2023-ban 62,6 millió motorkerékpárt adtak el világszerte!

Szöveg: Amrein László
Képek: Amrein László (nyitókép), Pintér László

A covid hatására 2020-ban erősen visszaesett a motoreladás világszerte, viszont azóta folyamatos a növekedési tendencia. A tavalyi adatok 2.7 %-os növekedést mutatnak az előző évhez képest, ami 2018 óta a második legjobb teljesítménye a motorkerékpár piacnak.

Nem meglepetés, hogy ismét az ázsiai piacnak köszönhető ez a növekedést.

Ehhez a fellendüléshez az indiai piac járult hozzá a legtöbb értékesítéssel, ugyanis 9,1%-os növekedést értek el közösen a helyi gyártók -a TVS Motor, a Royal Enfield, a Bajaj Auto és a Hero – az egyéb márkákkal – pl. a BMW, a Triumph, a Norton, a KTM, stb. – közösen!

A második legnagyobb piac nem meglepő módon Indonézia volt, ahol további 20,2%-kal nőtt az értékesítés annak ellenére, hogy már eleve ott van a legtöbb motorkerékpár.

Bár ezek a piacok növekedtek, több ázsiai ország is visszaesést mutatott. Kínában -2,4%-kal, Vietnamban -18,1%-kal, Pakisztánban pedig hatalmas -32,7%-kal csökkentek az eladások.

Az egyéb növekvő globális piacok közé tartozik Brazília 21,3%-kal, amely a 7. helyet foglalja el globálisan, és a legnagyobb a latin-amerikai motorkerékpár-piacon. Törökország elképesztő, 117,9%-os növekedést ért el, ezzel a 11. helyre lépett a világon.

Az adatokat a MotorCycles Data gyűjtötte össze, amely több mint 90 országban követi nyomon az eladásokat, amiket a tényleges vásárlásokból számolnak össze, nem pedig a gyártók által, a kereskedésekbe leszállított darabszámokat veszik figyelembe.

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés