Betiltották a motorozást a bűnözés visszaszorítása érdekében!

Amíg az európai nagyvárosokban arra irányul a törekvés, hogy minél többen használjanak kétkerekű járművet a közlekedésben – hogy a dugókat és a légszennyezést csökkentsék -, addig Afrikában egyre több olyan város van, ahol pont az ellenkezőjét teszik, kezdik betiltani a motorkerékpárok használatát. Az ok pedig a bűnözés visszaszorítása!

A legújabb tiltás Etiópia fővárosában, Addis-Ababában lépett érvénybe (alig egy hete), miszerint jogellenes a város külső kerületeiben motort használni. Az indoklás pedig, hogy az utóbbi időben egyre jobban elszaporodtak az olyan bűncselekmények (rablás, erőszakos támadás, stb.), amiket motorkerékpárral követtek el. A döntés hátterében olyan indok áll, miszerint pl. egy motorkerékpárral könnyen és gyorsan el lehet távolodni a bűntény helyszínétől.

Addis-Ababa egyik külső kerülete

Azonban ez a tiltás negatív hatással van az olyan cégek munkájára is, akiknek létfontosságú a motorkerékpárok használata. Pl. a házhoz szállító éttermeket rosszul érinti ez az intézkedés, az egyik ilyen cég – Deliver Addis –  az FB oldalán hangot is adott elégedetlenségének, miszerint az elkezdődött intézkedések miatt felfüggesztették a motoros kiszállítást bizonyos területekre.

A Deliver Addis víziója

Elsőként Nigéria több nagyvárosa (Lagos, Abuja és Port Harcourt) próbálja az ilyen irányú tiltást megfellebbezni a jogalkotókkal szemben, ugyanis több olyan üzleti érdekeltség is panaszt emelt, akiknek akár az üzleti sikere is múlhat a motorkerékpárok használatán.

Addis-Ababa város hivatala megpróbált megoldani egy problémát, aminek a becsületes emberek is isszák a levét. A város csak úgy védheti meg ezt a döntését, ha ténylegesen csökken az ilyen irányú bűnözés a városban.

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés