Defensive Ride – Motorozz biztonsággal: Defenzív vezetés és balesetmegelőzés. Előrelátó gondolkodás és vészhelyzet megelőzés

Szöveg és képek: Amrein László

Ez a baleset után kezdtem érzékenyen reagálni a forgalmi viszonyokra, gyanakvó voltam minden autóval szemben. Persze akkor nem lehetett engem levitatni, hogy nincs igazam, csak sokkal később ismertem be, hogy végülis elütettem magam, és megelőzhettem volna a balesetet.

Azért megvédett!

Pár évvel később volt egy esésem – szintén utassal -, ami felerősítette bennem a felelősség tudatát, de a teljes átforduláshoz kellett az a 2004-es balesetem, amiben a szinte új (1 éves) R6-os Yamahám váza eltörött! Nos, innentől erősen átértékelődött bennem a motorozás ……., persze, abba nem hagytam, de lényegesen körültekintőbb lettem!

Ezek saját káron tanult leckék voltak, és a szerencsének köszönhetem, hogy most erről itt kalimpálhatom a klaviatúrát. Bármelyik esésem lehetett volna egy tragédia is!

Mára sokkal felelősségteljesebb gondolkodással motorozok, sokkal jobban is figyelek a motorozás közbeni történésekre. Sajnos azt tapasztalom, hogy ez a fajta „érettség” nemigen jellemzi a mostani motorostársadalmat, viszont erre lenne egy ajánlatom, amit úgy hívnak, hogy Defensive Ride.

De, mi is ez a Defensive Ride? Eléggé összetett a dolog, de próbálom röviden bemutatni a lényegét. A Defensive Ride egy közlekedésbiztonság-technikai szemléletmód, ami a motorosok forgalomban való részvételét teszi biztonságosabbá. Mivel a motorosok lényegesen sérülékenyebbek, mint az autósok, ezért itt sokkal fontosabb a megelőzése akár csak egy kisebb koccanásnak is.

A 12.000 km-es Yamaha R6 váza eltörött.

Kiindulási pontként a Defensive Ride két alapgondolatot fogalmaz meg.

A 4 órás előadás alatt ez a két alaptézis számos szituációban kerül bemutatásra, aminek célja, hogy tudatosabban közlekedjünk, és időben ismerjük fel a veszélyes forgalmi helyzeteket.

A Defensive Ride előadás olyan közlekedési szituációkat, baleseteket mutat be, elemez ki, amik napi rendszerességgel fordulnak elő a forgalomban, és ezek megelőzési technikájára mutat rá.

Az előadáson többek között szó esik a baleset kialakulásáról,
– a kereszteződés,
– a sávváltás,
– a láthatóság,
– a sebesség,
– a féktávolság,
– az autópályán haladás,
– a követési távolság,
– a büntetőfékezés,
– az előzés,
– a holttér, és még számos forgalmi helyzet veszélyéről.

Továbbá foglalkozik az ego hatásával is a motorozás kapcsán, amit a defenzív vezetés szemlélet magunkévá tételével is lehet koordinálni!

Az előadás során tematikusan bemutatásra kerülnek a közlekedésben előforduló veszélyes helyzetek, valamint a saját és ismeretségi körben elszenvedett motoros balesetek.

A komplett anyag 28 témakör 107 pontjában részletezi a veszélyforrásokat, nagyrészt grafikai és videós illusztrációkkal mutatja be a közlekedés veszélyeit. Ezen pontok kielemzése, és a helyzetekre való megelőzési tanácsok ajánlása segíti a motorozás biztonságosabbá tételét!

Az alábbi bannerre kattintva további részleteket találsz a weboldalon:

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés