Ocskó Barnabás – Quad Cross

Szöveg: Amrein László

Barnabás eddigi karrierjét édesapja, Ocskó Zsolt mesélte el, aki egyben a menedzseri feladatokat is ellátja.

Ha jól tudom, akkor Barnabás a fiatalon kezdő versenyzők között van.
Igen, 2006. január 6-án született, és alig öt évesen, 2011-ben vettük neki meg az első quadját, egy 50 ccm-es gépet. Hamar kiderült, hogy elég jó érzékkel kezeli a quadot, habár volt pár necces helyzet a kezdeti időszakban, de semmi nem szegte kedvét, szinte játszi könnyedséggel pattant mindig a nyeregbe.

Mikor lett Barnabásból versenyző?
9 évesen, 2015-ben volt egy váltás nagyobb gépre, egy 250-es quadot kapott, amivel 2017-ben indult először versenyen. Ez a Hungarian Quad Challenge sorozat volt. Itt szembesültünk vele, hogy ez  a gép mennyire nem alkalmas versenyzésre, így egyből váltottunk egy sport quadra. Ezzel a Yamaha Raptor 350-essel versenyezte végig az évet, és az éves összetettben a harmadik helyen végzett. Csak egy verseny került kimaradásra.

Ez elég jó kezdésnek hangzik! Hogy volt a folytatás?
Ez a szezon megmutatta, hogy a srácban több van, mint egy hobbi érdeklődés, így úgy döntöttünk, hogy akkor támogatjuk a versenyzői karrierjét. 2018. januárban vásároltam egy Honda TRX250 Hibrid gépet, mégpedig egy francia versenyzőtől. Ezt az évet a Junior kategóriában versenyeztük végig, ahol 13 induló volt. Barnabás az összes fordulót megnyerte, így az év végi összetettben az első helyen végzett, hivatalos országos bajnokként! A 2019-es évet ugyanazzal a kitartással, versenyszellemmel küzdötte végig, mint a korábbi éveket, és meg is lett az eredmény. Ebben az évben is megnyert minden versenyt a kategóriájában, így ismét bajnokként zárta az évet a Country Quad kategóriában. 2020-ban a Junior + kategóriában indult egyéni elbírálás alapján, itt már 450 ccm-es géppel rótták a köröket. A járvány a quad sportot is érintette, csak 3 verseny került megrendezésre, és abból is egyet ki kellett hagynunk családi okok miatt. Viszont amin indult azokat megnyerte, így az összetettben a második helyen zárta az évet a Country Quad bajnokságban.

A 2021 is bizonytalan volt, így, mivel a  Short-Track versenyek kerültek először megrendezésre, úgy döntöttünk, hogy ebben a versenysorozatban indulunk, nehogy megint versenyek nélkül maradjunk. A Short-Track versenyekről annyit tudni kell, hogy ez egy egészen másfajta vezetési stílust igényel, de tapasztalatszerzésnek jó ötletnek tűnt. Mint később kiderült, tényleg jó döntés volt, ugyanis Barnabás az összes versenyt megnyerte itt is! Sajnos egy futam kimaradt motorfelújítás miatt, de a pontszámai alapján az összetett második lett év végén.

Hogyan indult a nemzetközi karrier?
Tavaly töltötte be Barnabás a 16. évét, amit a szakágnál már sokan vártak, ugyanis ez a korhatár, hogy nemzetközi versenyen is indulhasson valaki. Mivel Barnabás méltón képviselheti Magyarországot, így a családi kupaktanács döntése szerint Barnabás benevezett Horvát Quad Cross Bajnokságba. 3 verseny került megrendezésre, ahol a hazaiak mellett Magyarországról, Szerbiából, Szlovéniából, és Bulgáriából voltak indulók. Komoly kihívás volt Barnabás számára, hiszen először indult külföldi versenyen, valamint felnőttek között és a profi kategóriában. Szóval a 2022 tele volt újdonsággal, de megugrott minden akadályt, nehézséget, megoldotta a technikai problémákat, és év végén ő lett a horvát bajnok!

Nagyon komoly az eddigi karrier! Mik az idei tervek?
Idén a fő irányvonalunk továbbra is a Quad Cross vonal, a horvát és a magyar bajnokságban való részvétel, valamint minél több meghívásos versenyen való részvétel.

Köszönöm az interjút, és további sok sikert kívánok!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):


Eladó motorok

Videó szerkesztés