Guy Martin újabb agymenése: 1200 lóerő és 640 km/h!

A Man TT pilótáiról tudjuk, hogy valami nincs rendben náluk, és úgy látszik, hogy ebben a versenyszegény időszakban muszáj nekik valami adrenalin bevitel. A TT fenegyerekeként is emlegetett Guy Martin egy Rolls-Royce helikopter motorral ellátott turbinás kétkerekűvel akarja megdönteni az eddigi abszolút, 600 km/h-s kétkerekű sebességi rekordot!

Az Alex Macfadzean (brit mérnök) és Bernie Toleman (endurance versenyző) által épített streamlinerben egy katonai helikopterből származó Gem-42-es turbinával ellátott Rolls-Royce motor szolgáltatja a teljesítményt. A 30 láb hosszúságú (kb. 9 méter) kétkerekű jármű egy monocoque alumínium pilótafülkével (egy darabból álló, héjszerkezetes fülke), speciális fékekkel, és kettő darab fékezőernyővel van felszerelve.

Már kinézetre is komoly teljesítmény sugall a Rolls-Royce motor

Nemrégiben megkérdezték tőlem, hol van a határ az elkötelezettség és a megszállottság között. Nevettem, mert nem tudtam megmondani” – Macfadzean.

Jelenleg a 200 mérföld alatti szélcsatornás tesztekre készítik fel a járművet, amihez a rácsos szerkezetű, aerodinamikai borítást erősítik fel a gépre. A projekt célja, hogy megdöntse a 2010-ben, az amerikai Rocky Robinson által, egy 1000 lóerős Suzukival felállított 376 mérföldes (600 km/h) rekordot, mégpedig 400 mph-s (640 km/h) sebességgel! Guy Martin vállalta a pilóta szerepét, így jövőre a csapat világrekord-kísérlete során, a bolíviai Uyumi Salt-ban kerül sor a kísérletre.

Macfadzean az ülésfülkét sem bízza a véletlenre

Nem tűnik veszélytelennek a dolog, viszont Macfadzean nem kezdő a témában, ugyanis a Forma-1-ben és a MotoGP-ben is technikai hátteret szolgáltat csapatok részére, de ő tervezte azt a motorkerékpárt is 1991-ben, ami megdöntötte a 200 mph-s (320 km/h) brit szárazföldi rekordot. Továbbá Don Vesco is neki köszönheti a 2001-ben felállított 458 mph-s (732 km/h) rekordját is!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés