X-trial: a 26-szoros világbajnok Budapesten is nyert!

Szöveg és képek: Amrein László

FIM X-trial Worldchampionship – Budapest.
A 2019/2020-as terem triál világbajnokság harmadik fordulóját a Papp László Sportarénában rendezték most vasárnap (jan. 19-én). A sorozat 7 fordulóból áll (Franciaország (2), Magyarország, Spanyolország (2), Ausztria és Andorra). A budapesti fordulót majdnem vehetünk egy spanyol bajnokságnak 🙂 , ugyanis a 8 versenyzőből 7 spanyol nemzetiségű volt, velük kellet megküzdenie egy francia ridernek, de a többi fordulón is 80% a spanyol részvétel!

A leküzdhetetlen akadály

Mivel a trial sportban a spanyolok szinte egyeduralkodók, ennek tudható be a nyomasztó létszámfölényük! Nem véletlen, hogy a sportág jelenlegi legnagyobb nevei is ebből a nációból származnak. A ’60-as, ’70-es években még az angolok voltak a meghatározók, a spanyolok a ’90-es évek közepétől kezdtek dominálni. 2007-ben Toni Bou felállt a dobogó legfelső fokára, ahonnan azóta sem hajlandó leszállni, sem a szabadtéri, sem a terem világbajnokságokon! Ezáltal mára összesen 26 vb címmel büszkélkedhet, amit ezen a budapesti versenyen nekünk is megvillantott, hogy miért is ő a legjobb jelenleg ebben a látványos motorsportban!

Adam Raga 6-szoros világbajnok

A verseny kieséses rendszerben folyik, a hibapontok alapján szűkül a mezőny. A lábletétel 1 hibapontot, az esés 5 hibapontot jelentett, de az idő is számított, hiszen minden szekcióra (5 db volt) 1 perc volt adva, ami alatt teljesíteni kellett! Viszonylag hamar tisztázódtak az erőviszonyok, amit már a rajtlista alapján is tudni lehetett. A triál akadályok általában lehetetlen feladatnak látszanak, de az idei pályában volt egy olyan rész, ahol kivétel nélkül mindenki elvérzett, ahogy jöttek sorban. Épp ezért előzte meg feszült várakozás a két legnagyobb nevet, mert, ha ők sem tudjál abszolválni, akkor ott tényleg gond lehet a nehézségi fokkal! Adam Raga (6x világbajnok) belebukott, neki sem sikerült túljutnia rajta, így hatalmas feszültséggel vártuk Bout, aki………szintén fennakadt ezen a ponton! Viszont a verseny ment tovább, jöttek sorban a többi akadályok, amik szintén rostálták a mezőnyt.

Toni Bou 26-szoros világbajnok

A fordulók közti szünetben táncos lányok lepték el a placcot, majd egy szintén fantasztikus bemutató következett a Hege Show előadásában. Hegedüs László (2x Guinnes világrekorder és 24x kerékpár triál bajnok) és csapata, egy komplett show műsorral szórakoztatta a rendezvények közönségét. A csapat fiatal tagjai, koruk ellenére nagyon komoly technikai tudást mutattak be, szinte mindent megcsináltak kerékpárjukon, amit a motorosok!

Hege és tanítványai

A szünet után folytatódott a rosta, egészen a harmadik hely kialakulásáig. És, mint várható volt a két legnagyobb név küzdött a dobogó legfelső fokáért! A döntő futamban Adam Raga kezdett, de lábletétel miatt kapott hibapontot. Amennyiben Toni Bou hiba nélkül veszi az akadályt, akkor eldőlt a meccs. Viszont ő is hibázott, így az első kör után azonos pontszám alakult ki. Szinte érezni lehetett a feszültséget (hatásvadász elemként még a zenét is levették a kritikus pillanatokban), ahogy a döntő futamra készültek! Ezekben a körökben szintén 1 perc állt a rendelkezésre, viszont ebben az időintervallumban oda-vissza meg kellett csinálni a pályákat, ami fokozta a feszültséget, hiszen most nem volt idő állogatni, beirányozni a motort, sokat számított, ha lendületből ugrottak egyik akadályról a másikra! Adam Raga olyan tempót diktált a döntő körben, ami feladta a leckét Toni Bounak!

Azonos hibapont a döntőben

Viszont nem véletlen az a 26 világbajnoki cím, Bou is rákapcsolt, és olyan ütemben vette az akadályokat, amit a korábbi körökben sem láttunk tőle! Ugye a tét, az tét, kockáztatni kellett! A végső körben a pontegyenlőség még mindig megvolt (mindketten hibáztak), így a zsűri egy végső futamot írt elő…..ahol szintén mindketten behibáztak! És itt érdekes véget ért a verseny, ugyanis a zsűri pár perces tanácskozás után kurtán-furcsán véget vetett a küzdelemnek, kijelentve, hogy az utolsó körben Bou magabiztosabban motorozott, így ezért ő nyerte a versenyt! Szerintem nem csak én, hanem mindenki meg volt lepődve, hogy nem lesz még egy akadály, nem addig folytatják, amíg valamelyik úgy el nem hibázza, hogy egyértelmű a másik győzelme! Így Toni Bou a vb sorozat harmadik fordulójánn is a dobogó legfelső fokára állhatott!

Adam Raga és segítője a pálya szélésről figyelte a többi versenyzőt

Szóval nagyon hirtelen, és furcsán lett vége, de hát ez úgy látszik a triálban így működik! A lényeg, hogy mi egy fantasztikus estét kaptunk, csodát láthattunk, és mivel a magyarok nem voltak érdekeltek a versenyben (sajnos itthon ez a sport nagyon gyerekcipőben jár), így akár pártatlanul is szurkolhattunk!

Eredmény:
1. Toni Bou (ESP)
2. Adam Raga (ESP)
3. Gabriel Marcelli Carballido (ESP)
4. Jeroni Fajardo (ESP)
5. Jorge Caseles (ESP)
6. Jaime Busto (ESP)
7. Miquel Gelabert (ESP)
8. Benoit Binzac (FRA)

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés