A beöntőpumpa esete!…most sírjak, vagy nevessek?

Szöveg és képek: Amrein László

A sztori nem mai, még abból az időből származik, mikor az sem volt baj, hogy nincs normális fék egy sportmotoron, menni akkor is kellett!!! 🙂 

Egyszer kicsit puhának találtam a GSX-R 1100-en az első féket, így gondoltam egy fékolajcsere és légtelenítés hátha segít (a fékbetétek ránézésre jók voltak). Nehogy már egy ilyen egyszerű, kis dolog miatt szervizbe menjek …… meg különben is, mennyi benzint lehet venni a munkadíjon, ugye! 🙂 . Szóval a motiváció és az önbizalom megvolt, így egy szép napos szombat délután irány egy barátom garázsa, ahol némi szerszám is akadt a művelethez. A szerviz eleje simán ment, régi olaj leeresztve, féknyergek levéve, minden szépen kipucolva, majd visszaszerelve a helyére, friss olaj betöltve. Pumpáltam, légtelenítettem, pumpáltam légtelenítettem….már vagy 5-6x, de csak nem akart a fékkar eléggé bekeményedni!

A “Féktelenül” c. hollywoodi mozi forgatásának egyik jelenete! 🙂

Mikor már eleget tököltem vele, felhívtam egy szerelő ismerősömet, hogy adjon tanácsot. Jött is a segítség, hogy vegyek a gyógyszertárban egy beöntő pumpát!!!!, azt töltsem meg fékolajjal, ezt egy csővel csatlakoztassam rá a féknyereg légtelenítő csavarjára és addig nyomjam felfelé az olajat, míg a felső tartályban buborékmentes nem lesz az olaj, aztán végül a hagyományos módon ismét csináljam végig a légtelenítési folymatot! Aha, szóval először fordítva légtelenítsek, alulról felfelé. Oké!

Gyorsulási versenyen nem éreztem szükségét a féknek……..különben is, aki fékez, az veszít!! 🙂

Rohantam a gyógyszertárba, persze, hogy csak az ügyelet volt nyitva! Beálltam a sorba a kis ablaknál, és azon gondolkodtam, hogy uhh, kicsit ciki lesz beöntő pumpát kérni, de gondoltam, majd halkan oda súgom, hogy mit is szeretnék vásárolni. Rám került a sor (vagy négyen voltak még mögöttem), és a fogaim között oda súgtam, hogy kérek egy beöntő pumpát. Kicsit megkönnyebbültem, mikor a gyógyszerész bólintva, értve az igényemet elindult be az üzletbe…..aztán megtorpant, és az ajtóból jó hangosan visszakérdezett, hogy: HÜVELYBE VAGY VÉGBÉLBE??? Azt nem tudom, hogy a sorban állók esetleg hallották-e, hogy mit kértem, de az biztos, hogy a gyógyszerész visszakérdezését hallották! Ööööö, tudja nekem nem arra kell………kezdtem a magyarázkodást, de nem sok értelmét láttam kifejteni, hogy mire is kell, ezért lemondóan csak annyit mondtam, hogy mindegy! 🙂

Már csak az hiányzott volna, hogy megkérdezze: mekkora kell???

……végül sikerrel jártam, de rövid időn belül ismét puhult a fék, így már nem lehetett kikerülni egy felső munkahenger felújítást ….. tudom, tudom, ott kellett volna kezdeni, de ’98-ban, ha egy ilyen viszonylag kis szervizt is meg lehetett úszni, az számított!

További érdekes hírek, cikkek (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés