Meghalt az egykori stunt világbajnok!

Szöveg és képek: Amrein László

Milyen érdekes dolgok vannak a világban. Pár napja kezdtem el feltölteni ide a motorage.hu oldalra a Stunt Riding history c. 8 részes cikksorozatomat, amiben Christian Pfeiffer kiemelt szerepet játszik a stunt életben való karrierjével. Most a hosszú hétvégén pedig épp egy stunt filmet rakok össze – amiben szintén komoly szerepe van Pfeiffernek -, és egyszer csak szembe jön velem az FB-n, hogy öngyilkos lett Pfeiffer. Uhhhh…..kicsit megdöbbentő volt a hír, először arra gondoltam, hogy valaki szórakozik, de egy gyors keresés után tiszta lett, hogy sajnos nem.

2006-ban a stunt Eb hollandiai fordulóján

Igaz, hogy már évek óta visszavonult az aktív szerepléstől, de a motorozást teljesen nem adta fel, azért néha-néha bele lehetett ütközni a neten frissebb anyagokba is vele kapcsolatban. Még idén januárban is töltött fel az FB oldalára egy 2022 „BUÉK”-os BMW-s kis klipet (2006 óta szponzorálta a BMW). A nagyközönségnek nemigen volt ismert a problémája, viszont most nyilvánossá vált, már régóta küzdött depresszióval, hullámzó tendenciával. A hírt leközlő SpeedWeek.com oldal szerint felesége Renáta azt nyilatkozta, hogy az utóbbi hónapokban komoly visszaesés volt tapasztalható a betegségében. Ez vezethetett a hétvégi öngyilkossághoz. A depressziójának az okát nem tudni, arról nem szólt a hír. Temetése március 26-án lesz a lakhelyéhez (Halblech, Münchentől kb. 100 km délre) közeli Trauchgau-ban.

Ennyi a hír, viszont azért érdemes kicsit visszaemlékezni, hogy ki is volt Chris Pfeiffer a motoroséletben. Én 2004-ben, a stunt riding életben ismerkedtem meg vele személyesen, mikor Angyal Zolinak egyre több külföldi fellépést sikerült lekötnöm, többször Pfeifferrel közösen fellépve. Innentől elég sok közös pont volt az életünkben a versenyek, bemutatók által. Pfeiffer korábban a triál és az off-road motorozásban is kiemelkedő szerepet játszott, hiszen pl. a világhírű Erzberg Rodeot 4 alkalommal is sikerült megnyernie, de 1985-ben triál motorozásban junior, majd 1988-ban felnőtt bajnok lett Németországban.

2006 Kaposvár – Kaposújlak

Pfeiffer 2003-ban tűnt fel a stunt világában, de én már korábban is hallottam róla, ugyanis Paulovits Imre (a MotorRevü egykori főszerkesztője) mesélte nekem nem sokkal korábban, hogy van Németországban egy srác, aki egy Suzuki SV650-nel úgy motorozik, hogy hamarosan mindenkit hülyére fog verni a stunt versenyeken, úgy hívják, hogy Christian Pfeiffer.

Pfeiffer az első stunt versenyén (2003 stunt vb, Csehország) már egy Ducati Monsterrel ment, és meg is nyerte! 2004-ben a svájci Frutigenben rendezett Eb-n is első lett, ahogy az egy héttel későbbi két fordulós vb csehországi futamán is győzött, viszont a második fordulón (Anglia, Donnington Park) a portugál Humberto Ribeiro pár ponttal megelőzte az összetettben, így abban az évben kimaradt a vb cím számára. Érdekes volt, hogy 2005-ben a németországi MotoX-treme Days-en nem állt rajthoz (hogy miért, az egy másik sztori), ami, az az évi vb-t jelentette, amit Potzner Feri nyert meg.

Az igazi sikermenetelés 2006-ban kezdődött számára, akkor lett hivatalos BMW támogatott versenyző. Év elején egyből megnyerte az amerikai Stunt Wars versenyt, majd a három fordulós stunt Eb mindegyik futamán (Hollandia, Magyarország, Finnország) első lett, így a vb cím után megvolt a következő Eb címe is.

2004, Csehország………még a Ducati színeiben

2007-ben Zürichben év elején terem-világbajnokságon nyert, viszont a kaposújlaki stunt vb-n nem indult (ezt Angyal Zoli nyerte), de az Amszterdamban rendezett Eb-n szintén első lett, valamint még ebben az évben, az Isle of Man TT-n is nyert egy versenyt, ahol Humberto Ribeiro és Angyal Zoli végzett mögötte. 2008-ban ismét terem vb, és Eb címet szerzett. 2009 februárban újból megnyerte a zürichi terem vb-t, valamint a German Open stunt versenyen is első lett (igaz, kicsit érdekes körülmények között, de már nincs jelentősége). Még 2010-ben ugyanezt a versenyt megnyerte (German Open), és ezzel be is fejezte a versenyzői pályafutását. Eddigre már az egyik legnagyobb név lett a stunt sportban, az általa kialakított stílus erősen terjedt az európai versenyeken, átalakította a pontozási szempontokat is, és hatással volt a legtöbb európai stunterre. Innentől már csak bemutatókon láthattuk.

Chris Pfeiffer és Angyal Zoli egy közös franciaországi bemutatón 2008-ban

A BMW jóvoltából számos motorversenyen (MotoGP) és Forma1-es futamon szórakoztatta a közönséget a világ minden táján. Ahogy teltek az évek, 2010 után még évekig számtalan bemutatót tartott a világ különféle részein (aktívan jelen volt a motoros életben), de egy idő után ez kezdett megváltozni. Egyre kevesebb motoros posztban szerepelt, és egyre több magánéleti felvételt tett közzé a családjáról (2 gyereke van), hobbijáról, (kerékpározás, síelés).

2009 Zürich. Herczeg Balázs és Angyal Zoli állt a dobogón Pfeiffer mellett

Sajnálatos – és elgondolkodtató -, hogy egy sikeres sportolói pályafutás után ilyen történik egy olyan emberrel, akinek talán már csak élvezni kellett volna az életet! R.I.P.

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés