Bukósisakban, vagy anélkül? Vita a nebraskai törvényhozásban!

Az alábbi hír szerintem két táborra osztja a motorosokat (sokan a szabadság érzését vélik felfedezni a sisak nélküli motorozásban), én csak remélem, hogy itthon a sisakpártiak vannak többségben. Részemről, ha nem lenne kötelező a sisak viselése, akkor is ugyanígy hordanám mint jelenleg, hiszen a legfontosabb biztonsági felszerelésünkről beszélünk!

Ben Hansen – Nebraska állam szenátora – törvénytervezetet nyújtott be, ami hatályon kívül helyezné az államban azt a jelenlegi törvényt, miszerint kötelező bukósisakot viselni a motorosoknak. Nebraska az egyike annak a 19 amerikai államnak, ahol kötelező bukósisak viselést ír elő a törvény!

A bukósisak nem csak biztonsági felszerelés, hanem a motoros piac egyik gazdasági szegmense is!

A Nebraska’s Department of Health and Human Services (Nebraska Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériuma) 2017-es vizsgálata szerint azokban a balesetekben, ahol a rider nem viselt sisakot, kétszer annyian haltak meg 2016-ban, mint ami balesetnél viseltek sisakot! A sisak mellett szól az az adat is, hogy, amikor 1989-ben visszaállította az egyetemes sisaktörvényt az állam (mármint, hogy kötelező a bukósisak viselése), rövid időn belül 38%-kal csökkent az orvosi ellátás költsége a motoros baleseteknél!

Ugyanez a vizsgálat azt is megjegyzi, hogy:

Összességében a sisak nélküli sérülteknél magasabbak voltak az össz. becsült költségek, mint amelyik balesetben sisakot viseltek a riderek. Ebbe a becslésbe a gazdasági-, és az átfogó költségeket számolták bele. A gazdasági költségekhez az orvosi ellátást, a kiesett termelékenységet, a jogi és bírósági költségeket, a biztosítási költségeket, a munkahelyi költségeket, és a vagyoni károkat számolják. Az átfogó költségekbe beletartoznak a fenti gazdasági költségek, és a balesetből eredő életminőség romlással járó becsült költségek (értelemszerűen, amelyik esetben van ilyen). A sérülések nagyságától függően, ezek az összegek különbözőek. A haláleseteknél azonban a sisak használatától függetlenül azonosak a költségek.

A Nebraska Trauma Data 2008 és 2013 közötti vizsgálata azt mutatta ki, hogy a sisak nélküli motorosoknál nagyobb eséllyel keletkeznek olyan súlyosabb fejsérülések, amik miatt meghalnak (tehát nem a balesetnél, hanem a súlyos sérülés következményeként). Viszont a sisak nélküli ridereknél nagyobb arányban volt fellelhető olyan állami biztosítás, mint pl. a Medicaid vagy a Medicare ”- folytatódik a jelentés.

Viszont az is tény, hogy a CODES (Nebraska Crash Outcome Data Evaluation System) adatai szerint, 2009 és 2013 között Nebraskában volt a legalacsonyabb a halálozási arány a motoros baleseteknél a környező államokhoz viszonyítva, amelyekben részleges-, vagy semmilyen sisakviselési kötelezettség nincs. Ezek közé tartozik Dél-Dakota, Iowa, Colorado, Kansas és Wyoming.    

Szóval, ezek a tanulmányok is alátámasztják, hogy a legöbb országban miért kötelező a bukósisak viselése!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés