2022. XI. Motoros Szezonnyitó Gurulás – Pécs

Szöveg és képek: Amrein László

Április 30-án került megrendezésre a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület idei szezonnyitója, ami nekem jobban bejött, mint az Expo területén rendezett eddigiek. Hogy miért? Ezt kicsit lejjebb elárulom.

Idén nemigen akart jönni a motoros szezon (tudom, tudom, papírkutya vagyok), a hőmérséklet igencsak elmaradt a kívánatostól, a hétvégék meg egyenesen katasztrófálisak voltak. Eső, eső hátán! Április 30-án viszont tökéletes motoros idő fogadta azt a kb. 1000 motorost, akik megjelentek Pécsen a Dzsámi lábánál, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a Szecskán (Széchenyi tér), ami elég régi közismert neve a főtérnek.

Nos, a helyszín azért tetszett nekem jobban, mert egyrészt iszonyatosan szép látvány volt egy városközpont tele motorokkal, másrészt a gasztronómiai választék növelte a komfortérzetet. Mondjuk a 450 Ft-os fagyi azért húzós volt, az már majdnem egy liter benzin! 🙂

Kb. 11 után érhettem Pécsre, akkorra már elég szépen telítve volt motorokkal a Széchenyi tér. Viszonylag könnyen megtaláltuk egymást a haverokkal, így kezdődhetett a motormustra. A tér lépcsőzetes kialakítása szelektálta a sorokat, így kicsit könnyebb is volt átlátni a kínálatot. A közterületjellegből adódóan szinte állandóan mozgásban volt a tömeg, mindig voltak páran, akik tettek pár kört a Dzsámi körül, jöttek-mentek a motorok. A cukrászdák, kávézók és pizzériák szép forgalmat bonyolíthattak le, mi is egy pizzéria teraszán ültünk le, előttünk pedig gurultak a motorok. Szóval, ugye érthető, hogy mi volt az a plusz, amit ez a hely adott az Expohoz képest?

A szervezőktől származó infó szerint közel 1200 motor vett részt a rendezvényen, plusz az utca embere, kik szintén szép számban sétálgattak a téren, hiszen nem mindennapi látvány ennyi motor egyszerre, egyhelyen. A nap fénypontja a felvonulás volt, aminél egy idő után olyan érzésem volt, hogy a téren körbe-körbe megy a csapat, azért nincs vége! 🙂

A szervezők főhadiszállása a lépcsős elrendezés tetején volt, onnan irányította a szpíker a programokat. A pécsi illetőségű Hell City zenekar már-már szemtelen hitelességgel idézte a térre az AC/DC zenekart, utánuk egy rúd-tánc bemutató kötötte le a figyelmet, a tombolán pedig a támogatók által felajánlott értékes nyereményeket osztottak ki a szervezők. Apropó, támogatók! Ha már itt tartunk, akkor meg kell említeni a Motobox motoros áruházat, a Suzuki Nádor motorosboltot, a Pécsi Távfűtő Kft.-t, a Tettye Coffe-t, a B-Sound-ot, a DaVinci Spa-t, a Best FM-et, az R-Bus-t és a Hell City zenekart.

További látnivalóként a pécsi Oldtimer Club nagyon szép régiségeit lehetett megcsodálni, valamint a kanyarfoto.com sátrában lehetett profi képet készíttetni a motorunkról.

A rendezvény célja már sok-sok éve, hogy felhívja az autósok figyelmét az utakon megjelenő motorosokra, valamint balesetmegelőzési előadásokkal segítse a motorosok integrálódását a forgalomba. Ha nem veszem figyelembe ezeket a törekvéseket, nekem akkor is egy nagyon jó kezdeményezés ezek a szezonnyitók, hiszen vehetjük közösségformáló tréningnek is (jó kis bandázós hely! 🙂 ). Köszi fiúk!

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés