Stunt Riding történelem – VII.

Szöveg: Amrein László
Képek: Amrein László, Magyar Krisztián

Ha lemaradtál az előző részekről, itt elolvashatod őket: I. rész, II. rész, III. rész, IV. rész, V. rész, VI. rész

2007. Indoor Streetbike Freestyle Worldchampionship

Az Indoor Streetbike Freestyle World Championship lényegében ugyanaz volt, mint az addigi stunt riding versenyek (aminek a pontozási rendszerét évek óta rendszeresen kritika érte – beleértve a kaposvárit is -, hiszen szubjektív alapon bírálta el a gyakorlatokat). A svájciak (alias Christian Pfeiffer) kitaláltak egy új rendszert (ami szintén szubjektív alapon bírált), de szerintem még az addig használtnál is rosszabb volt. Egy 1-10-ig terjedő skálán pontozták a versenyzőket, a táblát felmutatva a rider köre után (mint a műkorcsolyában). Ez azért volt rossz, mert nem lehet huszon-harminc versenyzőt reálisan lepontozni 10 ponton belül, és mivel a versenyző köre után egyből felmutatták a pontszámokat, még csak pár perc sem lett hagyva az értékelésnek.

A versenyzők jelentkezését sem bízták a véletlenre, ugyanis válogatás alapján állították össze a mezőnyt. Ezen a versenyen nem voltam ott, de világosan láttam a szisztémát, hogy miről szól (ez is egy másik történet már). Első helyen Christian Pfeiffer, második helyen AC Farias, harmadikként pedig a finn Joni Tammela végzett. Magyar részről Mókus vett csak részt, ugyanis sem Angyal Zoli, sem Kulman Miki nevezését nem fogadták el. Az ok már ahhoz a másik zárójeles történethez tartozik, amit az előbb említettem.

2007. World Stunt Riding Championship

A 2007-es stunt vb Kaposváron (Kaposújlakon) került megrendezésre, ami egyenes következménye volt az előző évi sikeres Eb rendezésnek.

Kaposújlakon a 2007-es stunt vb-n is többségben voltak a külföldi versenyzők 19-12 arányban

Mint szervező, azon dolgoztam erősen, hogy legyen amerikai versenyző is. Rengeteg munkával, szervezéssel meg is valósult, hiszen ketten is átjöttek Amerikából (Joe Dryden és Aaron Colton), így már nem csak európaiak indultak. Itt fontos megjegyezni, hogy nem pénzt kaptak a részvételért, mint egy bemutatózásnál (konkrétan tudom, hogy voltak ilyen versenyek akkoriban Európában), hanem maga a verseny miatt adták le a nevezésüket, és repültek át Amerikából.

A német Fighters és az angol Streetfighters magazinokban egész oldalas hirdetések jelentek meg

Fontos volt, hogy a stunt élet elismerje, ezért ennek érdekében nemzetközi promóciót tettem a verseny mögé. Német, finn, francia és angol motoros magazinokban lett hirdetve (mondjuk sem előtte, sem azóta nem volt soha ekkora nemzetközi reklámja egy stunt versenynek sem Európában), és utólag is számos cikk jelent meg a versenyről ezekben a médiákban. Sokat dolgoztam rajta, de végül nem volt kérdés, tényleg vb volt-e, vagy sem!

Összesen 31 versenyző érkezett 12 országból, köztük több francia rider is. A franciák addig távol maradtak a nemzetközi küzdelmektől, de ide sikerült őket elhozni. Ezután rendszeres résztvevői lettek a nemzetközi megmérettetéseknek – talán rákaptak az ízére! 🙂

Egy látványos pillanata a 2007-es vb-nek. Az alábbi videóban megnézheted, hogy ebből esés lett-e vagy sem! (fotó: Magyar Krisztián)
A 2007-es stunt vb-t próbáltam 3,5 percbe belesűríteni

A versenyen éles küzdelem zajlott Angyal Zoli és Mókus között, amibe senki nem tudott beleszólni, hiszen a harmadik helyezett francia rider is (Christophe Leopold) jelentős ponthátránnyal került a dobogó harmadik fokára. Végül Angyal Zoli nyerte a versenyt, 4 ponttal megelőzve Mókust.

Christopher Leopold III. hely (Franciaország, balra), Angyal Zoltán I. hely (középen), és Herczeg Balázs II. hely

2008. Indoor Streetbike Freestyle Worldchampionship

Februárban ismét megrendezésre került az Indoor Streetbike Freestyle World Championship Zürichben, amit ismét a svájci motorkiállítás programjaként rendeztek meg. Az előző évhez hasonlóan most is csak 16 versenyző nevezését fogadták el, akiknek négy napig kellett versenyezniük (2 nap edzés, két nap verseny). Mivel a motorkiállítás kiegészítő programjáról volt szó, így az edzés és a verseny is meghatározott menetrend szerint zajlott, ami gyakorlatilag egy show műsor volt a kiállítás látogatóinak.

A versenyt újból Christian Pfeiffer nyerte a portugál Humberto Ribeiro, és a francia Sébastian Desbonnet előtt. Egyedüli magyarként Mókus a kilencedik helyen végzett, ami meglepetés volt, hiszen olyanok előzték meg, akik lényegesen gyengébb teljesítményt nyújtottak a verseny alatt. Ez a terem vb megosztotta az európai stunt élet véleményét, hiszen több olyan jel is volt a versenyek alatt, ami nem korrekt elbírálásra engedett következtetni a végső sorrend tekintetében.

2008. European Stunt Riding Championship

A 2008-as Eb az ausztriai Röthisben zajlott, egy viszonylag rövid pályán.

Július utolsó hétvégéjén az ausztriai Röthisben zajlott a 2008-as stunt Eb, 18 versenyzővel 8 országból. Itt a franciák ellepték a mezőnyt, ugyanis tízen indultak tőlük! Magyar részről egyedül Angyal Zoli képviselte hazánkat. Két napot szántak a 3×4 perces fordulók lebonyolítására, amire egy nap is majdnem sok lett volna. A pontozás itt is ugyanazon a szisztémán alapult, mint a svájci terem vb-n (ezek a versenyek mind Pfeifferhez köthetőek, ő találta ki ezt a pontozási rendszert). Mint már jeleztem, a franciák egyre több nemzetközi versenyen jelen vannak, és egyre jobbak!

Az erőcsúsztatással csínján kellett bánni, ugyanis a pálya alig volt 40 méter.

Nem kis meglepetést okozott az első kör után, hogy Angyal Zoli előtt a belga Bart van den Eynde került a második helyre, 5 pont előnnyel! Ez újabb konkrét jele volt, hogy nem életképes ez a pontozási rendszer, hiszen a helyezések köszönő viszonyban sem voltak a valósággal! Az első hely természetesen Pfeifferé volt, és nem is csekély pontelőnnyel. A második körben Angyal Zolinak sikerült 2 ponttal megelőznie Bartot. A középdöntőben Pfeiffer szinte mozdulatról mozdulatra ugyanazt motorozta, mint az előző körben, viszont neki lényegesen növekedtek a pontszámai. A döntőben sem változott a szisztéma, Zolinak maradtak a pontjai, Pfeifferé pedig rendesen növekedtek, így meg is nyerte a versenyt.

2008 Eb: Angyal II. hely (balra), Pfeiffer I. hely (középen),
Bart van den Eynde III. hely

-folytatjuk-

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés