Márpedig széllel szemben is lehet! … a megoldás: PUIG!

Szöveg: Amrein László
Képek: Motostyling.hu

Az ember azt gondolná, ami gyári cucc, az a legjobb, annál jobb nem is létezik! …. beszélek most a motorgyártásról! Az alkatrészeknél jobbára így is van, hiszen egy adott alkatrészt az adott a motorhoz, típushoz fejlesztettek, találtak ki, annak az igénybevételére szabtak, stb. Viszont a kiegészítőknél azért más a helyzet, hiszen nem biztos, hogy az igénybevételen túl a dizájn és funkcionalitás is ilyen hangsúlyos a tervezésben! Vegyünk példának egy ülést, mennyi olyan gyári motor van, aminek az ülése kínszenvedés egy bizonyos km után, amire egy arra szakosodott irányvonalú cég lényegesen komfortosabb megoldást kínál, mint a gyári! Több ilyen kiegészítőt is kivesézhetnénk, de jelen esetben most a szélvédelmet vesszük górcső alá.

A szélvédelem-, terelés pedig egy olyan rész, ami fontos eleme a motor műszaki paramétereinek, a használat során biztonsági kockázatot is jelenthet! A legtöbb motorkerékpár aerodinamikai kialakítását szélcsatornában kísérletezik ki, ami jobbára inkább a sportmotoroknál játszik szerepet a burkolat kialakításánál! Ennek eleme a szélvédő plexi is, amit a legtöbb motoron lecserél a gazdája. Van, aki csak a dizájn miatt, egy színes, tetszetősebb formájú emeli a motor esztétikai értékét, de a csere többször használati szempontból is indokolt! A pilóta magassága erősen befolyásolja a gyári plexi hatásfokát, hiszen az egy általános méretű, a rider pedig lehet alacsonyabb vagy magasabb, így a gyári plexi már nem biztos, hogy tökéletesen látja el feladatát, nem a legjobb érzés, mikor a szél tépi az ember fejét állandóan! Nos, erre az esetre kínál megoldást a PUIG, ami cég elsősorban a motorokhoz gyártott plexikkel, idomokkal vált közismertté!

Suzuki B-King

A PUIG manapság már egy virtuális szélcsatornában kísérletezi ki a plexijeit, idomjait, a gyártás pedig öttengelyes CNC esztergagépen történik! Mára szinte bármilyen motortípushoz kínálnak plexit, ami tökéletesen illeszkedik a gyári helyére, beszéljünk akár sport-, chopper/cruiser-, naked-, robogó-, vagy túramotorról! De nem csak az aerodinamikai vonalon mozognak, ugyanis egyéb kiegészítők, mint pl. hátsósárvédők, bukógombák, bukócsövek, emelők (sport és off-road), utas kapaszkodók, állítható fék-, és kuplungkarok, köridőmérők, konzolok, kormányok, kormányvégek, eloxált színes csavarok, lábtartók, markolatok, láncvédők, szállítódobozok, és még számos egyéb hasznos kiegészítők is megtalálhatóak a kínálatukba!

BMW1200GS

A hazai legnagyobb PUIG forgalmazó a Motostyling motoros bolt (1042 Budapest, Árpád út. 90-92. www.puig.hu), ahol nagyon komoly raktárkészletről szolgálják ki a vásárlókat, valamint szakmai tanácsot is tudnak adni egy-egy típus szélvédelmével kapcsolatban!

Fék és kuplung karok több színben

Bányász Norbertet kérdeztem, mint a hazai legnagyobb PUIG forgalmazó.

A Motostyling a hazai PUIG importőr?

Igen, immár több mint 10 éve forgalmazzuk, de 2015 óta vagyunk a kizárólagos importőrök.

Budapesten kívül hol lehet szert tenni a PUIG termékekre?

Jelenleg több nagyobb városban is, weboldalunkon a viszonteladói menü alatt megtekinthető az aktuális lista. Nagy örömünkre egyre több kereskedés keres meg minket, hogy forgalmazhassák a Puig márka termékeit.

Hátsósárvédő

A webshop-ban számtalan terméket találni. A megrendeléseket raktárról oldod meg, vagy várni kell a kiszállításra valamennyit?

Természetesen nem tudunk minden terméket tartani, de folyamatosan növeljük készletünket. Próbálunk napra készek lenni a frissebb modellek  kiegészítőivel, de a sláger motorokhoz általában minden elérhető. Persze a legfontosabb és húzó termék a plexi, ezért ebből komoly készletet tartunk. 

Átböngésztem a webshop-ot, és a motormárkák, típusok nagyon széles palettájához lehet találni idomokat, plexiket, légterelőket! Ami érdekesség volt számomra, hogy tuning dolgokat is gyárt a PUIG, amik a gyári gépen nincsenek! Gondolok itt az alsó hasidomokra, pl. a naked motorokhoz!

Hasidom

Igen, mint beszéltük, a plexik és az idomok, amiben nagyon maximalista a Puig. Gondolok itt az aerodinamikára és a minőségre. Számára a menetszél az ellenség! Minden kiegészítő spoilerben és plexiben a maximális használhatóságra törekszik. Ezért is fejlesztenek közösen több motorgyárral, de még a MotogGP-be és a Superbike-ba is gyártanak plexiket.

Kipufogó tartó

Köszönöm a beszélgetést, és a végére röviden fussunk át a márka történelmén!

A PUIG márkát 1964-ben Spanyolországban (Granollers) alapították a Puig fivérek! A kezdet egy 100 négyzetméteres garázsban indult, ahol először a Derbi és a Vespa motorokhoz készítettek burkolatot. 1969-ben egy általuk öltöztetett Derbivel Angel Nieto megnyeri a „red bullets” nevű motoros világbajnokságot, a márkanév kezd ismertebbé válni!

1990-ben először vesznek részt nemzetközi motorkiállításon, a közeli Barcelonában. 6 évvel később ipari forradalmat hajtanak végre, egy 5 tengelyes CNC gépet állítanak gyártásba, ezzel biztosítva a minőséget! 1998-ban megszerzik a német TÜV minősítést, ezáltal megnyílik előttük a német piac! 2002 újabb áttörés, ugyanis egy MOTOGP csapatot szponzorálnak, ahol napjainkig folyamatos a jelenlétük. A fejlesztések is ez irányba mennek, új formaterveket, alakzatokat kísérleteznek ki, amiket utána az utcai motorokra is kiterjesztenek.

2004-ben az internet fejlődését kihasználva, egy átfogó weboldalt indítanak, ami által könnyebb az ügyfelekkel és a partnerekkel tartani a kapcsolatot. Ugyanebben az évben bemutatják a virtuális szélcsatornájukat, ami nagy segítség a termékek tervezésénél. 2011-ben egy teljesen megújult irodaházból irányítják az immár világszerte elérhető hálózatukat! 2012-ben Amerikában (Orlando) nyitnak egy raktárat, ami az amerikai és kanadai piacot látja el. 2016-ban első alkalommal ünnepelhetnek MOTOGP világbajnoki győzelmet a HRC Honda Repsol Team technikai támogatójaként!

2017-ben az SBK világbajnokságon a Kawasaki Provec Racing Team-el ismét ünnepelnek. A tavalyi beruházással – miszerint a gyártási folyamat egy részét automatizálták -, nem csak a mennyiséget, hanem a minőséget is javítani tudták, kiszolgálva a megemelkedett értékesítés igényét. A 2019-es célkitűzésük a raktározási rendszer javítása, fejlesztése!

Eladó motorok

Videó szerkesztés