“Illa berek, nádak erek, a motorosok jó emberek”

Szöveg: Amrein László
Képek: Pécsi Alajos, Amrein László

Ebben az interjúban a Magyarország Két Keréken Egyesületet szeretném bemutatni. Érdemes rájuk áldozni pár percet, főleg, ha benned is megvan az a jó motoros tulajdonság, amit úgy hívunk: segíteni akarás, jótékonykodás! …. aki belép, az egyesületi tagsággal nemcsak támogatja a tevékenységüket, hanem a tagsághoz biztosított kedvezményes telefontarifa csomaggal havi több ezer forintot is megtud spórolni!

A motoroskultúra egy sokrétű, összetett jelenség, amit a motorosok többféle szempontból éreznek magukénak. Van, aki életmódszerűen benne él, van, aki hobbiként kezeli, van, aki a sportértékét helyezi előtérbe, van, aki üzleti szempontból közelíti meg, és van, akit az emóciós oldala mozgat (persze ezek kötött vannak átfedések is).
Viszont szinte mindegyik szempontban van egy közös vonás, ugyanis a segítségnyújtás, jótékonykodás egy olyan összefogó erő a motorosoknál, ami talán más társadalmi rétegben nincs ennyire erősen jelen! A hazai motoroséletben számtalan személy, egyesület, klub, szervezet, baráti társaság tevékenységében ezek a dolgok jelen vannak, amik baj esetén, valamint ünnepek alkalmával felerősödnek.
Nemrég ismerkedtem meg Pécsi Lalával üzleti vonalon – mint kiderült, a motoros közösségért is dolgozik -, amiből tovább lépve egy olyan egyesület képe rajzolódott ki előttem, amire a fenti bevezető sorok ráillenek!

Pécsi Alajos, az egyesület egyik “motorja”

Talán kezdjük egy bemutatkozással.
Pécsi Alajos vagyok, a Magyarország Két Keréken Egyesület egyik alapítója és alelnöke. Jó magam 25 éve motorozok, illetve többszörösen érintett vagyok a kétkerekű témában. Az egyesület alapítói közül többen a motoros társaim is, akik meg nem, azok is valamilyen módon érintettek a témában.

Említetted egy beszélgetésünkkor, hogy miért is fontos neked ez az egyesület.
Igen. Anno 1999 júliusában – amikor még sorkatonai szolgálatom végén jártam -, egy szerencsétlen véletlen balesetben elütöttem autóval egy biciklist, aki a helyszínen meghalt. Sajnos nem volt kivilágítva, fekete munkásruhát viselt, és nagyjából a delériumos részegség állapotában tévelygett kerékpárjával. Az eljárásban megállapították, hogy nem láthattam, ahogy a szembe sávból át csellent az én oldalamra, egy vihar előtti felhős, sötét égbolt alatt. Ez nekem anno egy elég meghatározó negatív élmény volt a kétkerekű témában, és nem rövid idő telt el, amíg feldolgoztam!

Azt tudom, hogy nemrég alakultatok. Mekkora jelenleg a tagságotok?
10 fő alapította az egyesületet, ezen kívül egyelőre 50 támogató tag van jelenleg a sorainkban. Pont az ilyen figyelemfelkeltési lehetőségeket szeretnénk megragadni – mint ez az interjú is -, hogy növeljük a taglétszámunkat, ami által könnyebben megvalósíthatjuk az elképzeléseinket!

Miből áll jelenleg a tevékenységetek?
Az egyesület tevékenysége információszolgáltatás, oktatás, előadás és rendezvényszervezés, közösségformálás és informatikai támogatás.

Mit szeretnétek elérni az egyesületetekkel?
Az egyesület fő célja a kétkerekű járművek (kerékpárok, motorkerékpárok) közlekedésbiztonságának elősegítése, növelése, a balesetek megelőzése, így személyi sérülések és vagyoni kár elkerülése, az emberélet védelme.

Összeszokott csapatként túrázni is együtt jár a társaság

Ezt kicsit részletesebben is kifejtenéd?
Szerintünk fontos lenne egy széles körű tájékoztatás nyújtása, oktatás, ill. rendezvények szervezése országosan, főleg közlekedésbiztonság és KRESZ témakörökben, az érintett célcsoportok részére. A kerékpárosok tekintetében kiemelt figyelmet fordítva iskolás kortól a gyerekek felkészítésére, közlekedéssel kapcsolatos ismereteik gyarapítására, iskolai oktatások szervezéséree a témában.

Szükséges lenne még erősebben a motoros szezon kezdetekor közlekedésbiztonsági kampányok szervezése, amit a médián, a közösségi médián és egyéb figyelemfelkeltő csatornákon keresztül az autós társadalomhoz kellene eljuttatni! A kétkerekű járművek közúti közlekedésével összefüggésben lévő hatóságok támogatásának megnyerése, és a velük való együttműködés is célunk, továbbá az EU közlekedésbiztonsági alapelveinek erősítése. Motorosok részére rendezvények, oktatások, találkozók, biztonságtechnikai tréningek, képzések szervezése, ezen keresztül figyelemfelhívás részükre a jogkövető magatartásra, a fegyelmezett közlekedési morálra, és a nélkülözhetetlen védőfelszerelések használatára.

Igen, ezen utóbbi dolgok erősen megosztó véleményeket generálnak a közösségi oldalakon! Mint említetted, minél több tagot szeretnétek az egyesületben. Mit tudtok nyújtani nekik, ami miatt érdemes tagnak lenni nálatok?
A tagjainknak interaktív kommunikációt biztosítunk egymás között, ezáltal egy összetartó, önszervező közösség jöhet létre, valamint folyamatos információt továbbítunk feléjük a közlekedés biztonságosabbá tételével kapcsolatban. Ennek érdekében létrehoztunk egy informativ weboldalt, rendszeres tájékoztatást adunk hírlevél formájában eseményekről, hírekről, stb., szóval elősegítjük a kommunikációt egymás között. Itt kiemelném, hogy a tagság részére biztosítunk egy olyan mobiltelefon flottát, amivel több ezer forintot is megtakaríthatnak havonta, de ennek részleteit a másik cikkünkben fejteném ki!

Igen, ezt a telefonflottás dolgot ebben a másik cikkben taglaljuk. A tagság mit tud hozzá tenni a tevékenységetekhez?
Ha valakinek van ötlete, jelezze felénk, igyekszünk mindent megtenni, hogy a témában minél több embert megérintsünk, elérjünk. Ezért is használjuk az „önszervező” jelzőt az egyesületre.

Kicsit részletesebben is szót ejtenék néhány törekvésünkről, amiben szeretnénk eredményt elérni! Nos, szóval tudjuk, hogy létezik a kerékpárosok – motorosok – autósok örök ellentét! Az autósok sok esetben nem figyelnek eléggé a motorosokra. A motorosok túl gyorsan és hirtelen jönnek elő a semmiből. A kerékpárosok nem nagyon tartják be a KRESZ rendelkezéseit, pl. az úton átkelést, az úttesten való közlekedést és a kivilágítást. Emellett sokszor sem autós, sem motoros nem tart elég oldaltávolságot a kerékpárosok mellett! Egy viszont biztos, amire itt is felhívnám a figyelmet: MINDIG A KÉT KERÉKEN KÖZLEKEDŐK A SÉRÜLÉKENYEBBEK!

Aztán ott van a másik örök vita tárgya. Öltözzünk fel, vagy jó a strandpapucs + rövidgatya kombó is? Követem a közösségi oldalakon ezt a témát, és azt látom, hogy parázs viták vannak belőle, hogy meleg van, nem akarnak sokan bőrruhában (vagy egyáltalán semmi védőfelszerelésben) motorozni! Mi azt képviseljük, ha valaki motorra ül, öltözzön be, ha nem, akkor inkább üljön klímás autóba! Senki sem elesni indult el, de jobb inkább a rosszra készülni!

Bármilyen korban, és bármilyen motorral érdemes a tréningeken részt venni

Egy másik létező probléma. Sokan vagyunk, akik azt a szemléletet osztjuk, hogy szép a BMW S1000RR, de talán minden gyakorlat, vagy egy kis robogós múlt után nem 200+ lóerőn kellene kezdeni! A gyakorlatlanság is sok esetben a (halálos) balesetek előidézője! Szeretnénk jó pár szakemberrel, céggel felvenni a kapcsolatot, akik ma itthon, tevőlegesen foglalkoznak a közlekedésbiztonsággal, képzések, tréningek szervezésével. Ilyen eseményeket nem csak szervezni, de támogatni is fogunk!

Pont a napokban merült fel egy posztban, ha több ingyenes tréning lenne, több motorosnak lenne lehetősége részt venni rajta!

A következő szezonban szeretnénk kiadni egy eseménynaptárat, amin a szervezett dolgok (gyerekeknek biciklis tábor, közlekedésbiztonsági tréningek, rendezvények, találkozók, túrák) lesznek, amiknek a kivitelezésében is részt szeretnénk venni. Továbbá keressük a hatóságok együttműködését a programunkkal, kampányunkkal kapcsolatban. Az internetes oldalainkon hasznos tanácsokkal, túra tippekkel szeretnénk szolgálni (2002 óta járok Erdélybe), illetve kísérleti jelleggel gondoltam olyanra, hogy a motorozáshoz hasznos termékek linkelése az oldalra minden üzleti érdekeltség nélkül. Itt gyorsan elmondom, hogy sokan azért nem használnak egy csomó olcsó, hasznos kiegészítőt, mert nem is tudják, hogy ilyenek egyáltalán vannak.

Útban Transzfogaras felé

Amiket most elmondtál, azok igazából már létező dolgok, viszont, ha nektek sikerül ezt összefogni, lehet nagyobb súlya lesz a dolognak!
Én is így gondolom! A motorosok számtalan alkalommal szerveztek már gyűjtést valami célból, látványos felvonulás keretében gyermek onkológiai klinika, sérült gyerekek felzárkóztatását végző központ, stb. részére. Ezt mi is kívánjuk folytatni szervezett eseményekkel. Pl. nemrég egy véletlen kapcsán a szegedi GEMMA központ képviselőivel is kapcsolatba kerültünk, ami által alkalmunk lett segítséget nyújtanunk, amiben támogatjuk az oda tartozó szülőket, kollégákat kedvezményes mobilflottánkkal (csak az egyesületi tagoknak elérhető) – ez a témája a másik cikknek -, de ez mellett anyagi segítséget is nyújtunk nekik!

Köszönöm a beszélgetést, remélem minél több dolog megvalósul a fent említett projektekből! Említettük ezt a telefonflottás dolgot, amiről röviden annyit, ha valaki szeretne egy korlátlan beszélgetés + net csomagot szinte fillérekért – és ezzel még az egyesület munkáját is támogatod -, akkor olvasd el a részleteket itt:
https://www.motorage.hu/2019/08/22/kedvezo-korlatlan-mobilcsomag-net-motorosoknak/

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

VINTAGE

Eladó motorok

Grafikai munkák

Videó szerkesztés

Eladó cuccok

Autómentés – szállítás