Szöveg és képek: Amrein László

Cserénfa neve a hazai motocross életben fogalom! Ez a kis falucska 13 km-re található Kaposvártól délre a Zselicben, ami magában még nem lenne figyelemfelkeltő, de mint említettem, a motocross életben olyan múlttal rendelkezik, ami egyedülálló kis hazánk motoros történelmében!

Gyanítom, hogy a Surján feliratot a rendezők tették oda a megemlékezés apropójából, mert az idén márciusban készített képeimen még nem volt ott

A ’90-es években az Eurosport innen közvetített Eb-, és vb futamokat, testközelből láthattuk a kor legnagyobb versenyzőit. Még a tavasszal tettem fel ide a honlapra egy cikket erről az egykori cross fellegvárról. Érdemes elolvasni (katt.ide), ott kicsit részletesebben vanak taglalva a múlt történései.

Ennek a mai cikknek viszont az adja az apropóját, hogy a Retro Motocross Club Hungary egy megemlékezés napot tartott az egykori pályán. Szerencsére az októberi időjárás meglepően kedvező volt, így a 22 fokban élmény volt kimotorozni a helyszínre! Nem mondom, hogy kuriózum volt abba az irányba menni, mert a hely közelsége miatt időnként arra visz az utam, de mivel most kifejezetten oda, és motoros okból mentem, ahogy közeledtem, kicsit éreztem a gyomromban egy kis szorítást! 🙂

Az érkezőt ez a látvány fogadta

A bejáratnál a parkolóban jó pár autó parkolt, beljebb pedig a betonos részen meglepően sok retro gépet találtam, de nem volt hiány a korhű öltözetből sem. A földre kiterített választékból, és a sátrak alatti kínálatból lehetett böngészni a régmúlt dizájnjai között! A motorok között voltak még régebbi példányok is, amiket korban inkább a cserénfai idők előtti, a közelben található Hangárdombon rendezett versenyekre datálnék (a Hangárdomb mára már szántóföld, és rét formájában létezik).

A felhívásra, miszerint várják a korhű ruhákban való megjelenést, többen is eleget tettek, ugyanis a nézelődők között többen is beillettek volna a’92-es verseny depójába!

A retro fílinget erősítve, és a régmúlt dicsőségét felidézve két plakátot is találtam közszemlére téve! Az egyik a ’92-es, a másik a ’96-os vb-re repítette vissza az embert egy kis megemlékezés erejéig.

Apropó, megemlékezés. Bármelyik kis csoportosulásba hallgatott bele az ember, a téma csak a régi versenyek voltak, mi hol volt a pályán annak idején, hol volt a start, stb. A start ceremónia számomra egy kedves emlék, ugyanis ha volt hely, akkor befurakodtam a kerítés mellé a rajtoló gépek mögött, és mikor a mezőny teli gázzal elindult a rajtgép lecsapódásakor,…..ohhhh, az az érzés, az a hangorkán, az a földzuhatag, amit a pofánkba vágtak a gépek, az az illat (ugye, kétütemű motorokról beszélünk!) a mai napig élesen él emlékeimben!

Ennek a motornak mára már komoly értéke van!

Nos, a mai nap, egy kis szeletét hozta vissza annak a fílingnek, amit anno fiatal motorosként éltünk meg, már csak egy kis motorozás hiányzott volna, de sajnos a rendezők nem kaptak engedélyt rá, így jobb híján maradt a kiállított motorok csemegézése!

Valamikor ez egy ütős technika volt

További érdekes hírek, cikkek (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés