Zanócz Noel olasz bajnok lett Mx85-ben!

Szöveg: Amrein László
Képek: Zanócz család

Az utóbbi években egyre több olyan fiatal tűnik fel a motorsportban, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, sőt, a dobogó tetejére is felállnak! Jelen esetben a cross stílusban alkotott maradandót a 13 éves orosházi Zanócz Noel, aki az olasz Mx85-ös kategóriában hódította el a bajnoki címet magyar létére! Ez nagyon komoly teljesítmény, ami egy összetett csapatmunka eredménye, hiszen Noelen kívül kellett még a támogató család, a szponzorok, és a színvonalas edzői munka, valamint az egyéb segítségek, amik teljessé tették a felkészülés hátterét! 

Az orosházi sportoló már évekkel korábban szép eredményeket ért el itthon és külföldön egyaránt, hiszen 2014-ben 2. lett a hazai bajnokságban Mx50-ben, valamint a francia bajnokságban a 4. helyet szerezte meg, 2015-ben pedig már az első helyen végzett a hazai bajnokságban! 2016-ban megnyerte az osztrák KTM Junior Challenge versenyt, az EB-n pedig a 11. helyet szerezte meg, ekkor már Mx65 kategóriában ment! 2017-ben szintén magyar bajnok lett, az EB-n pedig már a 9. helyre küzdötte fel magát, így a nemzetközi karrierjében is kezdett előre lépkedni! 2018-ban ismét lépett felfelé a köbcentikben, ebben az évben a 85-ötösök között húzta a gázt, nem is eredménytelenül, ugyanis begyűjtötte a szlovén bajnoki címet, de ami még talán ennél is értékesebb volt, az a francia Mx Masters Kids versenyen aratott győzelme volt! 2019-ben egy sérülésből kifolyólag sajnos kevés versenyen vett részt, de egy-egy magyar, szlovén osztrák és cseh fordulón azért begyűjtötte az első helyeket!

2019. osztrák 2. hely

A 2020-as év, mint tudjuk elég nehéz volt minden sportág számára, így a motocross versenyzők is elég bizonytalanságbank indultak neki a tavaszi versenyeknek, előre senki nem tudta, hogy mennyi futam fog megvalósulni a bajnokságokban. Noel még előző decemberben kezdte meg a felkészülést, akkor még egy teljes nemzetközi szerepléssel a terveikben.

Az idei év történéseiről Zanócz Rolandot, Noel édesapját kérdeztem:
“Az alapozó időszak és a felkészülés már tavaly decemberben megkezdődött. Egy gondosan felépített programot készített Noel számára edzője, ami folyamatos kontroll és korrekció mellett került elvégzésre. A Husqvarna Maurer Racing Team sportolójának idei első versenyei Olaszországban kezdődtek, az Internazionali D’Italia nevű nagy bajnoki sorozat 85 köbcentis kategóriájában. A mediterrán országról azt kell tudni, hogy igen nagy népszerűségnek örvend a motocross sport, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a gyerek kategóriákat Junior és Senior géposztályokra bontják, ahol utóbbi számít az igazi kemény magnak. Hát Noel ez utóbbiban tette próbára tudását. Az csak hab a tortán, hogy az említett magas létszám miatt A és B csoportban delegálják a pályára a versenyzőket az edzéseken, ahonnét a legjobb 20/20 fő jut be a futamokra. Az egyébként világbajnoki eseményeken edződött ellenfelekkel tűzdelt mezőnyben igen változatos rajtfogásokat követően zárkózott fel vagy épp tört az élre Noel, és a két verseny négy futamában szerzett pontjai alapján az első helyen várta az őszi folytatást. Az öröm azonban nem tartott sokáig. A hazautazás után egy motoros edzésen történt esés következtében májsérülést szenvedett. Hosszú hónapokig tartó rehabilitációt jósoltak az orvosok, viszont a hazai országos bajnokság kezdete a küszöbön állt.

A világjárvány miatt időt nyert Noel a gyógyulásra, így a májustól októberig zajló magyar szériában mégis részt tudott venni. 5 helyszín 10 futamából tevődött össze ez a sorozat. Az első májusi versenyen mindkét futamban győzni tudott. Őszig szünet következett a hazai bajnoki sorozatban, de a nyár folyamán sem álltak meg az edzések. A motoros edzőtáborok, csoportos és személyes foglalkozások mellett integratív edzésmódszerek kerültek bevonásra, ami alapján zajlott a teljesítményfokozás a Kerner Motorsport Akadémia foglalkozásain. Természetesen, amint lehetőség nyílt nemzetközi versenyeken való indulásra, Noelt egyből beneveztük a versenyekre! A cseh és a szlovén bajnokság maradéktalan teljesítését sajnos a pandémia akadályozta utazási nehézségek gátolták meg, azonban ahol rajthoz állt Noel, ott mindig az elsők között végzett. Így volt a nyár végén megrendezésre került olasz versenyen is, ahol szintén diadalmaskodott!

Ősszel folytatódott a második, harmadik és negyedik versennyel a magyar bajnokság, ahol fej-fej mellett haladtak ellenfelével, és szerezték az első és második helyeket, ami rendkívül izgalmassá tette a pontvadászatot. Az utolsó versenyen azonban ismét dupla futamgyőzelmet aratott Noel, így megnyerte az idei magyar bajnokság Mx85-ös kategóriáját 13 évesen! Az idei tervek között szerepelt a junior Európa-bajnokságon és világbajnokságon való részvétel is, ahol nem titkolt szándék volt a győzelem, de sajnos az említett események nem kerültek megrendezésre idén a járványhelyzet miatt. A magyar bajnokság megnyerése után hátra volt még egy óriási cél, a hőn áhított olasz bajnokság elhódítása. Noel gőzerővel készült edzőjével az őszi versenyekre, mikor hivatalosan is megerősítette az olasz sportszövetség, hogy az utolsó verseny elmarad a pandémia miatt. Ez a hír egyben azt is jelentette, hogy Noel megnyerte azt az olasz bajnoki szériát is, amiben ez idáig magyar versenyzőnek nem sikerült diadalmaskodnia! Röviden ez volt az idei év összefoglalója, reméljük jövőre teljes versenyszezonok lesznek már! “

Köszönöm a beszámolót, és további sok sikert Noelnek, biztos vagyok benne, hogy fogunk még róla hallani!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

VINTAGE

Eladó motorok

Grafikai munkák

Videó szerkesztés

Eladó cuccok

Autómentés – szállítás