Észtországban állásidővel is lehet fizetni a gyorshajtásért!

A gyorshajtást a legtöbb ország pénz-, és pontbüntetéssel próbálja kordában tartani, viszont Észtországban egy különös kísérlet folyik a gyorshajtás visszaszorításának érdekében.

Az észt rendőrség egy újfajta gyorshajtási büntetést próbál ki, ami azon alapszik, hogy amennyiben elkapnak valakit, akkor választhat, vagy kifizeti a bírságot, vagy a sebesség túllépés függvényében az idejével fizet!

A 20 km/h-s vagy kevesebb túllépésért 45 percig kell rostokolni egyhelyben, 21 km/h – 40 km/h-ig való túllépésért pedig 60 percig kell várakozni (a nagyobb túllépésről nem szólt a fáma). A vétkes csak akkor kaphat időbüntetést, ha a jogosítványa rendben van. Ha valami hibádzik, akkor a szokásos eljárás kerül lefolytatásra.

Anno nekem itt 60 percet kellett volna várkoznom a rendőrök mellett

Ez egy forgalmi innovációs projekt része, amelynek célja, új, hatékony módszerek keresése a közúti biztonság javítása érdekében. Vizsgáljuk, hogy a gyorshajtók hogy viszonyulnak ahhoz, ha az idejükkel büntetjük őket. A gépjárművezetőkkel készített interjúkból kiderült, hogy néhányan fontolóra veszik az elvesztegetett időt, amit a rendőrrel kénytelenek eltölteni, és hatékonyabbnak gondolják a pénzbírságnál!” – mondta Elari Kasements innovációs tanácsadó.

Ennek a rendőri intézkedésnek elsődleges feladata, hogy információt gyűjtsünk az indokokról, amire a gyorshajtók hivatkoznak, hogy miért is szegték meg a szabályt. A különféle beavatkozások hatását elemezzük, hogy minél hatékonyabb megoldást találjunk, mivel nem az a cél, hogy büntessük őket, hanem, hogy a gyorshajtók megváltoztassák a viselkedésüket.

Annak ellenére, hogy a kísérlet pozitívnak bizonyult, országosan nem lehetséges fenntartani egy ilyen rendszert, hiszen a létszámszükséglet ezt nem teszi lehetővé. Viszont érdekes ötlet, és hasznos információkat nyertünk általa!

Te mit választanál ilyen esetben?

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés