MOTUL NGEN olajok: Hogy mi az egyszerű újrahasznosítás és a regenerálás közti különbség?

Szöveg: Amrein László, Motul
Képek: Motul

Mielőtt belevágnék a Motul új generációs környezetbarát termékeinek ismertetésébe, szeretném tisztába tenni az egész eljárás alapját.
Az újrahasznosítás fogalma a fejekben jelenleg egyenlő azzal, hogy egy már használt olajat egyszerű kémiai eljárással tisztítanak, majd azt újra csomagolva piacra dobják.
Nem, ebben az esetben abszolút nem erről van szó, ugyanis fontos kihangsúlyozni, hogy ez az újrahasznosított olaj nem gépjárművek motorjából való, hanem elsősorban ipari berendezések olyan felhasználási területéről származik, amelyik lényegében nem szennyezi az olajat (pl. transzformátor olaj).

Ezeket az olajokat regenerált olajnak hívják, amit kombinálnak minőségi szűz olajjal. Szóval az NGEN nem használ fáradt olajat!  Ezt a regenerált olajat nagyszámú technikai eljárással tisztítják és javítják már molekuláris szinten, amíg el nem éri a Motul követelményeinek magas szintjét. Szóval az NGEN család egy innovatív környezetbarát megoldás a kenőanyagok területén.

Ha el tudtad engedni a berögzült újrahasznosítás szót, és érted a regenerálás jelentését, akkor következhet a MOTUL több szempontra kiterjedő hivatalos ismertetője, amiben laboratóriumi mérések, hivatalos tesztek eredményei mutatják be az NGEN sorozat tagjait:

„TELJESÍTMÉNY – KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL
Az extrém teljesítmény 1853 óta szilárdan rögzült a MOTUL DNS-ében. Ha kenőanyagaink megbízhatóságáról van szó, még a legkeményebb körülmények között sem kötünk kompromisszumot. Mi a MOTUL-nál így dolgozunk, jövőbe tekintve és következetesen a holnap mobilitása érdekében, új megoldásokon.”

Az új NGEN sorozattal úttörőként a MOTUL három új fenntartható és erőforrás-takarékos, nagy teljesítményű motorolajat mutat be hibrid autókhoz és motorokhoz. Ezek a motorolajok nagy arányban tartalmaznak megújuló erőforrásokból származó nyersanyagokat és olyan teljesítményértékeket kínálnak, amelyek egyáltalán nem teljesítenek gyengébben a piacon jelenleg kapható hagyományos termékeknél, SŐT!

MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY, ELSŐ OSZTÁLYÚ VÉDELEM
Az innovatív MOTUL ESTER Core® technológia kiváló minőségű új, valamint regenerált alapolajokkal kombinálva a legmagasabb teljesítményt és első osztályú felületvédelmet tesz lehetővé. Ezen kívül az olaj jobb reagáló képességet eredményez a nagy teljesítményű motorok számára, magas hőtűréssel és pontos váltóműködéssel kombinálva.

Egyáltalán jók a megújuló erőforrásokból előállított bázisolajok?

  • Fontos: a regenerált bázisolajok nem egyenlőek az újrahasznosított bázisolajokkal
  • Bázisolajaink rendkívül sokféle kezelési folyamaton mennek keresztül, hogy elérjék a MOTUL-tól elvárt teljesítményszintet
  • Az összegyűjtött tesztadatok azt mutatják, hogy a teljesítmény és a fenntarthatóság között nincs kompromisszum

A megújuló erőforrásokból előállított bázisolajok előnyei:

  • A bázisolajok megújuló nyersanyagból történő előállítása kevesebb energiát fogyaszt, mint a szűz bázisolajok előállítása, ami 25%-kal javítja a CO2-mérleget
  • Kevesebb kibocsátás az értékteremtés folyamatában (pl.: szálló por)
  • Aktív hozzájárulás a körforgásos gazdasághoz az újrahasznosítás révén

NGEN 5 KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL
Az NGEN 5 adalék csomag és ESTER összetétel tekintetében ugyanazt használja, mint a hagyományos MOTUL 5100 motorolaj, de legfeljebb 75%-ban regenerált alapolajra támaszkodik. Ezen kívül a műanyag kannák 50%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek.

KIVÁLÓ MINŐSÉG NAPI HASZNÁLATHOZ ÉS SZABADIDŐ TÚRA
Az NGEN 5 nagy teljesítményű és megbízható motorolajat kínál hétköznapi használatra és városi vagy terep környezet kihívásaira egyaránt. Lefedi a teljes powersport-palettát, azaz quadokhoz, ATV-khez vagy side-by-side járművekhez is alkalmas, valamint megfelel az aktuális API szabványoknak és JASO MA2 tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az 5100-as sorozathoz képest az NGEN 5 ezeken a területeken jobban teljesít:

  • Üzemanyag fogyasztás
  • Indítás / Motor reakció
  • Alacsonyabb illékonyság
  • Olaj tartósság

NGEN 5 és 5100 azonos eredményt ér el az alábbiakban

  • Motor tisztaság
  • Kopásállóság

NGEN 7 KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL
Az NGEN 7 adalékanyag és az ESTER összetétel tekintetében megegyezik a MOTUL 7100-zal, de legfeljebb 50%-ban regenerált motorolajat használ. Ezenkívül a műanyag palackok 50%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek.

KIVÁLÓ MINŐSÉG SPORT ÉS SPORT/TÚRA CÉLOKRA
Az NGEN 7 a legjobb választás minden motoros számára, aki rendszeresen nagyobb igénybevételnek teszi ki a motorkerékpárját és kifejezetten sportosan  vezet. Lefedi a teljes powersport palettát, azaz quadokhoz, ATV-khez vagy side-by-side járművekhez is alkalmas, valamint megfelel az aktuális API szabványoknak és JASO MA2 tanúsítvánnyal rendelkezik.

A 7100-as sorozathoz képest az NGEN 7 a következő területeken jobban teljesít:

  • Üzemanyag fogyasztás
  • Indítás / Motor reakció
  • Olaj tartósság

NGEN 7 és 7100 azonos szinten az alábbiakban

  • Motor tisztaság
  • Kopásállóság

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés