Történelmi siker! Szvoboda Bence lett az MX1-es bajnok Csehországban

Szöveg: Nagy Norbert
Fotó: Pavel Horák

Heroikus küzdelemben nyerte meg a 2019-es cseh bajnoki címet motokrosszban Szvoboda Bence. A kaposvári motorversenyző sérült vállal is dobogóra állhatott az utolsó, jiníni fordulón. 2 pont döntött a titulus sorsáról.

Fordulatos versennyel zárult le a 2019-es cseh profi motokrossz bajnokság. A titulusért küzdő Szvoboda Bence és Filip Neugebauer párharca az utolsó futam utolsó köréig vérfagyasztó izgalmakat tartogatott. A két rivális között csupán 2 pont különbség volt a finálét megelőzően, köszönhetően a magyar fiú kramolini keréktörésének, amivel 22 pontot bukott az összetettben.

Az első futamban Szvoboda egy parádés futamgyőzelemmel jelezte a harmadik helyen befutó ellenfelének, hogy nem fogja könnyen elengedni ezt a címet. A vállpanaszokkal küzdő kilencszeres magyar bajnok nagy fájdalmakat élt át, elmondása szerint már a második körben kimozdult a sérült válla a helyéről, de még így is ő bizonyult a legjobbnak, amivel hét egységre növelte előnyét a döntő összecsapás előtt.

A jiníni finálé második futamában újra Szvoboda ragadta magához a kezdeményezést, az első körökben ő diktálta a tempót, de megérkezett Neugebauer, aki hamar átvette tőle az első helyet. Szvobodának ellenfele győzelme esetén egy negyedik helyezés is elég volt a végső sikerhez, ezért nem forszírozta az előzést. Neugebauer az egyetlen taktikát választotta, ami számára kedvező volt: lassította az élmezőnyt, ezzel Szvobodára húzta Martin Micheket és Lukas Neurautert, hátha így hibára tudja kényszeríteni Szvobodát.

Ez a négyes fogat az utolsó körökig együtt volt, de nem változtak a pozíciók. Ekkor Neugebauer kijátszotta az utolsó kártyáját: maga elé engedte Szvobodát, remélve, hogy hátulról nagyobb nyomást tud rá gyakorolni. A legutolsó körben a bajnoki címért küzdő két rivális négyszer is összeütközött, ekkor a magyar fiú inkább elengedte a futamgyőzelmet, hagyta elmenni a lökdösődő Neugebauert és ellenfele csapattársát, Lukas Neurautert. Hiába nyerte meg a futamot és a napi összesítést Neugebauer, Szvoboda harmadik helyével bebiztosította a bajnoki címet.

Teljesen elfáradtam fejben az utolsó futamban, nagy taktikai csata volt. Hatalmas nyomás volt rajtam egész héten és egész nap, nem szerettem volna elveszíteni a titulust. Óriási boldogság számomra, hogy végül én lettem a bajnok az elmúlt időszak nehézségei dacára. Sokáig emlékezni fogok erre a párharcra! Filip egész évben méltó ellenfél volt. Így nyerni a bajnoki címet még nagyobb dicsőség számomra. – nyilatkozta a leintés után a kimerült bajnok.

Magyar motorversenyző első ízben diadalmaskodott a cseh profi motokrosszbajnokság királykategóriájában, az MX1-es géposztályban. Szvobodának a kilenc magyar bajnoki elsőség után ez a második cseh profi titulusa, miután 2017-ben már megnyerte az MX2-es kategória küzdelmeit. Tavaly szerepelt először az MX1-esek között, akkor második lett a végelszámolásnál.

A cseh bajnokság ugyan ezzel a versennyel lezárult, de még várnak összecsapások Szvobodára október végéig. A magyar bajnokságból két forduló van hátra, ott is harcban van az MX1-es titulusért, illetve a Németországban zajló ADAC MX Masters sorozatban is vár még rá két viadal, úgyhogy az ünneplésre kevés ideje marad az újdonsült cseh bajnoknak.

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés