Motoros túra Vietnámban

Tour du lịch xe máy Việt Nam

Szekeres Tibor rengeteg időt tölt Vietnámban, ahol motoros túrákat is szervez. Egyszer kaptam tőle egy meghívást egy vietnámi motoros túrára, amiről fájó szívvel több okból is le kellett mondanom. Az első és legnyomósabb, hogy ez anyagilag sajnos nem fér bele, de ha bele is férne, ott a másik kizáró ok, repülni is kell hozzá, az meg nekem rendesen parám. Szóval nuku Vietnám, viszont a megkeresésből egy kis egzotikus túrabeszámoló azért kikerekedett! (ha valaki kedvet kapna egy ilyen kiránduláshoz, e-mail-ben szívesen elküldöm a részleteket és a kapcsolatot).

2016 márciusában egy kisebb baráti társasággal Vietnám déli részét jártuk be közel 15 nap alatt. A túra során érintettük Ho Chi Minh Cityt, Da Lat, Nha Trang, Müi Ne és Can Tho városokat. A hőmérséklet napközben mindvégig 35-40 fok volt, emiatt többször megálltunk a túrázás közben egy – egy frissítőre, amit szívesen fogyasztottunk, mert szinte 50 méterenként van egy ilyen hely, másrészt iszonyatosan olcsó minden…..

Vietnám:
A Vietnami Szocialista Köztársaság (Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam) délkelet-ázsiai ország. Északról Kína, nyugatról Laosz és Kambodzsa, keletről pedig a Vietnami-öböl határolja.
Vietnam tagja az ENSZ-nek, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetnek, az ASEAN-nak, az APEC-nek és a WTO-nak.

Legfőbb erénye a túrának, hogy nemcsak a motorozásról és annak élményéről szólt, hanem mindig egy nevezetességet, történelmi helyet, vagy emlékhelyet látogattunk meg. Pl. a híres vietnámi 1969-1973 közötti háborús övezetet, ahol a vietnámiak 250 km-es alagutat építettek védelmükre, és ami most már csak egy történelmi emlékhely. Itt érdemes elgondolkozni, megállni egy kicsit, valójában mi is történt az USA és Vietnám között. A közös ebéd, vacsora – irtózatosan alacsony árakon -, emelte a hangulatot minden nap….mivel a vietnámi ízek (legalábbis nekem) a világ legjobbjai között szerepelnek….

További programként úszópiac, Fairy stream patakban séta, tengerparti mártózások a 28 fokos vízben, Crazy House és társai, War múzeum, Bitexco, walking street, Opera, Independent Museum, és még sorolhatnám a meglátogatott élményeket, melyek mind, mind a teljes kikapcsolódás örömét adják. Összegzésként, a túrán résztvevő barátaim arról számoltak be utólag, hogy életük legnagyobb nyaralásán vettek részt az én szervezésemben.

Vietnám éghajlata:
Éghajlata trópusi monszun. Két évszak létezik: a száraz, hűvösebb illetve a májustól októberig tartó forró és esős.
A levegő páratartalma az év során átlagosan 84%-os. Az éves átlagos csapadékmennyiség 1200 és 3000 mm közötti, de egyes helyeken a 4000 mm-t is eléri, amely főleg nyáron hull le.
Az évi középhőmérséklet a síkságokon és a tengerparton északról dél felé nő. A keleti partokon június-november között gyakran tájfunok pusztítanak.

A túra kiindulási pontja Ho Chi Minh City, ahol megfelelő hotelben kerülnek elszállásolásra a résztvevők. A repülőjegy általában 600 euróból megvan, de a tapasztalatom, hogy inkább ennél kevesebb. Egyéb költségeket napi 110 euróban lehet számolni, amiben a szállás reggelivel, a motorbérlés és a belépők vannak bent. Az üzemanyag miatt nem kell aggódni, 180 Ft/l és a bérelt motorok kis fogyasztásúak. 110-150 ccm-es Honda Air Blade, Honda Vision, Honda Pcx és Yahama Nuovo. Természetesen lehetőség van nagymotor bérlésére is, de szerintem szükségtelen, ugyanis egyrészt az hatalmas felár, másrész Vietnámban ezek a praktikus közlekedési eszközök. Összességében kb. 2.000 euróból meglehet oldani egy 10 napos egzotikus túrát, de ha valaki párban érkezne (egy motort használnának), azoknak is belefér a 3.000 euróba!

Egy túra elindulásához minimum 5 fő szükségeltetik, és max. 12 fő-ig lehetséges. Ne feledd, amit kínálok az egy életre szóló ÉLMÉNY!!!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés