A motorkerékpár piac tovább sínyli az EU és az USA közti kereskedelmi háborút?

A motorosok (is) isszák a levét a repülőgép biznisz konfliktusnak!
Ha amerikai motorod van, lehet érdemes mielőbb beszerezni hozzá pár alkatrészt!


Az EU és az USA között még tavaly kitört kereskedelmi konfliktusban (az USA védővámot vetett ki az EU-ból származó acélra és alumíniumra) a vámtarifák megemelkedtek 25%-kal az 500 ccm-nél nagyobb amerikai gyártású motorkerékpárokra.

Idén április elején az USA megemelte az EU-ban gyártott 500 – 700 ccm közötti motorkerékpárok vámtarifáit, hivatkozva, a szerintük jogellenes uniós támogatásra, amit az EU nyújtott az Airbus-nak. Az amerikaiak erre támogatást nyújtottak a Boening-nek, ugyanis szerintük piaci hátrányba került az Airbus-al szemben, valamint továbbá 11 milliárd dollár értékű extra vámot vetnének ki az EU-ból érkező árukra (amikbe az Európában gyártott motorkerékpárok is bele tartoznak).

Április 11-én a WTO (World Trade Organization) kimondta, hogy a Boening részére nyújtott amerikai támogatás miatt az Airbus 12 milliárd eurós kárt szenvedett! Válaszként az EU összeállított egy listát, amin amerikai termékek találhatóak, amikre 100% behozatali vámot vetnének ki. Ezen a listán több olyan alkatrész szerepel, amik a motorkerékpárok meghatározó elemei. Többek között pl. a motorkerékpár fékek, és alkatrészei, hajtóművei és alkatrészei, kipufogók és alkatrészei, tengelykapcsoló és alkatrészei!

Cecilia Malmström EU kereskedelmi biztos: „Az európai vállalatoknak képesnek kell lenniük arra, hogy tisztességes és egyenlő feltételekkel versenyezzenek. Ennek fontos eleme a Boening számára nyújtott támogatásról szóló közelmúltbeli WTO határozat. Továbbra is meg kell védenünk az egyenlő versenyfeltételeket iparunk számára, nem akarunk egy tit-for-tat helyzetet (egyenértékű megtorlás), de ha nincs más megoldás, mi készen állunk az ellenintézkedésekkel, habár úgy vélem, párbeszéddel kellene megoldani az EU és az USA közötti vitát! Mi továbbra is nyitottak vagyunk az Egyesült Államokkal folytatott megbeszélésekre, feltéve, hogy ezek előfeltétel nélküliek, és tisztességes kimenetelűek!”

További érdekes hírek, cikkek (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés