Vector, a 133 lóerős elektromos motorkerékpár

A brit elektromos motorkerékpár-gyártó cég (Arc) több helyen átdolgozta a tavaly novemberben, az EICMA-n bemutatott Vector elektromos motorkerékpárját. Ennek egyik eredményeként a Vector egy nagyobb motort kapott, ami nem a szükséges teljesítményt garantálja, hanem a motorkerékpár dinamikáját javítja.

Továbbá több feleslegesnek bizonyult anyagot eltávolítottak róla, valamint csökkentették a súlypontot és az össztömeget. A tesztek befejezésével véglegesítették a carbon lengővillák (elöl és hátul) paramétereit, így hamarosan elkészülhetnek a lengővilla gyártásához szükséges szerszámok! Az akksi, a motor és az összes belső rész a szénszálas vázba integrálva található, ami így lehetővé teszi az első és a hátsó felfüggesztés közvetlen csatlakoztatását. Ez nem csak a megfelelő merevséget teszi lehetővé, hanem súlycsökkentést is eredményezett. Még nem hozták nyilvánosságra a pontos számokat, de állítólag a Vector 25%-kal könnyebb, mint a legközelebbi versenytársa, és az exkluzív akkumulátor technológiának köszönhetően 30%-kal nagyobb a kapacitása!

A Vector nem csak egy motorkerékpár, hanem egy komplett rendszer, amihez egy speciális sisak és egy dzseki is tartozik. A sisak plexijére vetíti ki a szükséges információkat a HUD (Helmet Heads-Up Display) szisztéma alkalmazásával, a dzseki pedig egy érzékelőkkel ellátott darab, ami pl. azt is jelzi, ha egy autó hátulról közeledik.

A HUD kivetíti az infókat a plexire

“Az akkumulátor cellák még egyelőre prototípusok, de nincs más olyan elektromos motor, ami olyan cellákkal rendelkezne, mint amilyen nekünk van” – nyilatkozta Truman.

A Vector 580 km városi hatótávolsággal rendelkezik. Egy gyorstöltővel 45 perc alatt teljes töltöttséget lehet elérni. A Vector 0-100-ra 3,1 másodperc alatt gyorsul, ezzel tudja azt, amit a legújabb BMW S1000RR!

Az Arc alapítója, Mark Truman korábban a Jaguar White Space vezetője volt. Még ott készítette az első elektromos motorkerékpár koncepcióját, ebből született a Vector.

Az Arc bejelentette, hogy egy új, korszerű gyártási központot fog létrehozni Wales-ben. A 65.000 négyzetméteres létesítményben 2020-ban kezdi meg a gyártást, ahol nem csak a motorkerékpár-gyártás kapott helyet, hanem egy klubház, egy tesztpálya és egy helikopter leszálló hely is!

További érdekes cikkeket találsz a főoldalon (klikk a képre)!

Eladó motorok

Videó szerkesztés