Stunt Riding történelem – IV.

Szöveg: Amrein László
Képek: Amrein László, CMN (Czech Motocycle Magazin), Veggie Dave

Ha lemaradtál az előző részekről, itt elolvashatod őket: I. rész, II. rész, III. rész

2004. European Stunt Riding Championship

Ebben az évben az Eb-t Frutigenben (Svájc), a helyi kis reptéren rendezték. Ez egy kisváros az Alpokban, Bern alatt. A verseny valami helyi wurtslival volt összekötve (szó szerint, ugyanis dodzsem, ringlispil, céllövölde, lufik stb. volt a depó mögött), és az a pár néző is onnan került ki jobbára. A dátum június 20 volt, ami nem volt véletlen, ugyanis ez a csehországi vb előtti hétvége volt, így a messziről jött versenyzők egy úttal letudhatták a két versenyt. Ennek ellenére mégis visszafogott volt a részvétel a 13 versenyzővel.

Ha a dátum nem lett volna összekötve az 1 héttel későbbi vb-vel, akkor talán 7-8 versenyző lett volna csak.

Potzner Ferivel mentem ki erre a versenyre, Svájcon belül mellőztük az autópályát, átmentünk egy hágón! Igencsak látványos volt az út, de annyira lassú volt (meg autógyilkos), hogy visszafele már pályáztunk! 🙂 A mezőny közel sem volt olyan erős és népes, mint a korábbi nemzetközi versenyeken, de azért Ferinek meg kellett küzdenie három nagy névvel. Christian Pfeiffer, Odair Salmazo és Edinaldo Dantas volt a papírforma szerinti dobogós. Odair gyenge szereplése (megspékelve egy eséssel), és Potzner Feri helytálló műsora eredményeképpen Feri személyében magyar versenyző állhatott a dobogó harmadik fokára (Pfeiffer első, Dantas második lett).

Christian Pfeiffer (középen) Edinaldo Dantas (balra) és Potzner Feri a 2004-es Eb dobogóján

2004. World Stunt Riding Championship

A 2004-es vb-t két fordulóban bonyolították le. Az első helyszín a már ismert csehországi Bechyne, a második pedig a motorozás mekkája, a híres Donington Park Angliában. Mivel mind a két fordulóra meghívást kaptam a zsűribe, így már hivatalból is végig kellett néznem az egész versenyt. Azt gondolom, hogy ezáltal még jobban világos képet tudtam alkotni az akkori mezőnyről.

Ricardo Domingos (balra) és Humberto Ribeiro. Ekkor már mindkét versenyzőt dobogó esélyesként tartották számon.

Abban az időben volt kb. 10-15 olyan ismert stunter Európában, akiknek a tudása meghaladta az átlagét. Így a versenyeken már a kvalifikáció alatt éles küzdelem folyt, hiszen csak 12-en juthattak a döntőbe, de még a 12-es mezőnyön belül is volt szintkülönbség (igaz, hogy lényegesen kisebb), ami kategorizálta a versenyzőket. Ez a különbség pedig annyira minimálisra csökkent, hogy mindössze pár pontnyi különbségek születtek a helyezések között. A cseh versenyen 40 felett volt az indulók létszáma, de a kvalifikációs körök alatt “tisztult a kép”. A 12-es döntőbe pedig az akkori nagyobb nevek, mind bekerültek.

Odair Salmazo (balra) és Edinaldo Dantas (Little Laugh). Tudásuk alapján akár ők is pályázhattak a vb címre.

Csehországban ismét Christian Pfeiffer győzött, mögötte a portugál Ribeiro és AC Farias. Az előző évi versenyt kéztörés miatt kihagyó brazil Odair Salmazo a negyedik helyet szerezte meg, mögötte a másik portugál, Ricardo Domingos lett az ötödik. Sonnie Fergusson (véleményem szerint őt inkább az addigi ismertsége, és nem a bemutatott gyakorlatai hozták a hatodik helyre) és Edinaldo Dantas (hetedik) mögött Potzner Feri a nyolcadik lett. Feri ekkor már kezdett a nemzetközi mezőnyben számtani, ami idővel egyre jobban ismerté tette, főleg az előző heti svájci Eb-s dobogója után.

Christian Pfeiffer (balra) címvédőként indult. AC Farias nevezése sok tippelésre adott okot a verseny előtt a helyezését illetően.

Farias műsora számomra olyan volt, mint aki nem is egy versenyen küzdene, hanem egy bemutatón szórakoztatná a közönséget. Nem foglalkozott azzal, hogy a műsora összeálljon, úgymond motorozgatott, látszott, hogy nem izgatja a helyezés, a maga örömére motorozott. A harmadik helyet szerintem a hírneve hozta neki.

Donington Park: Potzner Feri (balra) addigi pályafutása csúcsát motorozta, az amerikai versenyző (Antony D’ Orsi – jobbra) nem tudott beleszólni a versenybe

A második forduló október utolsó hétvégéjén volt a Donington Parkban (Anglia), ami egy Moto1 nevű rendezvényen belül volt. Itt lényegesen szerényebb volt a nevezők száma (talán fele a cseh versenynek), viszont az előző forduló döntősei mind ott voltak, kivéve Ricardo Domingost. A nemzetköziséget növelve egy amerikai rider is indult (Antony D’ Orsi), aki – mint kiderült – nem sok vizet zavart a mezőnyben az akkori amcsi stílusával.

A finn Joni Tamela (balra) és a cseh Marek Matousek a középmezőnyt erősítették Angliában

Christian Pfeiffer csupán csak 5 ponttal előzte meg Humberto Ribeirót a csehországi forduló után, ami nagyon vékony egy olyan szubjektív pontozásban, mint, ami akkor volt ebben a stílusban. Végül Ribeiro nyerte ezt a fordulót, és a pontösszesítésben pár ponttal ő lett az új világbajnok! Potzner Feri egy igazán jól összerakott, és bemutatott műsorral a harmadik helyen végzett (egy esése ellenére), ami egy ilyen mezőnyben azért nagyon komoly eredmény volt. A csehországi 8. helye és ez a 3. hely az összesítésben az 5. helyet jelentette. Ez nem kis motiváció volt a továbbiakban a számára.

Humberto Ribeiro az újdonsült stunt világbajnok 2004-ben

A Donington Parkban rendezett vb II. fordulója után még azt gondoltuk, hogy az évek óta Csehországban zajló versenyek – megjegyzem igen színvonalasak – természetszerűen folytatódnak. Így kissé meglepett, amikor Marek Lichtenberg (szervező) azt mondta, ezentúl csak minden második évben rendez versenyt.

Sem a nézettségre, sem a szervezésre, sem az indulók létszámára nem lehetett panasz a cseh versenyen

A befektetett munka, pénz és a rizikó nincs arányban a végeredménnyel” – Marek Lichtenberg.

Marek álláspontja szerint snassz versenyt nem akart rendezni, egy nagy volumenű rendezvény pedig az előbb említett szempontokat megkívánja. Mondjuk ez a gondolatmenet nekem is megvolt a kaposújlaki versenyek kapcsán, mikor a rendezvény eljutott egy komolyabb szintre.

-folytatjuk-

További érdekes híreket, cikkeket itt találsz (klikk a képre):

Eladó motorok

Videó szerkesztés