Covid-19 vs Man TT 2:0

Szöveg és képek: Amrein László

Május utolsó hétvégéjén kezdődött volna a Man TT, de a helyzetre való tekintettel törölve lett a motorversenyek naptárából! Viszont ez a helyzet felvetett egy olyan további problémát is, amit úgy látszik nem lesz egyszerű megoldani!

Köztudott, hogy ez a több, mint 100 éves tradicionális verseny olyan mértékben vonzza az érdeklődőket az egész világról, hogy már hónapokkal korábban – sőt már előző évben – elfogynak a kompjegyek, valamint a szálláslehetőségek! Tavaly májusban, a verseny előtt írtam egy cikket (link), amiben a TT-re való utazás részleteit fejtegettem ki.

2006-ban Angyal Zolival utaztam a TT-re, aki bemutatót tartott a közönségnek

Mivel a TT történetében még nem volt ilyen jellegű törlés, így a verseny körüli logisztika sem volt felkészülve, hogy mi ilyenkor a teendő. A verseny szervezői március 17-én jelentették be, hogy a járványhelyzetre való tekintettel az idei verseny törlésre kerül, viszont addigra már szinte az összes kompjegy és szállás lefoglalásra került. Na már most, egy ilyen esetben természetes lenne, hogy a lefoglalt és kifizetett összegek visszajárnak a foglalónak, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Egyre több olyanról olvasni, hogy a szállodák nem hajlandóak visszatéríteni a foglalást, sőt, többségük még csak át sem ütemezi a következő évi versenyre!

Man sziget fővárosa, Douglas. Komoly bevételtől esnek el nem csak a szállodák, hanem az egész sziget!

Így járt az 55 éves John Graham is, aki 1365 fonttal (kb. 545.000 Ft) „ragadt bent”:
Az első alkalommal, amikor telefonáltam, azt mondták, nem tudják biztosan, mi történik, mert csak éppen nemrég jelentették be a TT visszavonását. Egy héttel később felhívtam őket, és egyenesen azt mondták, hogy nem térítjük vissza, és nem ütemezzük át a foglalásokat a következő évre. ” – mondta John az MCN News-nak!

Frances Austin 1805 fonttal bánja a verseny törlését, de a Poynton Motorcycle Club sem tudott dűlőre jutni a szállodával a visszatérítés ügyében, pedig a 24 főre szóló foglalás komoly összeget tett ki! És még számos ilyen eset látott napvilágot motoros körökben.

Az esténkénti bemutatók rengeteg érdeklődőt vonzanak!

Az MCN angol motoros portál többször is próbálta felvenni a kapcsolatot a szállodákkal a motorosok érdekében, de nem jártak sikerrel, válasz nem érkezett a kérdéseikre!

A sziget turisztikai minisztériuma 2,4 millió fontot különített el a járvány okozta bevételkiesés enyhítésére, de azt is hozzá tették, hogy sajnos nem mindenkit lehet kárpótolni, mert azt a szállodák képtelenek kifizetni, csődbe mennének!

Bitter Sanyi 2006-ban a TT versenyen!

Megértjük, hogy sokan egyszerűen nem képesek visszatéríteni a foglalásokat, még akkor is, ha ezt meg akarnák tenni. Az pedig, ha a foglalásokat átütemezik a következő évre – különös tekintettel a TT foglalásokra – elkerülhetetlenül késlelteti a pénzügyi forgalmat, ami szintén nehéz helyzetbe hozza a szállásadókat. “- nyilatkozta Laurence Skelly MHK miniszter.

Shirley Ver Elst, az idegenforgalmi szálláshelyek ágazatának képviselője hozzátette: ” Egy ideális világban minden vállalkozás teljes visszatérítést vagy átütemezést ajánlana, ám néhányuk számára ez nem lehetséges a rendelkezésre álló források hiánya miatt. Az iparág hálás a minisztérium által nyújtott támogatásért, de hangsúlyozni kívánja, hogy a támogatás jelenleg nem lesz elegendő a vállalkozások fenntartásához!”

Idén nem lengeti a szél a nemzeti lobogókat

A Man TT szervezői bejelentették, hogy az általuk, hivatalosan árusított jegyek és csomagok teljes árát visszatérítik!

A szállástól függetlenül a TT-vel kapcsolatban számos egyéb kiadás is felmerül a látogatók részére. A szervezők bejelentették, hogy a hivatalos oldalukon megvásárolt jegyeket (ide értve a tribünöket is), a vendéglátási csomagokat és a hivatalos rendezvényekre értékesített jegyeket visszatérítik a vásárlóknak! A man-szigeti hajózási társaság (Isle of Man Steam Packet Company) kapcsolatba lép a jegyvásárlókkal, és ajánlatot tesznek, hogy vagy visszatérítik a jegy árát, vagy átütemezik a 2021-es versenyre!

Egy teljesen normál utcakép a TT ideje alatt

Katie Watts, a MoneySavingExpert.com fogyasztószakértője azt mondta az MCN-nek: „Amennyiben a befizetés visszatérítése vagy átütemezése nem történik meg, akkor elég sok perre van kilátás. A legtöbb utazási biztosítás lehetővé teszi a törlési igényt abban az esetben, ha az már a külügyminisztérium utazási tilalom figyelmeztetése előtt megkötött biztosításban szerepel! Aki a bejelentés után kötött ilyen biztosítást, annak már késő, nem tudunk olyan biztosítóról, ami a korona vírus okozta törlésekre vállalna fedezetet!”

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés