Görbe Soma – út a MotoGP felé!

Szöveg: Amrein László

Azt remélem, hogy Görbe Somát már nem kell különösebben bemutatni az olvasóknak, hiszen a motorage.hu oldalon tavaly végig követtük a Northern Talent Cup-ban elért sikerét! Soma az édesapja menedzselésével és egy szűk szponzori kör segítségével csinálta végig a tehetségkutató versenysorozatot, amit sikerült megnyernie! Ennek eredményeként idén a Red Bull Rookies Cup-ban indul, ami nagyon komoly lehetőség, ugyanis a sorozat mind a hét futama a MotoGP versenyek betétjeként kerül megrendezésre!

  • Április 17-18 – Portimao, Portugália
  • Május 1-2 – Jerez, Spanyolország
  • Május 29-30 – Mugello, Olaszország
  • Június 19-20 Sachsenring, Németország
  • Július 10-11 Kymi Ring, Finnország
  • Augusztus 14-15 – RedBull Ring, Ausztria
  • Szeptember 11-12 – Aragon, Spanyolország

A 7 fordulóban 26 versenyző indul 16 országból, Magyarországot egyedül Soma képviseli! Az eddigi nemzetközi eredményei már megmutatták, hogy komoly ellenfele bárkinek az osztályában, reméljük ebben a sorozatban is kiemelkedőt fog felmutatni! A tavalyi RedBull Rookies kupában spanyol erőfölény volt, ugyanis az első 10-ben 8 spanyol végzett az összesítésben, csupán két holland tudott beférni a 8 és a 10. helyre! Az idei mezőny is biztos, hogy erős lesz, hiszen aki ide eljutott, az már letett valamit arra a bizonyos asztalra, viszont ismerve Soma elszántságát, képességeit, hozzáállását, jó eséllyel fog küzdeni az első helyekért!

A sorozatban minden versenyző ugyanolyan géppel indul – KTM RC250R -, amin minimális átalakítás végezhetnek a versenyzők. Kizárólag a futómű beállításon és az áttételen szabad változtatniuk, a motorikus részekhez csak a RedBull kupa szakemberei nyúlhatnak hozzá.

„Büszke vagyok arra, hogy a hazámat képviselhetem, mert Magyarország 2023-tól szeretne résztvevője lenni a MotoGP-nek. Ez nagy esély nemcsak nekem, hanem az országomnak is. A magyar motorsport rajongók is jobban figyelnének, ha egy magyar versenyző rálépne a MotoGP felé vezető útra.” – Görbe Soma

Soma a sorozatra való felkészüléshez egy Yamaha R6-ot használ, aminek a főpróbája a napokban le is zajlott. Rijekában próbálta ki az új gépét egy kétnapos teszt alatt. Jó jel, hogy a tesztnapok végén rendezett versenyt meg is nyerte!

Sokáig kérdéses volt, hogy Soma milyen bejegyzett sportegyesületben álljon rajthoz az idei nemzetközi versenysorozatban! Több variáció is keringett körülötte az elmúlt időszakban, a tavalyi tehetségkutató sorozatot a HRE Team (Hungarian Racing Engineering Team) tagjaként versenyezte végig, korábban Stefano Favaro menedzselésével létrehozott Sport&Events Academy csapatában is megfordult, viszont idén nem egy „felkapott” egyesületet választott, hanem egy olyant, amiben maximálisan megbízik, hogy érte fognak dolgozni, ugyanis sajnos korábbi tapasztalatai kissé óvatossá tették ebben a tekintetben!

Szóval Görbe Soma idén a Beremend Sport Kft. színeiben fog rajthoz állni a RedBull Rookies Cup futamain, ami köszönhető Marton Csabának a B.M.E. elnökének, és Müller Károlynak a Beremend Sport Kft ügyvezető elnökének, akiknek a személye biztosíték arra nézve, hogy az egyesület mindent megad a versenyzőjének, amit a lehetőségei megengednek! Marton Csaba, a B.M.E. tagsága, és a Beremendi Motorosok eddig is sokat tettek, mind a motorosokért, mind a környezetükben élőkért, rászorulókért, mind Somáért, az eddigi jótékonykodási és szponzorszerzési akcióikkal!

„Azért is esett a választás a beremendi egyesületre, mert náluk nagyon nagy szerepet kap a jótékonykodás, amiben Marton Csabának komoly szerepe van, és nem titkolt szándékunk, hogy ebben mi is részt vegyünk!” – Görbe Sándor

Múlt héten Rijekában voltak, ahol Soma először ült az R6-os edzőmotorján. Ennek tapasztalatairól kérdeztem őket:

Idén első alkalommal mentem nagypályán, a grobniki pálya teljesen ismeretlen volt számomra, sőt, előtte még soha nem mentem 600-as motorral sem! A futómű és gumibeállításokat próbáltuk, amiben Nagy-Fejes Laci (Corsaros Laci) futómű szakemberrel dolgozunk együtt – megjegyzem, már három éve rengeteget köszönhetünk neki!
Viszonylag gyorsan rátaláltunk a jó beállításokra. A megfelelő guminyomás megtalálása volt az időigényesebb, de több menet után sikerült megtalálni a megfelelő értéket, így javultak a köridők is. Szinte minden felmenetelnél 2 másodperceket tudtam javítani, így haladva előre lépésről-lépésre. Nem erőltettem a tempót, hagytam a gumiban tartalékot, nehogy megsérüljek a RedBull sorozat előtt!
Az első nap végén még egy grátisz oktatáson is részt vehettem, ugyanis az Eder-racing rendszeresen tart versenyzőképzést, amin én is részt vehettem Corsaros Lacinak köszönhetően. Ennek hatására másnap ismét tudtam faragni a köridőmből, szóval tanulságos volt a „gyorstalpaló”!
Rettentően élveztem az R6-ot, nagyon-nagyon jó motor, sokkal könnyebb menni vele, mint egy Moto3-as géppel! A Moto3-ast sokkal agresszívebben kell vezetni!
A tesztnapok végén volt egy verseny, amit sikerült megnyernem! Ennek érdekessége volt, hogy indult az osztrák Thomas Gradinger is, aki a World SSP600-ban és az IDM-ben is versenyzik, idén ő lesz az Eder-racing oktatója. Gradinger értékelésen kívül indult, egyedül ő volt gyorsabb nálam. A 15 fős mezőnyről azért tudni kell, hogy 7-8 versenyző rendszeres résztvevője a német és osztrák 600-as bajnokságoknak, szóval nem csak amatőrökből álló mezőnyben sikerült nyernem! Ami büszkeséggel tölt el, hogy még Thomas Edernél is jobb időt futottam!
Az előttem álló lehetőséget reálisan nézem, nem tűzünk ki irreális célokat, elsődleges célom, hogy pontszerző helyeken végezzek. A tavalyi Northern Talent sorozatnak is úgy indultunk neki, hogy minél közelebb végezzek az elejéhez, aztán végül sikerült megnyernem! Mondjuk a RedBull Rookies Cup keményebb mezőny, de azért úgy megyek fel a pályára, hogy nyerni szeretnék!

Sok sikert ehhez a lehetőséghez, reméljük, hogy sok év után hamarosan ismét magyar versenyzőt láthatunk a személyedben MotoGP futamon!

Soma egy korábbi interjúját itt olvashatjátok: http://www.motorage.hu/2020/10/11/gorbe-soma-42-road-to-motogp/

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés