Időutazás – Stray Dogs Mc, motorostalálkozó, 1997, Sirok

Szöveg és képek: Amrein László

A siroki találkozó nem csak a ’90-es években tartozott a legnagyobbak közé, hanem a mai napig az egyik legtöbb látogatót vonzó motorostalálkozó!

A népszerűség szerintem több összetevős. Kezdeném a helyszínnel. Már magában a Mátra megér egy jó kis kirándulást, de a siroki Kútvölgy megközelítése (a találkozó helyszíne) – mondjuk Gyöngyös felől a 24-es úton -, egy motoros álom, köszönhetően a kanyargós, és csodaszép erdei útvonalnak. Én 1997-ben az esti órákban értem oda, így a tájból nem sokat láttam, viszont a hazaút már világosban történt, így tudtam értékelni a környéket (persze, azóta már többször voltam a siroki bulin, de ez volt az első élményem onnan).

’97-ben még láttunk ilyen gépeket az utakon (balra) – helytakarékos parkolás (jobbra)

A másik összetevő a sokrétű, és köztük pár egyedi program. A zenei felhozatal mindig is az aktuális hazai rockzene krémjéből tevődött össze, ami erősen vonzó nem csak a motorosok számára, hanem a zenei érdeklődőknek is, hiszen esténként erősen felduzzadt a látogatottsága a bulinak. A koncertekhez tartozik még, hogy a színpad egy természetes amfiteátrum szerűségben helyezkedik el, így nem csak „pipiskedve” lehet látni is valamit (mert egy kicsit magasabb valaki mindig pont eléd áll), hanem akár ülve is lehet nézni a koncertet. Az erotikus kínálattal is nagyot lőttek a szervezők, hiszen „Kovi angyalai” címmel pornósztárok lepték el a színpadot több éven keresztül.

1997-ben épp kifogtam egy esős rendezvényt, de láthatóan volt, akit nem zavart! 🙂

A napközbeni, már szinte kötelező jellegű játékok – ahol a motorosok megmérettethetik magukat – ugyanúgy megvoltak, mint a többi találkozón, viszont a hill climb (motorral hegymászás) és az iszapgyorsulás egyedülállóvá teszik ezt a rendezvényt! A korai években még stunt show is volt. Pl. 2002-ben Mókusnak szerveztem oda fellépést, de Hidi Miki és Szöllősi Pepe is tartott már ott bemutatót. Mivel a buli az erdőben van, ezt úgy oldották meg a szervezők, hogy a felvonulás egy szakaszán megállt a menet, majd a show után tovább indult. A Gombos Attila által prezentált Halálgömb produkció is többször visszatérő program a siroki bulin.

Szép látvány!

A hill climb – ha jól tudom – 2002-ben kezdődött, és telitalálat lett, hiszen máshol nem látható ilyen itthon. Volt év, mikor Hidi Miki és Szöllősi Pepe (stunt versenyzők) sportmotorokkal vágtak neki a sziklás, meredek hegyoldalnak! De Pepe beküldte az iszapba is a stunt motorját, szóval a lehetőség vonza a …a … a ….. a szeleburdiakat! 🙂  Szóval, az iszapgyorsulás is szintén kuriózum, ami igencsak népszerű az indulók és a nézők körében is. További vonzerő a felvonulás, hiszen az útvonal nem hétköznapi, a Mátra gyönyörű vidékén vezet keresztül.

A hill climb és iszapgyorsulás képeket a 2007-es találkozón készítettem

De, a kitérő után térjünk vissza 1997-be, hiszen az vág ide a sorozatba. A siroki buli helyszíne egy lejtős völgy, ahol középen a földes rész sártengerré változik az esős napokban. Ez így volt ’97-ben is, viszont a motorosokat nemigen zavarta, többen élvezettel vetették bele magukat a sártengerbe (lehet ebből alakult ki a sárdagonyás iszapgyorsulás 🙂 ). Abban az időben még számos olyan építés rótta az utakat, amik ma már szinte elképzelhetetlenek, itt is találtam ilyen gépet (címlap kép).

A találkozó népszerű mind az utcai motorosok, és mind a terepmotorosok között is. A terepesek számára a sárdagonya és a hill climb kiemelkedő lehetőség a megmérettetésre.

Balra egy igazi Classic Bike, jobbra pedig a Sray Dogs Mc elnök, Farkas Gábor egykerekű építése

A jelen siroki találkozója ugyanúgy tartja a népszerűségét, hiszen a szervezőváltás ellenére (pár éve a szervezés átkerült a Stray Dogs-tól Hadnagy Józsihoz, aki a kunmadarasi rendezvényt szervezi) a tradicionális programok a mai napig működnek (profi zenei felhozatal, felvonulás, iszapgyorsulás, hill climb), kiegészítve jó pár egyéb programmal.

A koncerteket akár ülve is lehet élvezni

Összegezve, ha meg kellene neveznem az ország, számomra legvonzóbb motorostalálkozóját, akkor a sirokira szavaznék, mégpedig a fenti szempontok miatt.

A következő Időutazás az 1997-es Fekete Sas Mc, Polgárdi találkozó lesz!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés