyan helyet, amit lehetne hívni akár kánaánnak is, de szerintem csupán csak szemlélet és hozzáállás a titok nyitja! Frittmann Péterrel beszélgettem a szezonkezdésről, ami most aktuális!

Régóta ismerjük egymást, 2011-ben már közösen standoltunk a Motor Fesztiválon! Ha jól emlékszem, abban az időben kezdted a www.motoralkatresz.eu oldalad. Mi volt ennek az indíttatása?

Alapvetően 2004-ben kezdtem hobbiszinten foglalkozni az alkatrészekkel, mivel már akkor több problémába ütközött a csapatunk alkatrész beszerzés terén. 2010-2011 környékén kezdett komolyabbá válni a dolog, amikor már nem csak a motoros baráti körben oldottuk meg a dolgokat, hanem kifelé is elindult egy alap webshop, majd 2013-ban indult el nagyjából a maihoz hasonlító igazi shop jelleg.

Azóta eltelt majdnem 10 év, hogy látod, az embereknek van bizadalmuk a netes vásárlásban?

Azt látjuk, hogy egyre több visszatérő vásárlónk van, hiszen megpróbálunk mindig valami plusz adni, mint a többiek. Persze az évek során mindig akad egy-egy probléma, de próbáljuk ezeket is megfelelően kezelni, hiszen nekünk is az a célunk, hogy vásárlóinkat megtartsuk, és újakat szerezzünk. Ami a fő szempont, az az egyszerű keresés, és nyilván mellé a jó ár, így ezeket próbáljuk mindig tartani.

Egy idő után megjelent egy bemutató terem is, ahol szintén lehetett vásárolni. Ez mára egy komplett üzletté vált, több költözéssel. Szükséges egy fizikai üzlet is a webshop mellé?

Természetesen érezzük ennek a hatását is, mert egyre többen esnek be az utcáról, sőt gyakran Budapestről is kijönnek, mert csak nálunk találnak meg valamit raktáron, illetve már választékban is igen sokat fejlődtünk az elmúlt egy évben. Bukósisakból például nem egyedülállóan, de relatív ritka módon közel 200 db-ot tartunk raktáron. Amit még látunk, hogy az új üzletet is kinőttük már, így mindig a hely szab határt a terveinknek, hiszen szívesen forgalmaznánk komplett ruházatot a kesztyűkön, csizmákon és bukókon felül, de egyelőre erre nincs helyünk sajnos.

Nagyon jó az oldal felépítése de ami engem kifejezetten megfogott, az a keresés egyszerűsége, hogy a motortípustól indíthatja az ember. És nem csak a motortípusokra, hanem alkatrészgyártókra, termékekre is lehet keresni. Ebben rejlik a webshop titka?

A mi titkunk ebben rejlik igen, hiszen folyamatosan dolgozzuk fel az új katalógusokat, hogy egyszerűen tudjanak nálunk keresni az ügyfelek. Szerencsére a legtöbb esetben ez működik is, bár azt látjuk, még több motortípus és termék kellene fent legyen, de ennek az időnk szab határt. A gyakori típusok és a gyakori alkatrészek fent vannak, így ezt bárki bármikor tudja rendelni, a speciális dolgokban pedig szívesen segítünk.

Sajnos már elcsépelt szlogen az Akció nevű kiárusítás, többnyire nincs mögötte komoly engedmény. Viszont, a te oldaladon ténylegesen vannak 30-50%-os kedvezmények! Ezek kifutó termékek, vagy vásárlóréteg gyűjtés céljából vannak leakciózva?

A legtöbb ilyen akció vagy kifutó termék, tavalyi modell, vagy például volt, hogy valamiből egyszerre megvettünk mondjuk száz darabot, ezért kaptunk extra kedvezményt. Ezeket mindig megpróbáljuk kifelé továbbadni, hiszen nekünk is az a lényeg, hogy pörögjön a bolt, és hogy tudjunk adni sokféle terméket jó áron.

Az utóbbi években látványosan bővült a termékek köre, hiszen nem csak a motorhoz szükséges dolgokat lehet megtalálni nálatok, hanem szinte mindent, ami a motorozáshoz szükséges…sőt, még többet is!

Igen, mindig jönnek be új kérések a motorosok felől, illetve új termékek a partnerek felől. Lehetőségeinkhez és helyünkhöz képest megpróbálunk mindent raktárra venni, amire szükség van, mert a megrendelem és majd megjön manapság már nem igazán nyerő senkinek.

Régebben a netes rendeléseknek volt egy hátránya, hogy sokat kellett várni a cuccra, mire megjött, ugyanis sokan azt csinálták, hogy mikor beérkezett egy rendelés, ők csak akkor rendelték meg a nagykerből vagy a külföldi partnertől. Röviden, nem volt saját raktárkészletük. Nálad más a helyzet, tavaly két napon belül ott volt nálam a cucc, amit rendeltem.



Már a kezdetektől a nyereséget a raktárkészletbe forgatjuk, hiszen azt látjuk, hogy ez is elég fontos szempont mindenkinek, hogy azonnal hozzájusson valamihez. Például hétvégén van ideje valakinek szerelni, és utána még motorozna, de jellemzően ez mikor jut valaki eszébe, péntek délután 🙂
Van egy programunk is, ami figyeli a fogyásokat, és annak megfelelően készletezünk, de volt már probléma például abból is, hogy egy-egy termék minden partnernél elfogyott, na ilyenkor mi is meg vagyunk lőve. De szerencsére elég sok forrásunk van, így ritkán van arra példa, hogy még akár rendelésre is, de 3-4 napon belül ne jöjjön meg valami.

Azt tudom, hogy rengeteg problémád volt a hazai csomagszállítókkal. Találtál erre megoldást?

Sajnos ez egy örök probléma úgy látom. Már mindegyik céggel legalább kétszer volt szerződésünk az évek alatt, de rendszeresen összetörik a csomagjainkat, amit aztán nem hajlandóak kifizetni. Nem sorolnám fel a cégeket, nyilván mindenki tudja nagyjából mely futárszolgálatok dolgoznak itthon, de sajnos az egész egy katasztrófa. Most a 24H-val szállítunk, náluk úgy látjuk most van fejlődés, és bár igaz, hogy nem ér ki minden másnapra, de foglalkoznak a problémákkal, és talán ez a legfontosabb. Emellett a csomagküldő is szállít csomagpontokra, eddig velük is megvagyunk elégedve, hiszen egy kisebb csomag is elmegy országosan akár már 500Ft-ért. Illetőleg nagyobb összegnél nyilván már mi is kedvezményesen vagy ingyen szállítunk.

Milyen fejlesztést tervezel a közeljövőben? Ahogy látom már akár Can-am Bombardierhez is van cucc.

Az adatbázist folyamatosan fejlesztjük, bár erre általában csak ősszel és télen van időnk. Ami relatív rövid távú terv, az ismét egy nagyobb üzlet, ahová esetleg már ruházat is befér, illetve ahol nem kell minden centimétert kihasználni. Ezen felül szívesen vesszük a fejlesztési ötleteket, bár általában cégen belül is van elég sok 🙂

Komoly munka lehet ezt a rengeteg paramétert összehangolni az oldalon. Gondolom mára már kialakult egy profi csapat körülötted.

Szerencsére igen, már mindenki itt van legalább egy éve, jelenleg öten dolgozunk a csomagok célba érésén, illetve a bolti kiszolgáláson, és a problémák elhárításán. Tavasszal elbírna még egy embert is a forgalom, de a többi időszakban, ugye jóval kisebb a pörgés.

Köszönöm a beszélgetést, és jó szezont kívánok!

VINTAGE

Eladó motorok

Grafikai munkák

Videó szerkesztés

Eladó cuccok

Autómentés – szállítás